'Kökü dolgun, yapraksız, koyu renkli ve sağlıklı görünen fideler tercih edilmeli'
Edirne'de fide üretimi, temiz ortamlarda yapılmaya devam ediyor. Tohumdan yetiştirilen fideler, daha sonra tarlalara dikilmek üzere üreticilere ulaştırılıyor. Fidelerin sağlıklı koşullarda yetiştirilmesi hem hastalıklara karşı koruma sağlıyor hem de üretimde verim artışı getiriyor.
Fideliklerde topraktan gelen hastalıklara karşı korunaklı şekilde yetiştirilen fideler, dikim sırasında neredeyse hiç fire vermiyor. Bu durum üreticinin hem emeğini koruyor hem de ürün kaybını en aza indiriyor. Aynı zamanda fide ile yapılan üretim, tohumla yapılan ekime göre 30 ila 50 gün daha erken ürün alınmasına imkân sağlıyor.
Edirne’de 16 yıldır fidecilik yapan Hüseyin Kılıçarslan, fide seçerken dikkat edilmesi gereken noktalara değinerek üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Kılıçarslan, “Kökü dolgun, yapraksız, koyu renkli ve sağlıklı görünen fideler tercih edilmeli. Tohumlar kasım, aralık ve ocak aylarında ekiliyor, nisan ayı gibi dikime hazır hale geliyor. Fideler, topraktan gelebilecek hastalıklardan uzak, steril koşullarda yetiştiriliyor. Bu sayede üreticiler, dikim sırasında fire vermeden, sağlıklı ve güçlü fidelerle çalışabiliyor. ” dedi.
Fidelerin bekletilmesi konusunda da üreticilere tavsiyelerde bulunan Kılıçarslan, “Kutular üst üste konulmamalı. Fideler iyi ışık alan ve havalanan alanlarda bekletilmeli. Soğuktan korunmalı ve sulamaya ihtiyaç olup olmadığı kök kısmı elle kontrol edilerek anlaşılmalı” şeklinde konuştu. Sulama gerektiğinde ise fidelerin kökleri, su dolu bir kaba daldırılarak, kök boğazı ve yapraklar ıslatılmadan yapılmalı. Özellikle erken dikim yapmak isteyen üreticileri uyaran Kılıçarslan, “Sıcaklık artı 5 derecenin altına düşmemeli. Aksi takdirde fideler donar. Biz erken dikim yapmak isteyen üreticileri bazen durduruyoruz. Çünkü Edirne’de donlar nisan ayına kadar sürebiliyor” ifadelerini kullandı.
Erkencilik sağlamak isteyen üreticilere sera önerisinde bulunan Kılıçarslan, “Hıdırağa bölgesinde termal su var, seracılık için oldukça uygun. Karaağaç ise toprak verimliliği açısından çok kıymetli bir bölge. Bana göre sebzecilik dışında başka hiçbir tarımsal faaliyete açılmamalı. Toprağımızın değerini bilmeliyiz” şeklinde konuştu.