İnsanların çıkardığı yangınlar ormanları ve tarım arazilerini zarara uğratıyor

Kurum ve kuruluşça yapılan uyarılara rağmen ormanlık alanlarda ve tarım arazilerinde çıkan yangınların çoğu halen insan kaynaklı oluşuyor. Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, vatandaşlara yaptıkları uyarılarda yol kenarlarına atılan atıkların yangınlara sebep olabileceğini belirtti  

İnsanların çıkardığı yangınlar ormanları ve tarım arazilerini zarara uğratıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevsim sıcaklıklarının artması ve yaz aylarının gelmesiyle beraber orman yangınları da çoğalıyor. Orman yangınları birçok şekilde çıkabiliyorken, çoğunluğu insan kaynaklı oluyor. İnsan kaynaklı çıkan yangınların en yaygını ise anız yangınları olarak görülüyor.

Yangın nedeniyle yüzlerce dönüm orman alanları ve tarım arazileri zarar görürken cam şişe, izmarit veya insan atıkları yangınlara yol açabiliyor.

Konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarca birçok bilgilendirme olmasına rağmen orman yangınlarının büyük bir bölümü halen insan kaynaklı yaşanıyor.

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, anız yangınlarının ekosistemi yok ettiğini söyledi.

Yangınlarla gelecek nesillerin nefesinin kaybolduğuna dikkat çeken Göbel, “Anızı yakma, gölgesiz kalma. Dikkatsizlikten, anız temizlemek amacıyla, kendi anızımı temizleyeyim diğerlerini düşünmeyeyim demek yaşayan canlıların hayatına son vermek demektir. Mesire alanlarında yakıtları ateşi tam söndürmüyorlar ya da çöplerini bırakıyor bundan dolayı da çeşitli yangınlar çıkabiliyor. Bu nedenle de dediğiniz gibi ormanlarımızda kayıp yaşayabiliyoruz.  Mesire alanlarını kullanmamak. Tabii ki ormanlara girmeyin veya piknik yapmayın demiyoruz. Tabii ormanlarda yasak oldu ama. Vatandaşımız pikniğini yapmış olsa da ateş yakmadan, ateşini söndürerek ve kontrollü yerlerde piknik yapmalarını isterim.” Cümlelerini ekledi.

Göbel, ormanlık alanlarda piknik yapan vatandaşların çöplerini yanlarında götürmesi gerektiğine değindi.

Çıkan anız yangınlarına en çok yol kenarlarına atılan cam şişelerin sebep olduğunu belirten Göbel, “Cam şişeler ayrı bir konu. Yol kenarlarında, mesire alanlarında, piknik alanlarında milyonlarca şişeler bırakılıyor. İçtiğimiz içeceklerimizin içini boşaltıp dışını gelişigüzel atıyoruz. Güneşin tam bu mevsimde, dik olduğunda mercek yaparak yangın çıkarmasının çok büyük etkisi var. Ben de vatandaşlarımıza diyorum ki poşetlerinize koyun cam kumbaralarına veya çöp bidonlarına atın. Bu da yangını korumuş oluyor.” dedi.