HES kodu zorunlu hale getirildi

Kovid-19 ile mücadelede vakaların yeniden artmaya başlaması tedbirlerin arttırılmasını beraberinde getirdi. Bu kapsamda alınan tedbirlere yenileri eklendi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge sonrası tüm kamu kurum ve kuruluşlarında HES kodu zorunlu hale getirildi. Peki, vatandaşlar HES kodu hakkında ne düşünüyor. Edirne Haber Gazetesi Muhabirleri sokağın nabzını tuttu ve vatandaşlara HES kodunu sordu.

HES kodu zorunlu hale getirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması zorunlu hale getirildi. HES Kodu'nun tüm kamu kurum ve kuruluşlarda kullanıma açılmasının ardından vatandaşlar HES kodu nedir, nasıl alınır sorularına yanıt aramaya başladı.

Edirne İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca, tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına girişlerde Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması zorunlu hale getirildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında görevliler tarafından vatandaşların Edirne’de bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşları binalarına girişinde, Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorgulaması yapılacak. Edirne İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından görevlendirilen yetkililer, HES kodu olmayan vatandaşa yardımcı olabilecek. HES Kodu üzerinden riskli görülen kişiler kamu binalarına alınmayacak. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’inci maddesi ve Kabahatler Kanunu’nun 32’inci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak.

HES Kodu Nedir?

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların şehirlerarası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda koronavirüs hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasını sağlayan bir uygulama olarak biliniyor.

Ayrıca vatandaşlar HES Kodu sayesinde kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. HES Kodu Hayat Eve Sığar uygulamasından ve HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini gün sayısı olarak yazmaları ve 2023’e kısa mesaj atmaları halinde alınabiliyor.

Vatandaş HES Kodu uygulamasını biliyor mu?

HES kodu zorunluluğunun başlamasının ardından Edirne Haber Gazetesi Muhabirleri sokağın nabzını tuttu ve vatandaşlara HES kodu hakkındaki görüşleri sordu. İşte alınan cevaplar:

 “Uygulamayı yararlı buluyorum”

‘Hayat eve sığar’ uygulamasını telefonuna yükledikten sonra lazım olur düşüncesiyle HES kodu aldığını söyleyen Tuğçe Gügerci; “Kovid-19 salgın sürecinin devam ettiği ve vakaların yeniden artışa geçtiği bu dönemde HES kodu zorunluluğu getirilen bazı yerler ve kurumlar olduğunu duyduk. Ben hayat eve sığar uygulamasını riskli bölgelere bakmak için daha fazla kullanıyorum. Onlara bakıyorum. Bunun yanı sıra şehirlerarası yolculuk yapmak için ve de bir kurumda işlem yapmak için de HES kodu isteniyor. Bu kodun ne işe yaradığını henüz bilmeyenler ve de almayanlar var. Bu konuda daha fazla bilgilendirmeler yapılırsa bilgisi olmayan insanlar da bilgilenmiş olur. Uygulamanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Bunun üzerinden sağlık kontrolleri de yapılabilir, herhangi riskli bir durumda ulaşılması daha kolay olur” dedi.

“HES kodu alacağım”

Henüz HES kodunun ne işe yaradığını çözemediğini söyleyen Uğur Baliç, koronavirüsle mücadele döneminde vatandaşların genellikle riskli bölgelere bakmak için hayat eve sığar uygulamasını yüklediğini gördüğünü ve şimdi de yolculuk yaparken ve de kamu kurumlarına giderken HES kodunun lazım olacağı için kod alacağını söyledi.

“Herkes bu uygulamadan faydalanmalıdır”

Hayat eve sığar uygulamasının ilk çıktığı zamandan beri telefonunda yüklü olduğunu söyleyen Nilay Baliç; “Bu uygulamanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü her gittiğim yerde bana kolaylık sağlıyor. Kovid-19 salgın sürecindeyiz. Vakalar tekrardan yükselmeye başladı. Bu yüzden uygulamaya girip riskli bölgelere bakabiliyorum. Kontrol altına alınmaya çalışılan salgında bu şekilde bir önlem alınması gayet yerinde olmuş. Yolculuk ve resmi kurumlarda da HES kodu zorunlu hale getirilmiş bunu duyduk. Şimdi çevremde HES kodu olmayan yakınlarıma da alıyorum. Bence herkes bu uygulamayı telefonuna indirip faydalanmalıdır. Kovid temaslı olup olmadığın da bu kod sayesinde ortaya çıkıyor. Her anlamda fayda sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

“Birçok vatandaş bu kodun amacını bilmiyor”

HES kodu uygulamasının zorunlu hale getirilmesinin faydalı olacağını düşündüğünü söyleyen 52 yaşındaki Ersin Kumlu; “Şuanda hem yolculuklarda hem de kurumlarda HES kodu olmadan işlem yapılmıyor. Bu uygulamadaki amacın ne olduğunu tam olarak anlamadım. Ama Kovid-19 salgın sürecinde uygulamanın faydalı olacağı söyleniyor. Aslında kimlik numarası ile kişinin her türlü bilgisine ulaşılabiliyor. Ama bu kod da ayrıca bir fayda sağlayacağı düşünülerekten zorunlu hale getirilmiştir. Birçok vatandaş bu kodun amacını bilmiyor. Daha fazla tanıtım yapılarak kodun amacının anlatılması gerekiyor. Ben de çevremde kod almayı bilmeyen yakınlarına yardımcı oldum” dedi.

Özlem Ceylan-Burcu Temel