Kuraklık üreticileri vurdu
Kuraklık bu yıl en çok çiftçileri etkiledi. Ayçiçeği üreticileri kuraklık nedeniyle ciddi verim kaybı yaşadı. Çeltik üreticileri ise çeşitli çözümlere rağmen istenilen suyu tavalara vermedi.
Trakya’da yaşanan kuraklık en çok çiftçileri olumsuz etkiledi. Kış aylarında yeterli yağışların düşmemesi ve hava sıcaklığının yüksek olması ekili arazilerde verimi düşürdü.
Türkiye'de çeltik üretiminde ilk sırada yer alan Edirne'de üreticilerin ekim mesaisinin arkasından tavalara su vermeye başlamıştı.
Tunca Nehri’nde yaşanan kuraklık nedeniyle bazı bölgelerde tavalara su verilemedi. Edirne Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve DSİ tarafından çeşitli önlemler alınsa da yeterli olmadı.
Su kuyuları, aralıklı sulama gibi önlemler bir nebzede olsa çiftçiyi rahatlattı. Ancak çeltik üretimi için sulak alanlardan faydalanan üreticiler zor durumda.
Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, su kullanımının az olduğu bölgelerde verim kaybının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Sulak alanların bazı noktalarda durma noktasına geldiğini ifade eden Arabacı, “Aralıklı sulamaya geçildi. Her üreticimizi su almasını sağlanması çalışıldı. Çok su yeterli olmayınca belli bir süre susuz kalan yerler oldu. Çok kötü durumda olan bazı bölgelerimiz var. O bazı bölgelere yeterli su vermemekten verim kaybı olacak. Hayırlısıyla bu yıl her üreticimize su ulaştırarak, az zararla atlatmak için mücadele ediliyor. Valiliğimizin, il müdürlüğümüz, DSİ, Ziraat Odaları, muhtarlarımız hep beraber mücadele ediyor. İnşallah elimizden geldiği sürece en az zararla atlatırız diye umuyorum. Şimdi önümüzdeki yılla alakalı kış döneminde muhtemelen çeltik komisyonu ile hep birlikte bir değerlendirme yapılır. Şimdiki gibi önümüzde kış döneminde yağış almazsa muhakkak bir kısıtlamaya gidilir. Yağış olur, nehirde iyi olursa kısıtlamaya gitmeye gerek kalmaz. Önümüzdeki yıl su debilerine bağlı, yağışlara bağlı.” Dedi.
Arabacı, ayçiçeği sezonunun tüm zamanların en kötü dönemlerinden birisi olduğunu vurguladı.
Kuraklığın büyük verim kayıplarına neden olduğunu ifade eden Arabacı, üreticilerin ciddi zarar ettiğini dile getirdi.
Bakanlıktan destek talebinde bulunan Arabacı, “Uzmanlar birtakım incelemeler yaptı. Burayı bakanlığımız da gördü. Bakanlığımız bu konuyla ilgili ciddi bir kuraklık desteği verirse üreticilerimizin yanında olduğunu gösterir. Üreticilerimiz nefes alır. İnşallah bu yılı da böyle atlatmış oluruz. Bu sene en kötü ayçiçeği sezonu diyebiliriz.” Şeklinde konuştu.