'Kanser ölümlerinin sık olduğu illerden birisi'

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamındadüzenlenen seminerde ürkütücü sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.Seminerde konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, Edirne'nin kansere bağlı ölümlerin en sık görüldüğü illerden biri tanesi olduğunu açıkladı.

'Kanser ölümlerinin sık olduğu illerden birisi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamındadüzenlenen seminerde ürkütücü sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.Seminerde konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, Edirne’nin kansere bağlı ölümlerin en sık görüldüğü illerden biri tanesi olduğunu açıkladı.

“Kanser hastalığının kökeni Yengeçtir

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda İl Halk Sağlığı ve KETEM tarafından ‘Kanser’ konulu seminer düzenlendi.

Seminerde Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Ana bilim Dalı Başkanı İrfan Çiçin, kanser belirtileri ve kanserden korunma yolları ile ilgili sunum gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Çiçin, ilk olarak kanserin tanımını yaptı. Çiçin, kanser hastalığının kökeninin yengeçten geldiğini belirtti.

Kanser Hastalığının milattan önce 3000 yılına kadar geçmişi olduğunu söyleyen Çiçin, “1700 ve 1800 yıllarında vücutta sarı safra (balgam) gibi, siyah safraların birikimiyle oluştuğu düşünülüyor. Bu işin daha klinik ortamlarda yapılmasıyla kanserin güncel tanımlanma süreci başlamıştır. 1960’lı yıllarda DNA keşfedildikten sonra, günümüzde artık kanserle ilgili çok fazla şey biliniyor.”Dedi.

“Edirne kanser ölümlerinin sık olduğu illerden birisi”

Standart taranma programı olan kanserler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çiçin, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat ve serviks (rahim ağzı kanseri) olmak üzere 4 türden oluştuğunu söyledi.

Kanser hastalığının kalp hastalıklarından daha sık ölüme neden olmaya başladığını dile getiren Çiçin, Edirne’de yaşlı nüfus oranının çoğunlukta olmasından dolayı kanser ölümlerinin en sık olduğu illerden birisi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Çiçin, erkeklerde daha sık görülen kanser tipinin akciğer ve prostat kanseri olduğunu vurguladı. Kadınlarda ise çoğunlukla meme kanserinin görüldüğünü ifade etti.

“En büyük Etken Sigara”

Gelecekte kanser türlerinin daha fazla yaygınlaşacağının altını çizen İrfan Çiçin, Kanserin 3’te 1’inin çevresel nedenlere,3’te 1’inin sigaraya bağlı diğer 3’te 1’inin ise çevre kirliğine bağlı olduğunu belirtti.

Genetik bozulunca kansere yakalanma riskinin arttığını söyleyen İrfan Çiçin, kanserdeki en büyük etkinin sigara olduğunu dile getirdi. Çiçin, sigarayı bırakan kişilerde 20-30 yıl sonra kanser riskinin de azalacağını söyledi.

TEK FAKTÖR SİGARA

Sigaranın rahim ağzı kanseri yapan tek faktör olduğunu belirten Çiçin, sigara içen kişilerde oluşan tolerans, geri çekilme, artan istek, giderek artan oranda kullanma, zamanın önemli miktarında sigara içmek, sigaraya bağlı aktivitede azalma ve sigaranın yarattığı sorunlara rağmen içmeye devam etmek olarak tanımlanan 7 bulgudan en az 3 tanesi varsa bağımlılık tanısı koyulduğunu dile getirdi.

Kanserden korunma yolları hakkında bilgi veren İrfan Çiçin, 3 korunma yönteminden bahsetti. Besinler ile ilgili en faydalı görülen yiyeceklerin bile kanser etkisi yaratacağını söyleyen Çiçin, mevsimlik taze meyve ve sebzelerden yiyerek kanserden korunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Katılımcı sayısının az olduğu seminerde İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Kurum Müdürleri, Sağlık Çalışanları, Halk SağlığıHizmetleri Başkanı  Dr. Selma Heves Yılmaz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan YardımcısıDr. Onur Çakar, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Başhekimi Opr.Dr. Mustafa Talha Sütçü, KETEM Birim Personeli Sorumlu Hekim Dr. Meltem Sözer Yavuz yer aldı.

Özlem Ceylan- Burcu Temel