Huzurevi sakinlerinin ilaç kullanımı düzenlendi

Edirne İl Sağlık ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri huzurevi sakinleri için proje geliştirdi. Proje kapsamında Sağlık Müdürlüğü hekimleri huzurevi sakinlerinin ilaç kullanımını düzenledi.

Huzurevi sakinlerinin ilaç kullanımı düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne huzurevi sakinlerine özel proje geliştirildi. Proje kapsamında Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı hekimler 110 huzurevi sakinlerinin taramadan geçirip gerekli tedavilerinin yanı sıra ilaç kullanımlarını düzenledi.

Proje ile huzurevi sakinlerinin gereksiz ilaç kullanımı büyük ölçüde azaltıldı. Hekimler sakinleri tek tek muayene ettiler, ilaçlarını kontrol edip gerekli olanlarına devam ettirdiler.

İl Sağlık ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri el ele verip huzurevi sakinlerini sağlık taramasından geçirdi. Ardından kullandıkları ilaçları düzenledi.

İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi koordinesindeki sağlık ekiplerinin yaşlılara hizmet verdiğini aktardı.

Proje kapsamında 110 huzurevi sakininin muayenelerini ve klinik değerlendirmelerinin yapıldığını belirten Yıldırım, “Hastaların bilişsel durumlarını değerlendiren ekibimiz huzurevi sakinlerinin kullandığı ilaçları da gözden geçirdi. Yıllardır ilaç kullanan yaşlılarımızda bazı yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Doktor arkadaşlarımız bir ekip halinde bunları değerlendiriyor. Tetkik gerekiyorsa tetkik, birtakım görüntüleme yapılması gerekiyorsa görüntüleme, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanemizden gerekli randevular alınarak yapılıyor. Yaşlıların kolaylıkla hizmete ulaşması hedefleniyor. Özellikle kronik hastalıkların takibi açısından da değerli bir çalışma yapılıyor.” Dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu ise huzurevi sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı.

Tohumcu, sakinlerin artan rahatsızlıklarıyla birlikte daha fazla ilaç kullandığını ve bu yönde taleplerinin olabildiğinden bahsetti ve şöyle devam etti:

Geriatri uzmanı Dr. Kübra Altunkalem Seydi de fazla ilaç kullanan yaşlılara yardımcı olmayı hedeflediklerini anlattı.

Gereksiz veya fazla ilaç kullanan yaşlılara yardımcı olduklarını ifade eden Seydi, “Aslında tam olarak bir tarama sayılmaz. Genel klinik değerlendirme yapıyoruz biz. Artı poliklinikte, hastanede yaptığımız uygulamaları burada yaşlı hastalar üzerinden uygulamış oluyoruz. Otalama hasta sayısını gelmeden önce öğrendik. Aslında planlamamız şöyle oldu; hastaları klinik değerlendirmeleri kullandığı ilaçları, varsa son kontrolleri, son yapılmış tetkikleri bunların hepsini gelmeden önce gözden geçirip değerlendiriyoruz. Ortalama 110 hasta huzurevinde ikamet etmekte. Biz bunları günlere böldük. 2 haftalık süreç içerisinde günlük 10 – 12 yaşlı hastamızı değerlendirecek şekilde bir planlama yaptık. Normalde biz günlük pratikte geriatri polikliniğinde amacımız hastaların dâhili, nörolojik problemleri ve koruyucu sağlık hizmetleri ile ilgili olan katkılarımızı gerçekleştirmek oluyor. Biz burada yaşlı hastaları hem hastaneye yormadan hem de genel değerlendirmelerini çok fazla polikliniğe müracaat etmelerine gerek olmadan işlerini kolaylaştırmak tetkiklerini tamamlamak varsa ilaç gereksiz ilaçların sadeleştirmelerini sağlamak oluyor. Bu noktada hastalara fayda sağlayacağı kanaatindeyiz. Yan etkiler, artı tabi ki bunun yani sosyal anlamda da devlete getirdiği maliyet ve yük açısından da düşünürsek katkı sağlayacaktır.” Dedi.