'Her türlü bağımlılığın başında ‘Hayır' diyememek yatıyor'
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Edirne Şubesi ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, "Madde Bağımlılığı ve Zararlı Alışkanlıklar ile Mücadele" konulu eğitim seminerlerine devam ediyor. Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi, Yeşilay ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde kadınlara yönelik bağımlılıklarla mücadele ve farkındalık eğitimi düzenlendi.
Kaleiçi’ndeki Dr. Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi’nde düzenlenen eğitime kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Seminerde her türlü bağımlılığın başında ailelerin çocuklarına hayır diyememesinin yattığı vurgulandı. Yeşilay Edirne Şube Başkanlığı ve Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü protokol çerçevesinde kadınlara madde bağımlılığı konusunda eğitim verildi.
“YEDAM psikolojik ve sosyal destek veren bir merkez”
Yeşilay Edirne Şube Başkanlığı Eğitmenlerinden Rümeysa Ergül, Edirne’de açılan Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) uzman psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından bağımlı bireylere hem arınma hem de maddeyi bırakma sürecinde psikolojik ve sosyal destek veren bir merkez olduğunu söyledi.
YEDAM’ın gizlilik politikasıyla çalışarak bağımlı ve bağımlı yakınlarına psikolojik destek sunduğunu belirten Ergül, tütün, alkol, madde ve kumar bağımlılıklarıyla ilgili danışmanlık hizmetleri verildiğini ifade etti. Seminere katılan kadınlara madde bağımlılıkları konusunda izlemesi gereken yollar anlatıldı.
“Farklı kurumlarla toplumun her kesimine hitap ediyoruz”
Toplumun her kesimiyle farklı kurumlarla çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Ergül, okullar, roman dernekleri, çeşitli kurum-kuruluşlar ve derneklerle çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Gerçekleştirdikleri eğitimlerde bireylere bağımlılıkla ilgili bir durumla karşılaştıklarında sakin yaklaşmaları gerektiğini anlattıklarını ifade eden Ergül; “Biz bireylere genelde eğitimlerde herhangi bir bağımlılıkla karşılaşıldığı durumda sakin bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini, gözlem yapmalarını ve ilgili ebeveyn olmalarını öneriyoruz. Kişilerin arkadaş çevresi kısıtlanmadan denetlenmeliler. Bazen madde bağımlılığının gösterdiği davranışlar farklı bir hastalıkla da karşılaşabiliyor. Kesinlikle suçlayıcı olunmaması gerekiyor. Bunun bir hastalık olduğu ve tedavisi olduğu bilinmelidir” dedi.
“Enerjilerini atabilecekleri bir aktivite bulun!”
Ailelere çocuklarına değişik hobi alanları oluşturulması konusunda tavsiyelerde bulunan Ergül, gençlerin enerjilerini atabilecekleri bir aktivite ile uğraşmalarında fayda olacağının altını çizdi.
Yeşilay Edirne Şube Başkanlığı Eğitmenlerinden Ergül, Edirne Valiliğinin koordinesinde, “Güvenli İnternet” ana temalı “Teknoloji Bağımlılığı, Güvenli İnternet, Siber Suçlar ve Siber Zorbalık” alt konulu eğitim seminerlerinin Edirne İlçelerinde tamamlandığını ve toplam 40 eğitimde, 16 bin 843 öğrenciye ulaşıldığını söyledi.
“Riskli durumlar ortaya çıkarıyor”
Yeşilay ile uzun zamandır protokol kapsamında çalışmalar yaptıklarını söyleyen Edirne Sosyal Hizmet Merkezi Aile Eğitim Uzmanı Sosyolog Nil Uçak, madde bağımlılığının riskli durumlar ortaya çıkardığı için önlemlerin arttırılması için gereken çalışmaların yapıldığını belirtti.
“‘Hayır’ diyebilmenin altını çiziyoruz”
Ailelerin çocuklarına karşı hayır diyememe özelliği bulunuyor. Verdikleri eğitimlerin amacının ‘hayır’ diyebilmeyi öğretmek olduğunu aktaran Uçak, her türlü bağımlılığın başında hayır diyememenin yattığını vurguladı.
“Bilinçleneceğiz ki uzak kalacağız”
Türkiye’de madde bağımlılığının yaygın olduğunu belirten Uçak; “Özellikle Edirne’de bizde risk altındayız. Sadece dezavantajlı gruplar kullanmıyor, bağımlılıklar toplumun bütün kesimine yayılmış durumdadır. Topyekûn mücadeleyle birçoğunun önüne geçebiliyoruz. Madde bağımlılığı konusunda bizim ismini söylemediğimiz bazı maddelerin ulaşılabilirliğinin mümkün olması, fiyatının uygun olması kullanımlarının artmasına sebep oluyor. O yüzden ailelerin ve çocukların bilinçlenmesi çok önemli. Bilinçleneceğiz ki uzak kalacağız” şeklinde konuştu.
“Mücadele ailede başlar”
Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevim Karaman, bağımlılıklarla mücadele konusundaki eğitimlerin verimli ve faydalı olduğunu belirtti. Mücadelenin önce aileden başladığını vurgulayan Karaman; “Ailede güçlü olan kadın olduğu için önce kadınlarımızın bilinçli olması gerektiğini düşünüyorum. Kadın meclis üyelerimize bu şekilde bir çalışma sunduk. Yetkililere teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki eğitim çalışmalarında yer alarak daha fazla bilgi sahibi olacağız” dedi.
Özlem Ceylan