Meclis toplantısında gastronomi vurgusu

Edirne İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantılarının son birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Edirne'nin gastronomi turizmi hakkında hazırlanan rapor Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından meclise sunuldu.

Meclis toplantısında gastronomi vurgusu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları sona erdi. Yoklamanın alınması ve bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunması ile başlayan son birleşimde komisyonlar tarafından hazırlanan raporlar okundu. Araştırma ve İnceleme Komisyonu ve Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Raporu sundu. Ayrıca Saroz Körfezindeki ücretli ve ücretsiz alanların kiralanması için teminat mektubu verilmesi görüşüldü.

Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan  Edirne ve gastronomi turizmi konulu rapor görüşülerek tartışıldı. Edirne’nin gastronomi turizmi hakkında hazırlanan raporda yapılan çalışmalara yer verildi. Gastronomi turizmine yönelik yapılan çalışmalar konuşulurken, meclis üyeleri de söz alarak görüşlerini bildirdi.  Toplantıda söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mutlu Kırman, Edirne peynirinin bir türlü tanıtılmadığını söyledi.

Valilik, Sivil toplum kuruluşları, belediye, İl Özel İdare ve Kaymakamlıklar aracılığıyla tanıtım yapılması gerektiğine değinen Kırman, "Peynir konusunda çok gerideyiz. Hiçbir yerde çıkmıyoruz” dedi.

30-40 yıl önce keçi ve koyun sütü karışımından çok kaliteli Edirne peynirleri yapıldığını hatırlatan  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İl Genel Meclisi Üyesi Vedat Koyuncu, "Maalesef bu durum Ezine’ye doğru kaydı, biz Edirne olarak kaliteli peyniri yaşatamadık" dedi.

Edirne yöresine ve saray mutfağına ait, unutulmaya yüz tutmuş 100 civarı yemekten oluşan ‘Topraktan Tabağa Edirne Yemekleri’ kitabının oluşturulacağını hatırlatan Sarıgül,  projenin yaygınlaştırılması için video çekimleri yapıldığını ifade etti.

Yapılan etkinliklerle ilgili konuşan Sarıgül, “Edirne, tarih kokan sokakları, zengin kültürü ve önemli tarihi mirasıyla bu etkinlikler, yöresel yemeklerimizin tanıtılması ve gastronomi turizminin desteklenmesi amacıyla Edirne’nin ve Balkanlar’ın gastronomi değerlerine sahip çıkacak. Kaybolan ve unutulmaya yüz tutan lezzetler ve Balkanlar Mutfağı’nı yeniden gün yüzüne çıkartacaktır” ifadelerine yer verdi.

Rapor, meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu Raporu’nu Komisyon Başkanı İsmail Alış tarafından okudu.

Alış, Meriç’teki köylerde bulunan içme suyu depolarının bakımı, çevre düzenlemesi ve su dağıtım vanalarının durumu hakkında üyelere bilgi verdi.

Köylere Hizmet Götürme Birliğince köylerde 16 gömme, 1 ayaklı olmak üzere 17 içme suyu deposunun bulunduğunu dile getiren Alış, depolar hakkında detaylı bilgileri paylaştı.

Meclis üyeleri raporu oy birliğiyle kabul etti.

Ayrıca mecliste, Saroz Körfezindeki ücretli ve ücretsiz alanların 10 yıllığına kiralanması görüşüldü. Bazı üyeler kiralama işlemi için teminat mektubunun verilmesine karşı çıktı.