Herpes virüsü çocuklarda nelere yol açar?

Kişiden kişiye cilt teması yoluyla yayılan herpes simpleks virüsü, özellikle çocuklar açısından büyük tehlike oluşturuyor. Herpes simpleks virüsü (HSV-1) tarafından kaynaklanan uçuğun, yetişkinlerde sıklıkla görülen ve özellikle aktif lezyon döneminde oldukça bulaşıcı bir durum olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, bu durumun, sosyal yaşamda ve aile ilişkilerinde doğal olarak yer alsa da, çocukların sağlığı söz konusu olduğunda ekstra dikkat edilmesi gerektiğine değindi.

Herpes virüsü çocuklarda nelere yol açar?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Herpes simpleks virüsü hakkında açıklamada bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Yıldırım, ailelere bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Virüslerin yetişkinlerde semptom vermediğini, ancak çocuklar için riskli olabildiğini vurgulayan Uzman Dr. Yıldırım, virüsler arasında en tehlikelisinin herpes olduğunu belirterek  'Çocuklarınızı kimseye öptürmeyin, başkalarının çocuğunu da öpmeyin’ diyerek hatırlatmada bulundu.

"Temasla yayılır"

Uçuk virüsünün, uçuk oluşumunun aktif olduğu, yani dudaklarda kırmızı, kabarcıklı lezyonlar bulunduğu dönemde daha yüksek oranda bulaştığını aktaran Uzman Dr. Yıldırım, virüsün, tükürük ve lezyon sıvıları yoluyla, temasla yayıldığını ifade etti. Aktif lezyon döneminde olan bireylerin çocuklarla özellikle öpme, yüz teması ve yakın cilt teması gibi aktivitelerden kaçınmalarının büyük önem taşıdığını söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, "Çocuklar, henüz bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için, uçuk virüsüne ilk maruz kalmalarında daha şiddetli semptomlar gösterebilirler.  İlk enfeksiyon, genellikle "primer herpetik gingivostomatit" olarak adlandırılan ve ağız çevresinde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen bir tablo ile kendini gösterebilir. Bu durum; yüksek ateş,ağrılı ağız yaraları, yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle seyredebilir. Bu nedenle, uçuğu olan kişilerin çocuklarla yakın temastan kaçınmaları, enfeksiyonun yayılmasını önlemede kritik bir rol oynar" ifadelerine yer verdi.

Aile ve sosyal çevre için önerilerde bulunan Uzman Dr. Yıldırım, temasın azaltılması, hijyen kurallarına uyum, aile içi bilinçlendirme, tedavi süreci ve iyileşme gibi noktalara ilişkin bilgilendirme yaptı. 

Temasın azaltılması

Uçuk lezyonları mevcut olan bireylerin, özellikle öpme, sarılma veya çocuğun yüzüne yakın temas gibi durumlarda dikkatli olması gerektiğini belirten Uzman Dr. Yıldırım,  lezyonlar tamamen iyileşene kadar bu tür temaslardan kaçınılmasında fayda olduğunu aktardı. 

Hijyen Kurallarına Uymak

Çocuklarla temas öncesinde ve sonrasında ellerin iyice yıkanmasının, virüsün dolaylı yollardan bulaşma riskini azaltacağını söyleyen Uzman Dr. Yıldırım,  ayrıca, kişisel eşyaların paylaşılmamasının da büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Aile İçi Bilinçlendirme

Çocukların ve aile bireylerinin uçuğun bulaşma yolları, semptomları ve önleyici tedbirleri hakkında bilinçlendirilmesinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Uzman Dr. Yıldırım, aile hekimleri ve çocuk doktorları tarafından düzenli bilgilendirme seanslarının yapılması önerisinde bulundu. 

Tedavi Süreci ve İyileşme

Uçuğun aktif olduğu dönemde antiviral kremler veya ilaçlar kullanılarak semptomların hafifletilebildiğine değinen Uzman Dr. Yıldırım, ancak, tedavi sürecinde dahi bulaşma riski devam ettiğinden, sosyal temas kurallarına uymanın en önemli öncelik olması gerektiğini ifade etti.

Uçuk virüsünün, yaygın ve çoğu zaman tehlikesiz seyreden bir durum olsa da, çocuklar üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Uzman Dr. Yıldırım,  bulaşmayı önleyici tedbirlerin hayati bir önem taşıdığını belirtti.

Uçuğu olan bireylerin, özellikle çocuklarla doğrudan temastan kaçınmalarının, enfeksiyonun yayılmasını engellemek açısından en etkili yaklaşım olduğunu söyleyen Uzman Dr. Yıldırım, bu konuda ailelerin ve sosyal çevrenin bilinçlendirilmesi, hijyen ve temizlik kurallarına azami özenin gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.