Her Şey ‘KADIN' İçin

İİBF Fehmi Yıldız Konferans Salonu'nda, Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜKSAM) tarafından 'Edirne'de Kadın Olmak' adlı konferans düzenlendi.

Her Şey ‘KADIN' İçin
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜKSAM) tarafından “Edirne’de Kadın Olmak” adlı program düzenlendi. Yapılan programda Moderatör Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü, İş- Kur Müdürü Şengül Çildam, Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür Yardımcısı Selen Erden, Edirne Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu konuşmalarını yaptı.

“2018 itibariyle 85 Kadın Araştırma Merkezleri kurulmuştur”

Trakya Üniversitesi TÜKSAM olarak ilk kez böyle bir program yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Cemile Arıkoğlu Ündücü: “ Burada biraz kadın merkezlerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle tüm dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine dair çalışmaların 2000’li yıllarla hız kazanmaya başladığını görüyoruz. Çünkü toplum içerisinde toplumsal cinsiyet eşitliliğine, duyarlılığına, farkındalığa erişen ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınma biçiminde ciddi bir artışın olduğu görülmekte. Bu nedenle bizlerde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarının ayrıca araştırılması ve kadınlara güç vermek için kadın araştırma merkezleri ortaya çıktığına tanıklık ediyoruz. İlk kadın merkezimiz 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırma Merkezi, 1993 yılında da Ankara Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi olarak ilk büyük merkez üniversitemizle başlamış, 2018 itibariyle de 85 Kadın Araştırma veya Kadın Sorunları adında araştırma merkezleri kurulmuştur” dedi.

Merkezin amacının, Türkiye’de kadın sorunlarına ilişkin olarak hem ulusal hem de uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği için araştırma ve inceleme yapmak, projeler içerisinde yer almak ve bütün etkinliklere katılıp desteklemek olduğu belirtildi.

Gelişmiş Bir Ülke İçin Kadın İstihdamı Şart

İş- Kur Müdürü Şengül Çildam: “Günümüzde toplumsal kalkınmaya etkisi olan işsizlik ve istihdam, ülkelerin üzerinde durmaları gereken konu olduğu bilinen bir gerçektir. Refah seviyesinin yükseltilmesi, kalkınmanın sürdürülebilmesi için ‘kadın istihdamı’ önem arz etmektedir. Bir ülkenin gelişmiş olarak kabul edilmesinin en önemli göstergelerinden biri o ülkede kadınların, ekonomik ve sosyal hayata etkin bir şekilde katılmalarıdır. Kadın istihdamının önündeki engellerin başında eğitim gelmektedir. Medeni durum, ekonomik kaynaklar, toplumun cinsiyet algısı gibi kadınların iş gücüne katılımlarını belirleyen en önemli faktörlerdir” diyerek sadece bugünkü toplum için değil gelecek nesillerin de şekilleneceği bir sunum gerçekleştirdi.

“Sağlıklı Toplum, Sağlıklı Bireylerden Oluşur”

Edirne Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür Yardımcısı Selen Erden, sosyal hayatlarında kadınlarla beraber yaptıkları etkinlikleri anlattı. Erden: “Sağlıklı toplum sağlıklı bireylerden oluşur. Bu bireyleri yetiştiren de annelerdir. Kadın emeğinin olmadığı bir alan yoktur. Sosyal hizmet alanında kadınlarla ilgili koruyucu, önleyici ve geliştirici hizmet modellerimi kullanıyoruz. Bununla ilgili 2 yıl süren projeler yürüttük. 2016-2017 yılları arasında ‘Siroma’ adı verilen bir proje yapıldı. Projeyi uygularken dezavantaj olarak ele aldığımız konu roman kadınlarıydı. Onun dışında dezavantajlı olduğunu düşündüğümüz kadın grupları da yer aldı. Yapılan projede özellikle sağlık taramaları bizler için çok önemliydi. Çünkü roman kadınlar, sağlığa ulaşmakta çok zorlanıyorlar. Erken teşhis bunun için çok önemlidir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak hane hane dolaşıyoruz. Çalmadığımız kapı kalmadı. Buralarda pek çok toplantılar yaptık. Ulaşamadıkları her hizmeti ayaklarına kadar götürerek aktardık. Çünkü bu önemsediğimiz bir şey. Onların yanında olduklarımızı hissetmeleri kadınlar için önemli.” Diye ifade etti.

“Kadın Her Yerde Kadındır”

Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür Yardımcısı Selen Erden, diğer projeleri olan ‘kadın her yerde kadındır’ projesi hakkında bilgiler verdi. Projede iki grup kadın seçildiğini, ilk grupta 20 yaş arası genç kızlar, diğer grupta ise 40-60 yaş arası kadınlar olduğunu söyledi. Erden: “20 yaşına kadar olan grup daha çok erken yaşta evlilik, aile planları gibi ileriye dönük bilgiler edindiler. İkinci grupla da dikiş kursları, yemek kursları gibi çeşitli etkinlikler yapıldı” diye bilgi verirken roman kadınlarının en önemli problemlerinden biri olan ‘erken yaşta evlilik’ ile ilgili video izleterek seyircileri hüzünlendirdi.

“Çocuk Çocuğa Bakıyor”

Edirne Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Erdinç Topçu: “Çocuklarımız okula gidiyor. Çocuklarımızı nasıl okula götürmeliyiz dedik. Bir baktık, 14-15 yaşında küçük annelerimiz var. Çocuk çocuğa bakıyor. Bunlar gerçekten çok acı şeyler. Böyle olaylara daha fazla duyarsız kalmamak için, Milli Eğitim Müdürlüğümüzden bir liste istedik okula giden ve gitmeyen çocuklar adına. Okula gitmeyen çocuklar için gerekli olan tedbirleri aldık. Bundan sonrasında artık çocuklarımızı da daha çok özveriyle yetiştireceğiz” dedi.

 Ecem Aydoğan