'İmza kampanyasıyla karşı çıktılar'
Edirne'de Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği (EÇGD) Kırklareli'nde açılması planlanan Termik Santrali'nin kurulmasına tepki göstererek, imza kampanyası başlattı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu'da kampanyaya destek vererek itiraz dilekçesini imzaladı.
Kırklareli'nde enerji üretimi için kurulması planlanan kömürlü santrale karşı çıktıklarını dile getiren Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Edirne Temsilcisi Olcay Ayluayan,” Enerji üretmek için illa termik santrale ihtiyacımız yok. Artık dünya termik santralleri terk etti. Bunda ısrar etmenin anlamı yok” dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Trakya’da kesinlikle termik santral istemediklerini, termik santrallerin uzun dönemde doğaya ve çevreye zarar verdiğinin altını çizdi.
“Böyle Bir Felaketi İstemiyoruz”
Yenilebilir enerjilerin konuşulması gerekirken hala orta çağdan kalma termik santrallerin konuşulmasının bir anlamı olmadığını belirten Tanrıkulu şunları kaydetti: “Artık dünya yenilenebilir enerjiye gidiyor. Güneş 365 günün 230 günü ülkemizi ısıtıyor ama biz ondan faydalanamıyoruz. Biz rüzgâr enerjisinden yararlanamıyoruz. Biz doğayla mücadele ediyoruz. Doğayla barış içinde olacağız ve termik santral istemeyeceğiz. Bizler sivil toplum örgütleri olarak, Trakya’nın güzelim tarım alanlarına, topraklarına termik santrallerini diktirmeyeceğiz. Bizim için önemli olan geleceği çocuklarımıza miras bırakmazsak ne olur? Biz bunları söyleyince çevreciler elektrik kullanmasınlar falan diyorlar. Biz çevrecilerin de enerjiye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Bu ülkenin yüzde 70’inin enerji ithal ettiğini biliyoruz. Ama biz bu ülkede rüzgarımızı, güneşimizi ve yenilenebilir enerjimizi de biliyoruz. Bizler Trakya’da yaşanacak çevre felaketlerine dur demek zorundayız”
Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Edirne Temsilcisi Avluayan, kurulması planlanan termik santralin Trakya’daki tarım ve hayvancılığı bitireceğini, insanların soludukları hava yüzünden kanser olabileceklerini iddia etti.
“Neden Termik Santral?”
Santralde 120 yer altı suyunun kullanılacağının zaten su bakımından fakir olan Türkiye’nin sıkıntıya gireceğini söyleyen Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Edirne Temsilcisi Ayluayan şunları kaydetti:” Firmanın kendi bilgilerine göre termik santralin bacasından saatte 61 ton kül çıkacak. Saatte 72 ton depolanabilir kül çıkacak ve saat 120 ton yeraltı suyu kullanacaklar. Trakya’da zaten yeraltı sularında sıkıntı var ve koruma altına alınmış. Biyogaz tesisi ile de enerji üretilebilir. O zaman Trakya’da hayvancılık ve çiftçiliğin yoğun olarak yapıldığı bölge olarak biyogazdan elektrik üretilsin ve böyle yatırımlar yapılsın. Hayvanların organik atıkları, çeltik ve buğday sapları öğütülerek bunlardan çıkan gazla enerji üretiliyor. Çok alternatif yöntemler var. Enerji üretmek için illa termik santrale ihtiyacımız yok.
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren ise, Anayasal haklarını kullanarak, Trakya’yı zehirleyen sistemlere ve termik santrallere karşı çıkmak üzere bütün çevre gönüllülerini dilekçe vermeye çağırdığını ifade etti. Kırklareli’ndeki termik santralin kurulmasına karşı başlatılan imza kampanyasının 31 Temmuz’a kadar devam etmesi planlanıyor.
İpek Deniz