İstila ettiler
Saros körfezini Denizanaları istila etti. Sürüler halinde sahile gelen Denizanaları Balıkçı ağlarını doldurdu.
Doğal dengenin bozulması tüm canlıları etkilerken, dünyanın sayılı körfezlerinden olan kendi kendini temizleme özelliği bulunan Saros körfezini Denizanaları istila etti. Binlerce Denizanası açık denizden sahile gelirken, renk renk denizanaları gören vatandaşlar tedirgin oldu.
Saros körfezini istila eden denizanaları hakkında yeterli bilgi sahibi olmayan vatandaşlar denize tedirgin girerken, balıkçılarda ağlarına dolan denizanaları yüzünden ağlarını denizden çıkaramadıklarını söylediler.
“KALICI HASARA NEDEN OLMUYOR”
Saros Körfezindeki denizanlarını Ay Denizanası olduğunu belirten uzmanlar, “Denizlerimizin hemen hepsinde görülen bu deniz anasının aurelia aurita (ay denizanası) olduğu biliniyor. İnsan vücuduna temas etmesi halinde iğne batması hissi veriyor daha sonra ise kaşıntı yapıyor. Zehirli olduğu bilinen ay denizanası kalıcı ve ciddi bir hasara neden olmuyor. Kısa süre içinde zehrin etkisi geçiyor. Balık çeşitliliğinin ve miktarının azalmasının da deniz analarının kontrolsüzce yayılmasına sebep oluyor” dediler.
AY DENİZANASI NEDİR?
Ay denizanası Türkiye’de en sık görülen zehirli omurgasız deniz canlısı olarak biliniyor. Büyüklükleri genellikle 25-30 santim arasında değişirken 50 santim olanları da bulunuyor. Şemsiye şeklinde olan deniz analarının yanlarından saçaklar halinde ’tentakül’ denen dokunaçlar, alt tarafından yakıcı kollar sarkıyor. Sayısız dokunaç, koku alma hücreleri ve denge sağlayıcı organları bulunuyor. Ay denizanası saydam görünüme sahip olurken, kirli beyaz ve mavi beyaz olanları da bulunuyor. Ay denizanasının tepesinde dört farklı yöne bakan beyaz çizgiler yer alıyor. Sınırlı hareket yeteneğine sahip olan ay denizanaları akıntıya uyum sağlıyor. Ana besinlerini planktonlar, balık yumurtaları ve küçük organizmalar oluşturur. Üreme dönemlerinde üreme organları mor-menekşe rengini alıyor.
DENİZ ANASININ BİLİMSEL TARİFİ
Denizanaları veya Medüzler, Scyphozoa ve Cubozoa sınıflarında bulunan, serbest yüzen deniz hayvanlarıdır.
Medüzler, yassılaşmış ve yüzmeye uyum yapmış varlıklar olarak tanımlanabilirler.
Vücut şekli çoğunlukla yayvan ya da kubbeli bir şemsiye şeklindedir. Poliplerden daha karmaşık yapılı canlılardır. Yüzme organı olarak bir şemsiye gelişmiştir. Bu organ sayesinde hayvan ileriye doğru hareket eder.
Medüzlerin beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler. Vücutları hidrodinamik olmadığı için yavaş yüzerler ve avlarını yakalamalarına yardımcı olacak şekilde bir dalgalanma yaratırlar. Denizanaları bir eşeysiz üreme şekli olan tomurcuklanmayla ürerler.
Denizanasının çeşitli türleri dokungaçlarında zehir taşırlar. Başka bir canlının bunlarla teması halinde, denizanasının ölü olduğu durumlarda bile, zehirlenme söz konusu olabilir. Bu durum denizanası sokması olarak nitelendirilir.