Kırbiç, 'Ayçiçeği yağı fiyatları geçtiğimiz yıllara göre düşüş yaşadı'
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, litrelik ayçiçeği fiyatının geçtiğimiz yıllara göre daha uyguna market raflarında olduğunu söyledi.
Trakya Birlik Yönetim binasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Kırbiç, ayçiçeğinin Türkiye için çok önemli bir bitki olduğunu söyledi.
Perakende satışlarda ülke genelinde 5 litrelik yağ fiyatları baz alındığında düşüş yaşandığını dile getiren Kırbiç, “Perakende durumunu şu anda baktığımızda ülkemizde genelde beşlik yağ konuşulur piyasalarda. Bu geçtiğimiz günlerde 130 TL'ye kadar düşmüştü. 150, 140, 160 lira bandında satılmakta şu anda. Bir buçuk iki yıl önce 180, 200 liraydı. Marketlerde fiyat düştü. Tabii ki bunun yanında sadece ham maddeyi görmemek gerekir. Her üretim aşamasında gerçekten değerli bir ürün. O yüzden ülkemiz için de bizim milletimiz ayçiçeği yağı, damak tadına uygun bir yağdır.” Dedi.
Bu yıl kuraklık ve ayçiçeği ekilen alanlarda düşüş nedeniyle üretimin az olacağını anlatan Kırbiç, İç Anadolu Bölgesi’nde ekim alanlarında daralmanın yaşandığını aktardı.
İç Anadolu’daki daralmanın ülke üretiminde de ciddi bir düşüş anlamına geldiğini ifade eden Kırbiç, “Bunun akabinde de kuraklıkla ilgili yüzyılın en sıcak günlerini yaşadık. Ayçiçeği bitkisi de yazlık bir ürün olduğu için gerçekten sıcaklardan çok etkilendi. Bu yüzden de verim de bir kayıp yaşanacaktır. Bizim Edirne bölgemiz biraz erken ekim yaptığı için çok fazla belki etkilenmeyecek. Yine de etkilenecektir ama özellikle Trakya'nın diğer bölgeleri Tekirdağ başta olmak üzere Tekirdağ'ın bazı ilçelerinde çok ciddi verim kayıpları oluşacak gibi görünmekte. İnşallah bu bizim düşündüğümüz gibi verim kaybı olmaz. Ancak bir düşüş yaşanacağı kesin gibi görünmekte. Yağ fiyatları aslında tabii çok piyasada konuşulmakta ama yağ fiyatları aslında pahalı değil. Biz hem yağ üreticisi bir kurum olarak hem de çiftçi olarak baktığımızda bir buçuk iki yıl önce yağ fiyatları şu andaki seviyelerin daha üzerindeydi. Şu anda fiyatlar önceki yılların daha altında seyretmekte. Ancak tabii bunun bizi üzen bir tarafı var. Her nedense yağ fiyatları her zaman televizyonlarda yerel görsel basında yazılı basında çok haber olmakta. Bizim penceremizden baktığımızda bu büyütülecek bir olay değil. Bir kişinin ülkemizde yıllık yağ tüketimi, on iki litre. Bu da aylığa vurduğumuzda yani bir kişinin bir aylık tüketimi bir litre yağ. Bunu da günde vurduğumuzda bir kişinin günlük bir TL bile yağ gideri masrafı yok. Yani bu pencereden baktığınızda hakikaten çok yüksek bir miktar değil. Ancak tabii bunu insanlarımız böyle izlediğinde okuduğunda sanki böyle çok pahalıymış gibi bir yaratılmakta toplumda. Bunun üretim aşamasının birçok zorluğu var çiftçi açısından. Diğer açısından operasyon maliyetleriyle, üretim maliyetiyle, lojistiğiyle bu artışları karşılamak gerçekten de çok zor. Ancak dediğim gibi ayçiçeği yağı şu anda fiyatı düşen ülkemizde tek gıda ürünü. O yüzden bu önümüzdeki dönemde de tabii yağ fiyatlarının pahalanmasıyla ilgili sıkıntılı bir tablo görünmemekte. Yani ülke ihtiyacının zaten biz yüzde 30, yüzde 40’ını yurt dışından ithal etmek zorundayız.” Şeklinde konuştu.
Kendileri için en önemli kıstasın ülke üretimini artırmak olduğunu söyleyen Kırbiç, geçtiğimiz yıllarda Tarım Bakanlığınca yapılan tohum dağıtımı ve teşviklerinin devam etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Rekor seviyede üretimin yapıldığı yıllarda ülkede hiç ekilmeyen alanlara ayçiçeği ekimi yapıldığını hatırlatan Kırbiç, “Bu güzel bir memnun edici bir durumdu. Ancak tabii çiftçimiz bu işi hobi için değil, para kazanmak için yapmakta. Burada kazandığı kazancı hangi ürün deseninden ne kadar para kazanırsa oraya yönelmekte. Şu anda da İç Anadolu Bölgesi'nde işte şeker pancarı, mısır, nohut, fasulye, mercimek gibi veya buğday gibi diğer ürünlere bir yönelme oldu. Bu kazançtan dolayı. Trakya bölgesinde bu ürün desenini satması çok fazla olmadı. Çünkü bizim çok fazla alternatifimiz yok. Çeltik alanlarında çeltik, diğer alanlarda buğday ve ayçiçeği ekimi yapılmakta. Trakya'da böyle bir sıkıntı olabilir. İki yıl buğday ekimi, bir yıl eskiden olduğu gibi ayçiçeğine dönüş olabilir.” İfadelerini kullandı.
Kırbiç, birinci önceliğin ülke üretimini arttırmak olduğunu dile getirdi ve şöyle devam etti.
“Düzgün bir politikalarla insanlarımızı teşvik ederek, desteklemelerle insanları çiftçiyi üreticiyi memnun ederek biz bu seviyelere ülke üretimi anlamında ulaşabiliriz. Tarım bakanımızla yaptığımız görüşmede ayçiçeği priminin daha da yüksek olması gerektiğini ilettik. Sayın Bakanımız daha önce zaten tarım bakan yardımcısıydı kendisi konulara hakimiyeti var. Bizde fikir alışverişinde bulunduk. Çünkü bu destekleme miktarları çiftçimizin memnuniyeti açısından hakikaten önemli. Bu kuraklık neticesinde de üreticimizin kazancında bir düşüş görünmekte.”
Ayçiçeği destekleme miktarının düşük kaldığını belirten Kırbiç, konu hakkında bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Ayçiçeğinin ülkenin her yerinde yetiştirilebileceğini söyleyen Kırbiç, sulamalı tarımla rekoltenin de artırılabileceğinden bahsetti.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'de tarihi bir rekolte elde edildiğine değinen Kırbiç, “2 milyon tona yakın bir üretim oluştu. Ancak bu yıl orada bir düşüş yaşanacak. Hem ekim alanlarında gibi hem de kuraklıktan dolayı.” Dedi.
Doğukan Vurgun