Kış Aylarında Bitkisel Tedavi
Kış mevsiminin etkisini göstermeye başladığı soğuk ve yağışlı günlerde Edirne'de, aktarlarda hareketlilik başladı. Birçok kişi, soğuk algınlığı başta olmak üzere kış hastalıklarından korunmak için zencefil, ıhlamur ve adaçayı almak için aktarlara yöneliyor.
Hava sıcaklığının düşmesi, kış mevsiminin kendini hissettirmeye başlamasıyla üst solunum yolu hastalıkları görülme sıklığının artmasına neden oluyor. Vatandaşlar ise solunum yolu hastalıkları için şifayı aktarlarda satılan kış çaylarında arıyor.
Soğuk algınlığı ve kış hastalıklarından korunmak isteyen vatandaşlar, bitkisel tedavilere başvuruyor. Kış aylarında çoğunlukla tüketilen zencefil, ıhlamur, çubuk tarçın, havlıcan ve adaçayının da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 çeşit bitki karışımından oluşan kış çayları raflardaki yerini aldı.
Kışın işlerininbiraz daha hareketli geçtiğini belirten aktar Gökhan Baraz; “Özellikle paketi 10 lira olan karışık kış çaylarımız çok tercih ediliyor. Kış çayı ismini verdiğimiz paketin içerisinde yaklaşık 30 bitki çeşidi var. Hepsi de şifalı bitkilerdir” dedi.
“Bu ikili ile hastalıklardan korunun”
Balıkpazarı Caddesi’nde 16 yıldır aktarlık yapan Gökhan Baraz,havaların yavaş yavaş soğumaya başlaması ve yağışların artmasıyla insanların kış çaylarına ilgi göstermeye başladığını belirterek; “Mevsim geçişi olduğu için tam hastalık havalarındayız. Gribe yakalanma ve öksürüğün başladığı zaman. Gribe yakalananlar için zencefilli, zerdeçallı, havlıcanlı,hibiskus,papatya, tarçınlı kış çaylarımızdan hazırladık. Bu çayları demleyerek içine limon atıp süzdükten sonra da 1 kaşık bal ilave edip sıcak sıcak içtikleri zaman gribe birebir iyi geliyor. Kesilmeyen öksürüklere karşı da çam balından yapılan içinde arı sütünün de bulunduğu kış macunları var. Bu macun direnci arttırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Karışık zencefilli,havlıcanlı,kebabiyeli kış macunu hem öksürüğe hem de gribe de iyi geliyor”dedi.
Çayın karışımında kullanılan bitkisel ürünlerin faydaları hakkında bilgiler veren Baraz, "Çayın içerisindeki bitkilerin etkilerinden söz edecek olursak; tarçının sakinleştirici etkisinin yanı sıra bitki çayına güzel koku vermektedir, lezzet arttırıcı etkiye sahiptir. Zencefil astım, bronşit, nefes darlığı, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır” vurgusunu yaptı.
Kilosu 50 liradan satılıyor
1 kilo karışık kış çayının 50 liraya satıldığını söyleyen Baraz, “Paketler halinde hazırladığımız kış çayını 10 lira ile 15 lira arasında da satıyoruz.Kış macunları da her bütçeye göre mevcut olup 15 ile 35 arasında boyutuna göre değişiyor. Ayrı ayrı küçük paketler halinde de hazırlayıp satıyoruz. Vatandaşlar bu paketlerdenalıp evde karıştırıpevde kendileri de macun hazırlayabilirler. Ihlamur ve adaçayı satışlarımız da başladı. Şuanda ıhlamurun kilosunu 120 liradan satıyoruz. İlerleyen zamanlarda 150 liraya kadar çıkabilir” dedi.
Kışın bağışıklık sistemini güçlü tutabilecek bitkilerden tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Aktar Baraz, “Vatandaşlar, gribel hastalıklardan korunabilmek için gıda takviyelerini iyi almaları gerekiyor. Propolisi gerek tablet olsun gerekse sıvı olsun her sabah kullanmalarında fayda var. Arı sütü, polen ve propolis dediğimiz gıdaların hepsinin bir arada olduğu tabletlerden kullanılabilir. Çünkü mevsim geçişlerinde yakalanılan grip hastalığı bulaşıcı olduğu için evde bir kişi hasta olduğunda diğerlerine de bulaşabiliyor. Bunlara dikkat edilirse hastalığı yatmadan hafif bir şekilde atlatabilirler” şeklinde konuştu.
Özlem Ceylan