Mecliste ‘ Temiz Saros' eylem planının gerekliliği konuşuldu
Edirne İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantılarının son birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıya katılan İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili ve Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, özellikle yaz aylarında risk altında olan sahil bantlarında artan çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla Temiz Saros mottosuyla hazırlanan eylem planı hakkında açıklamalarda bulundu.
Edirne İl Genel Meclisi Temmuz ayı toplantıları devam ediyor. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Temiz Saros mottosuyla hazırlanan eylem planı görüşüldü.
“Eylem planlarıyla dünyanın yaşlanmasına yönelik yıkıcı etkilerini önleyebiliriz”
‘Temiz Saros’ mottosuyla bir eylem planı hazırladıklarını söyleyen İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili ve Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, eylem planının gerekliliği konusunda meclis üyelerine sunum yaptı.
Çok hızla yaşlanan bir dünyada doğal kaynakların hunharca tüketildiğine değinen Güler; “Dünyada gelişmiş ve emperyalist ülkeler kendi çöplerini Afrika’ya bertaraf için satıyorlar. Kendi çöplerinden arınmak için dünyada geri kalmış ülkeleri hedef haline getiriyorlar. Böyle bir dünyada yaşlandıkça doğal kaynaklarımız, sularımız, orman zenginliklerimiz hızla tükeniyor. Sahillerimiz ciddi anlamda risk altına giriyor. Yaşadığımız müsilaj da bunun bir göstergesidir. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, çevreye duyarlı sivil toplum örgütlerinin, derneklerin, vakıfların ve birliklerin de içerisinde olduğu eylem planlarıyla dünyamızın yaşlanmasına yönelik yıkıcı etkilerini belki bir nebze de olsa önleyip geleceğimizin çocuklarına, torunlarımıza daha yaşanabilir bir çevre bırakma yolunda adım atmış olabiliriz” dedi.
“Amacımız bu bölgeyi daha yaşanılabilir ve temiz bir sahile kavuşturmaktır”
‘Temiz Saros’ mottosuyla hazırlanan eylem planının kapsamı hakkında açıklamada bulunan Güler; “Burada öncelikle sahilde çöplerin oluşmamasını sağlayacağız. İkinci olarak sahil çöplerini temizleyerek azaltmayı hedef haline getireceğiz. Üçüncü olarak da bu amaçları gerçekleştirebilmek için özellikle vatandaşlarımızın özellikle gençlerimizi ve çocuklarımızı bilinçlendirme ve eğitim faaliyetlerine önem vereceğiz. Enez ve Keşan bölgelerimiz özellikle yaz aylarından oldukça yoğun bir nüfusa sahip olmaları ve yöreye günübirlik tatilcilerin akın etmesinden dolayı katı atıkların oluşturduğu bir çevre kirliliği ve buna bağlı olarak da sahil kirliliğinden bahsetmemiz mümkün. Amacımız bu bölgeyi daha yaşanılabilir ve temiz bir sahile kavuşturmaktır” ifadelerine yer verdi.
“Sahil köylerinde oluşan sorunların çözümü için çalışıyoruz”
Enez’de Sultanice, Vakıflar, Büyükevren ve Karaincirli ile Keşan’da Mecidiye, Gökçetepe Ve Sazlıdere gibi denize sahili olan köylerin tatilcilerin yoğun hedefine maruz kaldığını belirten İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili ve Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, burada ortaya çıkan sahil şeridine çöp ve katı atık bırakılmasının haşere, sinek ve koku oluşumuna neden olması, toplumun duyarsız davranması gibi sorunların çözümü için gereken çalışmayı yapmayı planladıklarını aktardı.
“Sahillerin temiz tutulması konusunda bilinçlendirme çalışması yapacağız”
Eylem planı ile buradaki katı atık çöplerin teknolojik imkânlar ve insan gücü ile toplanacağını vurgulayan Güler; “Biriken çöpler teknolojik imkanlarla bertaraf edilecek ya da belli bölgelere taşınacak. Çöp birikmesinin önüne geçme, ilaçlama çalışması yapma ve sahillerin temiz tutulması konusunda bilinçlendirme çalışması yaparak el broşürü hazırlamak. Okullarla ilgili bilgilendirici faaliyetlerde bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Bu konuda personel istihdamı, malzeme alımı gibi noktalarda planlama yapacaklarını söyleyen Güler, Kaymakamlıklar bünyesinde var olan köylere hizmet götürme birliklerinin performanslarını daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Özellikle çöp taşıma araçlarının sefer sayılarının arttırılmasını sağlayacaklarını dile getiren Güler, çevre kirliliğine yol açan kaynakları ortadan kaldırmanın da diğer öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
“Saros’u daha da temiz hale getirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz”
Enez ve Keşan kaymakamlığı, köylere hizmet götürme birlikleri, orman işletme müdürlükleri, Ene ve Keşan belediyelerinin yanı sıra civar köylerin muhtarlıklarının da bu çalışmaların içerisine katıldığını ifade eden Güler; “Ayrıca bu planlamaya çevreye duyarlı dernekleri de eklemek istiyorum. Sivil toplum örgütleri ve var olan site yönetimleri ile de işbirliği yaparak düşüncelerini alarak Saros’u daha da temiz hale getirmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. Kirleticilerin kirletmeye maruz bırakacağı olumsuzlukları ortadan kaldırarak daha yaşanılabilir ve temiz bir Saros hayalini kuruyorum” dedi.
“Temiz Saros’u yaşatmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz”
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü olmak üzere iki önemli kurum olduğunu ifade eden Güler; “Enez ve Keşan’daki sahil bantları bu iki müdürlüğün sorumluluk sahasında yer alıyor. Yani sahilde nerede SİT alanı varsa buradaki yetki Tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü bünyesinde yürütülüyor. Daha öncesinde bu yerler MUÇEV isimli bir vakfa kiralanmıştı. Bu kaynağın Edirne’ye yatırım olarak aktarılması için bakanlık ile görüşmeler yapmış ve bu kaynağı Edirne’ye aktarmak için çalışma yaptık. Sonuçlanma aşamasına girdi. Bu yön tamamı ile çevre koruma vakfının ilgi alanında olup, il özel idaresi ile ilgili bir ilişikliği yoktur. İl özel idaresi olarak bu koruma alanlarının dışındaki bölgelerde olmamız gerektiğini düşünüyorum. Temiz bir çevre özlemimiz varsa kendi yetkilerimizi kullanmaktan çekinmeyip oradaki Temiz Saros’u yaşatmak için güçlerimizi birleştirmeliyiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Özlem Ceylan- Burcu Temel