HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI ‘MİYUKİ'Yİ İŞ EDİNDİ

Ev hanımlarının miyuki kum boncuk, doğal taş ve iğne oyasıyla yapmış oldukları takılar göz dolduruyor. Kadınların el emeği göz nuru ile yaptıkları takılar, yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Kadınlar elde ettikleri gelirle aile bütçesine katkı sağlıyor. Edirne Kadın Emek Evi'nde satış yapan emekli Gülten Erturan, 2 senedir miyuki bileklik ve kolye yaparak geçimini sağladığını belirterek, miyukinin sabır isteyen bir iş olduğunu ifade etti.

HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI ‘MİYUKİ'Yİ İŞ EDİNDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Kadın Emek Evi’nde ev kadınlarının kendi yapmış oldukları takı ve tasarımları usta tasarımcılara taş çıkartıyor. Hobi olarak tasarımlara başlayan ev kadınları, kendi işlerinin sahibi oldu.

Edirne’de kadınların şıklıklarını tamamlayan takılar, kadınların elinde şekilleniyor. Ev hanımı kadınların miyuki kum boncuk, doğal taş ve iğne oyasıyla yapmış oldukları takılar göz dolduruyor. Kadınların el emeği göz nuru ile yaptıkları takılar, yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

2 senedir miyuki bileklik ve miyuki kolye yaparak geçimini sağladığını dile getiren Emekli Gülten Erturan, miyukinin sabır isteyen bir iş olduğunu ifade etti. Emekli Gülten Erturan’ın evde hobi olarak başladığı takılar, iş kapısı oldu. İlk kendi takılarını yapmakla işe başlayan Erturan, yaptığı takılar çevresinden çok ilgi görünce kendisini geliştirip meslek edindi. Çevresindeki yakın arkadaşlarına takılarını satarak gelir elde etmeye başlayan Erturan, para kazanıp aile ekonomisine katkı sağlayınca kendini daha geliştirip usta tasarımcılara taş çıkartacak takılar yapmaya başladı. Erturan’ın hobi olarak başladığı takı tasarımları ticarete dönüştü.

Sipariş üzerine çalıştığını dile getiren Erturan, “Japonya’dan geldiği için miyuki boncuk diyorlar. En büyük özelliği de çok ince, kum gibi olması. Edirne’de birkaç kişi yapıyor sadece bu işi. Yeni yeni başladılar satış yapmaya. Çok emek gerektiren bir iş olduğu için kimse uğraşmak istemiyor. Ben alıştığım için artık bana kolay geliyor. Malzemeleri çok pahalı olduğu için de insanlar yanaşmıyor.” Şeklinde konuştu.

“Yerli turistler çok ilgi gösteriyor”

Her tarz miyuki bilekliği ve kolyeyi yapabildiğini söyleyen Erturan, “Mesela asansör bilekliği taktığın zaman daha şık duruyor. Ama tabi fiyatı da daha pahalı oluyor. Diğer düz bileklikleri de mum ip, ya da asansör ip alarak kendim yapıyorum. Asansör ipinin maliyet fiyatı tanesi 5 buçuk liraya denk geliyor. Bayağı masraflı bir iş. Miyuki boncuklarının 7 gramı 55 lira civarında. En ucuz miyuki bilekliğinin maliyet fiyatı 10 lirayı buluyor. İnternette 50 liraya satılıyor. Bizim burası küçük bir yer olduğu insanlar pahalı olduğunu düşünüp çok yoğunlaşamıyor. Dışarıdan gelenler çok fazla alıyor. Yerli turistler hediye olarak çok alıyorlar.” Dedi.

Bileklik ve kolye fiyatlarının 15 liradan başladığını belirten Erturan, 70 liraya kadar ürünlerinin olduğunu söyledi. Erturan, özel siparişlerde ayrı bir fiyat biçtiğini belirterek, “Gelen siparişler biraz daha özel, ağır desenler olduğu için fiyatı da haliyle artıyor. Başka türlü ağır desenler yapmıyorum, elimde kalıyor, satamıyorum. Normal sahte ürünlere karşı çok daha dayanıklı bir ürün. Sıcak su yumuşatabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Burcu Temel