‘Komşu' ilaç ihtiyacını da Edirne'den karşılıyor!

Bulgaristan'ın 1 Eylül'de 14 günlük karantina uygulamasını kaldırmasının ardından Edirne, tekrardan Bulgar turistlerin akınına uğruyor. Bulgar vatandaşlar giyim, gıda ve kozmetik alışverişlerinin yanı sıra ilaç alışverişlerini de kent merkezinde bulunan eczanelerden yapıyor.  Edirne Eczacılar Odası Başkanı Uygar Güler, Bulgaristan'dan gelen turistlerin Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde ilaç ihtiyaçlarını çarşıdaki eczanelerden karşılamalarının hareketlilik oluşturduğunu fakat alınan tedbirler sayesinde bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını söyledi.

‘Komşu' ilaç ihtiyacını da Edirne'den karşılıyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Eczacılar Odası Başkanı Uygar Güler, Kovid-19 salgın riskinin devam ettiği bu süreçte grip aşısı ve maske satışlarıyla da ilgili de açıklamalarda bulundu.

İlaç ihtiyaçları da Edirne’den

Özellikle hafta sonları Bulgaristan’dan Edirne’ye alışverişe gelen günübirlik turistler gıdadan, temizliğe birçok ihtiyacının yanı sıra ilaç ihtiyaçlarını da kentteki eczanelerden sağlıyor.

Edirne İl Sağlık Müdürünün eczacılarla bir araya gelip alınan önlemlerle ilgili bilgilendirme yaptığını belirten Eczacılar Odası Başkanı Uygar Güler, “Türkiye’ye girişte Bulgar vatandaşlara maske ve dezenfektan veriliyormuş. Bulgaristan’dan gelen turistlere maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda bilinçli olmaları amacıyla hatırlatmalar yapılıyor.  Önceden olduğu gibi bu dönemde de çeşitli ihtiyaçları için Edirne’mizden alışveriş yapan Bulgar turistler ilaç ihtiyaçlarını da çarşıdaki eczanelerimizden karşılıyor. Bu yüzden alışverişlerde bir hareketlilik yaşanıyor. Çok kalabalık grup halinde giriş yapmıyorlar. Zaten eczacı arkadaşlarımız da kendilerince her türlü önlemi alıyorlar. Bulgaristan’dan gelen müşterilerimizden yana şimdiye kadar bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Tedbiri elden bırakmamalıyız” dedi.

Aşı telaşına düşen vatandaşlar eczanelerin yolunu tutuyor

Öte yandan tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını bu yıl grip aşısına talebin artmasına sebep oldu. Gripten korkan veya korona virüse iyi geleceğini düşünen vatandaşlar, grip ve zatürre aşısı olmak için eczanelerde adlarını şimdiden listeye yazdırdı.

“Risk grubunda olmayan hastalarımızdan anlayış bekliyoruz”

Türkiye’ye aşı ithal eden sadece bir firmanın olduğunu ifade eden Edirne Eczacılar Odası Başkanı Fahri Uygar Güler;  “Geçen yıl Türkiye’ye 1 milyon 600 bin civarında aşı geldi. Bu sene de firmanın bize gönderdiği bilgilendirme yazısında aynı rakamlarda aşı ulaştırılacağı bilgisi vardı. Türkiye’de yaklaşık 27 bin eczanemiz var. Bunu hesapladığımızda eczane başına 55-60 civarında aşıya tekâmül ediyor. Doğal olarak talepleri karşılamamız çok zor. Biz de öncelik olarak risk grubunda yer alan kronik rahatsızlığı olan ve 65 yaş üstü hastalara aşı ulaştırmayı planlıyoruz. Bu anlamda da risk grubunda olmayan hastalarımızdan anlayış bekliyoruz” dedi.

“Kovid-19’a karşı bir koruyuculuğu yok!”

Grip aşısının Ekim-Kasım aylarında eczanelere gelmeye başladığını söyleyen Başkan Güler,  bu yıl Kovid-19 salgın sürecinin devam etmesi nedeniyle aşı talebinin daha fazla olduğunu ve vatandaşların şimdiden sıraya girdiğini belirtti.  Grip aşısında geçen yıl da sıkıntı yaşandığını ve geç geldiğini aktaran Güler; “Bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle artan talebe yetişmek biraz zor olacak. Bu aşının Kovid-19’a karşı bir koruyuculuğu yok ama grip ile beraber bunun etkilerini azaltmak amacıyla kullanılabilir” dedi.

“Maskelerin bilindik yerden ve kaliteli olmasına dikkat!”

81 ilde maske takma zorunluluğu getirildikten sonra satışlarda artış görüldüğünü aktaran Edirne Eczacılar Odası Başkanı Güler; “Salgın ilk yayılmaya başladığı dönemlerdeki kadar olmasa da maske satışlarımızda artış oldu. Fakat şimdi maske eczaneler dışında da serbestçe her yerde satıldığı için vatandaşlar bunları da tercih edebiliyor. Yani arabasının arkasına maske koyup satanlar ya da merdiven altı diye tabir ettiğimiz şekilde de satış olabiliyor. Burada da önerimiz bilindik yerden ve kaliteli maskelerden almaları yönünde olacaktır. Söz konusu sağlık olduğu için korumalı, iyi filtreli maskeler tercih edilmelidir” ifadelerine yer verdi.

                “En büyük endişe griple koronavirüsün birbirine karışmasıdır”

Eylül ayı ile birlikte grip, nezle gibi mevsim hastalıklarının da yaygınlaştığını hatırlatan Eczacılar Odası Başkanı Uygar Güler; “Salgınla mücadelenin devam ettiği bu dönemde maske, sosyal mesafe ve hijyen bir altın kural oldu. Bunun yanı sıra yine bu dönemde vatandaşların en çok tedirgin olduğu konu grip ve koronavirüsün birbirine karışmasıdır. Mevsim hastalıklarının görüldüğü bu süreçte bağışıklığı güçlü tutacak şekilde beslenmek ve bunun yanında bazı mineral takviyeleri kullanmak hastalıklardan korunmaya yardımcı olacaktır. Salgının yayılmaya başladığı ilk dönemlerde vatandaşların bilinçsizce ilaç kullanma ihtiyacı vardı. Fakat zamanla bu durum ortadan kalktı. Halkımız Kovid-19’a karşı bilinçlenmiş oldu. Şimdi yine vitamin takviyelerine talep olsa da o ilk zamanlardaki kadar değil” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan-Burcu Temel