Kervansaray ağlıyor
Edirne'nin en ünlü yapısı Kervansaray ağlıyor. Uzun bir süre otel olarak kullanılan bina, kiracısının kendi isteği ile kira akdini sona erdirmek istemesine rağmen istek kabul görmeyince kaderine terk edildi.
Ağa Han Mimarlık ödülü sahibi ve Mimar Sinan tarafından yapılan Rüstempaşa Kervansarayı ağlıyor. 1972 yılında otel olarak restore edilen ve daha sonra kiraya verilen, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Kervansaray kapıları kilitli bir şekilde yeniden eski günlerine dönmek için bekliyor. 49 yıllığına otel olarak kiralanan ve uzun süre otel olarak hizmet veren Rüstempaşa Kervansarayı, bir süre önce işletmecisinin sağlık nedenleri ile kapısına kilit vurulmuş ve işletmeci, kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğüne müracaat etmişti.
UYGUN BULUNMADI
Konu ile ilgili olarak yaptığımız görüşmede Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “Kiracı sağlık nedenleri ile kiracılık akdinin sona erdirilmesi ile ilgili olarak müracaat etmişti. Ancak dilekçesi uygun görülmemiştir. Kendisine tebligat yapıldı. Şu anda sağlık nedenleri ile oteli açamıyor. Kiracı olarak sözleşmede bulunan tüm yükümlülükleri yerine getirme durumunda.” dedi.
Otelin dış duvarlarının ağaç dalları ile kaplandığını ve her yerinin dökülmeye başladığını belirten vatandaşlar ise, “Buradan her geçtiğimizde üzülüyoruz. İçimiz kan ağlıyor. Böylesine önemli bir tarihi eserin yok olmasına izin verilmesin” dediler.
RÜSTEMPAŞA KERVANSARAYI
Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Rüstem Paşa, Mimar Sinan’a yaptırtmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin ilginç örneklerinden olup Kanuni döneminin görkemli yapılarındandır. Avlulu hanlar planındadır. Dikdörtgen avlunun çevresine iki katlı odalar yerleştirilmiştir. Katların avluya bakan yüzleri, revaklıdır. Revakların arkasında ocaklı ve nişli odalar bulunur. Uzun yanlarda, karşılıklı olarak yukarı çıkan merdivenler vardır. Üst kat pencere ve kapı kemerlerinde tuğla süsleme ilginçtir. Kesme tas ve tuğladan örülmüş duvarlar yapıya anıtsal bir görüntü kazandırmaktadır Rüstem Paşa Kervansarayı 1972 yılında restore edilerek otel haline getirilmiş ve başarılı görülen bu restorasyonla 1980 yılında Ağa Han Mimarlık ödülünü almıştır. Rüstem Paşa Kervansarayı, 1554 tarihinde, Kanuni’nin damadı ve sadrazamı Damat Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. Büyük Han ve Küçük Han (veya Deveci Hanı) olarak adlandırılan iki bölümden oluşur. İki katlıdır. Birinci katta 39, ikinci katta 41 odası vardır. Ön cephelerde 21 dükkan bulunmaktadır.
Gözde Kabasakal