Konut kiralarında yüzde 25 zam oranı sona erdi, TÜFE dönemi başladı

Konut kiracılarını korumak amacıyla 2 yıldır yüksek enflasyon döneminde uygulanan 'yüzde 25 zam oranı' sona erdi. Kira artışı eskisi gibi 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapılacak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, ev sahibinin bu üst sınırı aşamayacağını, zam dönemi Temmuz öncesi olan kiracılardan yeni bir artış talep edilemeyeceğini vurguladı.

Konut kiralarında yüzde 25 zam oranı sona erdi, TÜFE dönemi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de kiracıların bir süredir üzerinde düşündüğü yüzde 25'lik kira zam sınırı kaldırıldı. Artık yeni bir döneme giriş yapıldı. Artık yeni dönemde konut kiralarına TEFE TÜFE oranı gözetilerek zam yapılacak.

Kiralık konut piyasasında başlayan TEFE TÜFE dönemi konusunda açıklamada bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, "TÜİK tarafından açıklama enflasyon oranlarına göre Temmuz ayında sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara ev sahipleri yüzde 65,07 oranında zam yapılabilecek. Bundan sonraki süreçte ev sahipleri, daha önce de olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre kira ücretlerine artış yapacak. Yüzde 25 sınırın uygulandığı dönemde birçok sıkıntılar yaşandı. Ama artık TEFE TÜFE ile enflasyona göre kira fiyatlarında yükselişler yaşanacak" dedi.

Uzun zamandan beri kira artışları yüzde 25 zam sınırına göre yapıldığını ancak 1 Temmuz itibariyle yeni bir uygulamaya geçildiğini belirten Çeker, Yüzde 25 zam sınırı uygulanırken ev sahibi ile kiracı arasında gerginlikler yaşandığını ve yeni uygulamaya göre bu kargaşanın yaşanmayacağını aktardı.

Yeni sürecin ev sahiplerini memnun edeceğini söyleyen Çeker,  Temmuz ayında kira sözleşmesi yapacak olan bir ev sahibinin yüzde 65 ve TEFE-TÜFE üzerinden hesaplama yapacağını aktardı.

Dilek Şahin