İçme Suyu Problemleri Konuşuldu
2019 yılı birinci olağanüstü Edirne Belediyesi Meclis toplantısında 10 gündür kentin içme suyunda yaşanan sıkıntı ile ilgili konu gündeme geldi. Edirne'ye içme suyu sağlayan 2 kaynağın olduğunu söyleyen Gürkan, birincisinin Paşaçayırı'ndaki 13 adet içme suyu kuyusu diğerinin de yaklaşık 30 yıldır su alınan 30 kilometre mesafedeki Süloğlu Barajı olduğunu belirtti. Gürkan 'Renkte bozulma ve koku doğrudur ama bu asla lağım kokusu olmamıştır' Dedi.
2019 yılı birinci olağanüstü Edirne Belediyesi Meclis toplantısında 10 gündür kentin içme suyunda yaşanan sıkıntı ile ilgili konu gündeme geldi. Edirne’ye içme suyu sağlayan 2 kaynağın olduğunu söyleyen Gürkan, birincisinin Paşaçayırı’ndaki 13 adet içme suyu kuyusu diğerinin de yaklaşık 30 yıldır su alınan 30 kilometre mesafedeki Süloğlu Barajı olduğunu belirtti. Gürkan; “Renkte bozulma ve koku doğrudur ama bu asla lağım kokusu olmamıştır” Dedi.
Edirne Belediye Meclisi 2019 Yılı 1. olağanüstü toplantısı meclis salonunda gerçekleştirildi. AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çapoğlu da yaklaşık 10 gündür Edirne’nin içme suyunda yaşanan sıkıntı ile ilgili Belediye Başkanı Recep Gürkan’a soru sordu. Edirne’ye içme suyu sağlayan 2 kaynağın olduğunu söyleyen Gürkan, birincisinin Paşaçayırı’ndaki 13 adet içme suyu kuyusu diğerinin de yaklaşık 30 yıldır su alınan 30 kilometre mesafedeki Süloğlu Barajı olduğunu belirtti.
Süloğlu Barajı’nın askeri atış alanına yakın olması ve ekonomik ömrünü tamamlamaya başlaması nedeniyle su alımını kestiklerini söyleyen Başkan Gürkan; “Paşaçayırdaki içme suyu kuyularının suyunun elektrikle çıkartılıp yine suyunun Kıyık Buçuktepe’deki depolara elektrikle basılmasından dolayı işletme maliyeti yüksek olduğu için yeni bir su kaynağı arayışına girdik. DSİ ile yeni bir kaynak ihtiyacımız olduğuna dair görüşmeler yaptık. 2040 yılına kadar Edirne’ye yetecek bir içme suyu kaynağımıza ihtiyacımız olduğunu belirttik. DSİ yaptığı çalışmalar sonucunda bize Kırklareli Kayalı Köyü Barajını gösterdiler. İsale hattına bağlı olarak yeni bir arıtma tesis yapmak gerekiyordu. Mevcut içme suyu arıtma tesisimiz 1993 yılında hizmete giren bir tesistir. Bunun için ciddi bir kaynak gerekiyordu. DSİ projeleri hazırladı” dedi.
“Renkte bozulma ve koku doğrudur ama bu asla lağım kokusu olmamıştır”
2017 yılından beri Süloğlu’ndan alımı kestiklerini ve 13 tane kuyuyu yedeğe aldıklarını söyleyen Gürkan; “Yaklaşık 20 gün önce şehircindeki içme sularında bir renk değişimi ile koku ortaya çıktı. Vatandaşlarımız şikâyet etmeğe başladı. Hem abonelerden hem de barajdan gelen sudan ve arıtmadan çıkan sudan saat başı numuneler alıyoruz. Testler ve analizler sürekli yapılıyor. Renkte bozulma ve koku doğrudur ama bu asla lağım kokusu olmamıştır. Lağım-kanalizasyon ve içme suyunun birbirine karışması Edirne’de hiçbir zaman söz konusu olmamıştır” dedi.
“Koku var ama sularımızın kullanılma noktasında sıkıntı yok”
Yaz aylarında su seviyesinin düşmesi ile beraber sulama amaçlı suyun içindeki mangan oranının arttığını söyleyen Gürkan; “O zaman da suyun kalitesi ve rengi bozuluyor. Şikâyetler doğrultusunda görevli arkadaşlarımız gidip yerinde inceleme yaptı. Su seviyesinin düştüğünü bu yüzden de sistemin suyu emerken çamurla beraber emdiği için ortaya çıkan kokunun çamur kokusu olduğu tespit edildi. Bu süreçte gereken incelemeleri yaptık. Koku var ama sularımızın kullanılma noktasında sıkıntı yok. Görünüm ve koku noktasında vatandaşlar haklıydı. Biz tekrar Süloğlu Barajı’ndaki suyun tahlil ve analizlerini yaptık. Kayalı Barajı’ndan daha kullanılabilir olduğunu tespit ettik. Hazır hattımız olan Süloğlu Barajı2ndaki su alım vanalarımızı tekrar sisteme bağladık. Son 1 haftadır oradan su almaya başladık. Buna bağlı olarak Paşaçayır’daki içme suyumuzu derhal aktive ettik. Oradan da şehrin içme suyu ihtiyacının yüzde 40’ını üreterek depolarımıza basmaya başladık. Şikâyetlerin kaybolmaya başladığını gördük” açıklamasına yer verdi.
Sağlıklaştırma Başlayacak
Edirne Belediyesi Olağanüstü Meclis toplantısında söz alan İYİ Parti Meclis Üyesi Necamettin Attay, Edirne’nin tarihi sokakları olduğunu belirterek; Eskişehir ya da başka bir şehirdeki gibi tarihi sokak ya da yıkılmakta olan konakların düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar hakkında soru sordu.
Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2014 yılında ağırlıklı olarak Edirne’nin kentsel sit alanının koruma amaçlı imar planının revizyonuna başladıklarını belirterek; “Yaklaşık 2 yıl önce Kültür Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğüne gönderdik. İncelemeleri devam ediyor” dedi.
“Sokak Sağlıklaştırma Projesine Çilingirler Çarşısı’ndan başlanacak”
Öte yandan Edirne’de dokusu az kaybolmuş ya da düzeltilebilir düzeydeki sokakları tespit edip sokak sağlıklaştırma projelerini yapma girişiminde bulunduklarını belirten Başkan Gürkan; “Bu bağlamda 2015 yılının başında 14 tarihi sokak tespit ettik. Onların da sokak sağlıklaştırma projelerine başladık. 14 sokağın 7 sini sokak sağlıklaştırma projeleri 2017 yılında bitti. Biten projeleri kurula gönderdik. Koruma amaçlı inceleme yapıldıktan sonra değerlendirmeye alınacağını söylediler. 2018 yılı kasım ayında kurul toplantısına katıldım. Bu sokaklardan sadece birisini önceliklendirmelerini teklif ettim. Kurul onayladıktan sonra sokak sağlıklaştırma projesine Çilingirler Çarşısı’ndan başlayacağız. Zaten bir sokaktan başladığımız zaman vatandaş da kendi mülkiyetlerini restore etmeye başlayacaktır” dedi.
Özlem Ceylan