'Kalan 1 köprü gelecek ay içinde tamamlanacak'
Meriç Nehri suyunu bay-pas edecek Kanal Edirne'de son rötuşlar yapılıyor.
Meriç Nehri'nin taşkına neden olması sonrasında ırmak yatağını bay-pas etmesi amacıyla 2015 yılı Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla başlatılan projede sona yaklaşıldı. Nehrin Arda Nehri ile birleştiği noktada oluşabilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin bin 789 metreküp/saniyelik kısmının nehrin ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilmesi hedeflenen projede, taşkının bertaraf edilmesi amaçlanıyor.
Kanal Edirne'nin 7 bin 800 metre uzunluğundaki kanal çalışmasının tamamı kazıldı. Proje, Karaağaç Mahallesi girişindeki kanal üzeri köprüsünün tamamlanması sonrası hizmete alınacak. Bu çalışmanın da 5 hafta içinde tamamlanması bekleniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Edirne’ye son 15 yılda 3 milyar 550 milyon lira yatırım yaptığını söyledi.
Bu yatırımların içerisinde içme suyu meselenin çözülmesi, Edirne’ye 6 baraj ve 28 gölet inşası bulunduğunu anlatan Acu, 3 baraj ve 5 gölet inşasının da devam ettiğini belirtti. Edirne’nin beklediği Çömlekköy barajının bu yıl içerisinde ihale edileceğini ifade eden Acu, şöyle konuştu: "Edirne’nin yıllardır hayalini kurduğu Hamzadere Barajını 2011 yılında hizmete aldık. Baraj ile Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde 273 bin 350 dekar zirai arazi sulamaya açılacak olup, bu arazinin 116 bin 570 dekarı sulanmaktadır. 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne’nin ve ülkemizin önemli barajlarından biridir. Baraj ile Uzunköprü, Meriç, Havsa ve Pehlivanköy ilçelerinde bulunan 67 köye ait 522 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacağız. 164 bin 530 dekar alana sahip Çakmak Sulaması 1. Kısmın inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Keşan Sazlıdere Barajı, Keşan Seydiköy Barajı, Lalapaşa Dombay, Uzunköprü Harmanlı hizmete alındı. Ayrıca Edirne’nin hasretle beklediği barajlardan biri olan Çömlekköy Barajını da bu sene içerisinde ihale edeceğiz. Çömlekköy Barajı 57 metre yüksekliğinde olup, 56 bin 500 dekar arazinin sulanmasını sağlayacaktır.”
Edirne kanalı Meriç’in sigortası olacak
DSİ olarak taşkın koruma tesisleriyle de hem vatandaşları hem de toprağı koruduklarının altını çizen Acu, şöyle devam etti: “Edirne’de zirai arazilerin ve vatandaşların zarar görmemesi için çok önemli taşkın koruma tesisleri inşa ettik. Son 15 yılda Edirne ve ilçelerinde inşa ettiğimiz 105 adet taşkın koruma tesisi ile 90 meskun mahal ve 26 bin 990 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Taşkın koruma çalışmalarımız bununla kalmayacaktır. Edirne’de tehlike arz eden bütün dereleri ıslah etmeye kararlıyız. 13 adet taşkın koruma tesisinin inşaatı devam etmektedir.”
Kanal Edirne Projesi
Kanal Edirne’nin kazı çalışmalarının tamamlandığını ve çok kısa sürede hizmete alınacağını anlatan Acu, Kanal Edirne’nin Meriç taşkınlarına son vereceğine işaret etti. Kanal üzerindeki Karaağaç Mahallesi girişindeki köprünün takribi 5 hafta içerisinde tamamlanması sonrası Kanal Edirne’nin hem taşkın koruma hem de sosyal yaşam alanı olarak bölgeye katkı sunmaya başlayacağını anlatan Acu, sözlerini şöyle tamamladı: "Edirne’yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde ve 7 bin 800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinin kazı çalışmaları tamamlanmıştır. Dolgu ve köprü çalışmalarının tamamlanmasıyla hizmete alınacaktır. Tesisin hizmete girmesiyle Edirne Meriç Nehri taşkınlarından korunacaktır. Kanal kazısı idari imkanlarla yapılmakta olup, fiziki gerçekleşme tamamlanmıştır. Yüklenici marifetiyle Kanal üzerine yaya ve araç geçişleri için 5 köprü inşa edilecek olup, hali hazırda 4 adedi bitirilmiştir. Kalan 1 köprü gelecek ay içinde tamamlanacaktır.”
AA