KUYUM TİCARETİ YAPANLARA ‘BELGE' AYARI
Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik ile kuyumculara 2021 yılı sonuna kadar yetki belgesi alma zorunluluğu getirildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun, bu yönetmeliğin amacının kuyumculuk mesleğini belli bir standarda oturtmak ve daha güvenilir hale getirmek olduğunu söyledi.
Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. Kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılabilecek. İşlenmiş kıymetli maden, kıymetli taşlar ve kıymetli eşyaları içeren kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılacak.
“31.12.2021 tarihine kadar alınması zorunlu”
Söz konusu yönetmeliğin resmi gazetede yayınlandığını söyleyen Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun; “Bu yönetmeliğin amacı kuyumcuları belli bir standarda çekmektir. Ben kuyumcuyum diyen işletme bu yönetmelikteki kurallara uymak zorunda olacak. Yetki belgesi olmayan işletme kuyumculuk yapamayacak. Mutlaka yetki belgesi alması gerekiyor. Bu belgenin 31.12.2021 tarihine kadar alınması zorunludur. Bakanlık da bu yönetmeliğe göre bir sistem kuruyor. Bu sistemi 6 ay içerisinde oluşturacak. Bakanlık, bu yönetmelikteki şartları taşıyan ve müracaat eden işletmelere yetki belgesi verecek. İllerde ise bu belgeler Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek” dedi.
“Bu şartları taşımayanlara yetki belgesi verilmeyecek”
Yetki belgesi verilebilmesi için aranan şartlar olduğuna değinen Edirne İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun; “Kuyumcuların meslek odasına kayıtlı olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, yetki belgesi başvuru tarihi itibariyle vadesi geçmiş borcu olmaması gerekiyor. Meslek odası veya herhangi bir veri kaydı arasında kuyum ticareti olduğuna dair kodu olması gerekir. Yoksa yetki belgesi alamaz ve bu işi yapamaz. Kasten işlenmiş suçlardan 5 yıl hapis cezasının bulunmaması gerekiyor. Devletin güvenliği ve anayasal düzene aykırı suç işlememiş olması gerekiyor. Bu gibi şartları taşımayanlara yetki belgesi verilmiyor” ifadelerine yer verdi.
“Bijuteri ile kuyumcu aynı yerde olamaz”
Kuyum ticareti ile başvuracak kişilerin bu iş yerinde başka bir ticari faaliyeti yapmaması gerektiğine değinen Altun; “Sadece yönetmelikte belirtilen ürünlerin satışını yapması gerekiyor. Kuyum niteliği taşımayan başka bir iş yapıyorsa bu yetki belgesini alamayacak ve faaliyetine devam edemeyecek. Bijuteri ile kuyumcu aynı yerde olmaz. Mutlaka yönetmelikteki ürünleri satması gerekiyor. Yönetmelik sonrası kuyum niteliği taşımayan demo/imitasyon ürünler kuyum işletmelerinde bulundurulamayacak ve bu ürünlerin satışı yapılamayacak. Opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan tespih gibi süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı ile perakende saat satış, bakım ve onarımı yapılabilecek” şeklinde açıklamada bulundu.
“Mevcut kuyumcular da bu yönetmeliğe uymak zorunda”
Sistem oluşturulunca Ticaret Bakanlığı’nın buna uyulup uyulmadığı ve yönetmeliğe aykırı davranılıp davranmadığı konusunda il müdürlüklerine yetki vereceğini ve denetimlere başlanılacağını ifade eden Altun, mevcut olan kuyumcuların da kendilerini bu yayınlanan yönetmeliğe uydurmak zorunda olacağını söyledi.
“Yetki belgesi olan kuyumcuların listesi görülebilecek”
Kişisel verilerin korunması kanununa uymak kaydıyla Ticaret Bakanlığı’nın bu verileri sisteme aktaracağını dile getiren Altun, Edirne’de yetki belgesi olan bir kuyumcudan altın almak isteyen birisinin yetki belgesi olan kuyumcuların listesini görebileceğini aktardı.
Bu yönetmelikteki şartları taşımayan işletmelerin yetki belgesi alamayacağı için kuyumculuk faaliyetine devam edemeyeceğine vurgu yapan Altun, yapılan denetimlerde yetki belgesinin olmadığının tespiti durumunda idari para cezası uygulanacağını ifade etti.
31.12.2021’den sonra bu belgeye sahip olmayanların kuyumculuk faaliyetine devam edemeyeceğini hatırlatan Altun; “Buradaki amaç kuyumculuk mesleğini standarda oturtmak ve daha güvenilir hale getirmektir. Mesleği daha onurlu bir hale getirmek ve güven oluşturmak adına yapılan bu çalışma ile emlakçılarda olduğu gibi kuyumcularda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Başvuru yapıldı yetki belgesi alındı sonrasında da iş yerinde başka bir ticari eşya satışı yapıp yapmadığına dair denetimlerimizi sürdüreceğiz. Yapılan denetimlerde bir eksiklik ya da yönetmeliğe aksi bir duruma rastlasak o yetki belgesini de iptal edeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.
“Yeni iş yeri açacak olanlardan da yetki belgesi istenecek”
Edirne genelinde yapılan çalışmada esnaf odası ve ticaret odasına kayıtlı 54 kuyumcu olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, bu kuyumcuların da kendilerini yönetmeliğe uydurmak zorunda olduğunun altını çizdi. Mevcut kuyumcuların yanı sıra yeni iş yeri açacak olanların da bu yönetmeliğe uygun şekilde planlama yapacağını aktaran Altun, yetki belgesini aldıktan sonra faaliyetini sürdürebileceklerine değindi.
“Yetki belgeleri sisteme yüklenecek”
Yetki belgelerinin sisteme yükleneceğini söyleyen Altun, dışarıdan birisinin kente geldiğinde ve kuyumcudan alışveriş yapmak istediğinde yetki belgesi almış kuyumcuları sistemden görebileceğini ifade etti.
Özlem Ceylan