Meriç'te yer fıstığı hasadı başladı
Meriç Alibeyköy yer fıstığı için hasat zamanı
Meriç Alibeyköy yer fıstığı için hasat zamanı
Alternatif ürün olarak Ata tohumu ile ekilmeye başlanan coğrafi işaretli Meriç yer fıstığında hasat mesaisi başladı.
İnce kabuklu, kızıl renkli ata tohumu ile ekilen ve coğrafi işaretli Edirne'nin Meriç İlçesine bağlı Alibeyköy Köyü'nde üretilen yer fıstığının ekim alanları her geçen yıl yaygınlaşıyor.
Türkiye'de yer fıstığı üretiminde önemli bir paya sahip olan Meriç'te yer fıstığı hasadı başladı. Yüksek rekolte ve verim almayı bekleyen üreticilerin zorlu hasat mesaisi başladı.
Alternatif ürün olarak ekimine başlanan yer fıstığı zamanla birçok çiftçinin geçim kaynağı oldu. Yer fıstığı ekildiği bölgelerde buğday, çeltik ve ayçiçeğine rakip oldu.
Elle ve makine yardımıyla topraktan sökülen fıstıklar eleklerden geçirildikten sonra kurumaya bırakılıyor.
Meriç ilçesine bağlı Alibeyköy Köyü'nde fıstık hasadı şenliği düzenlendi.
Köy meydanında düzenlenen hasat şenliği etkinliği öncesi hasat yapan üreticilere bir araya gelen Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Meriç ilçesine bağlı Alibeyköy'de yıllardır devam eden bir fıstık üretimi olduğunu söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, son 2 yılda üretimin daha da arttırılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.
"Ata tohumu ile üretilen bir ürün"
Fıstığın kendine özgü bir özelliği olan ve Ata tohumu ile üretilen bir ürün olduğunu aktaran Vali Sezer, "Dekar başına çok az verim alınıyor fakat özellikleri çok besleyici olması, yağ oranı çok fazla olması ve küçük olmasına rağmen çok lezzetli ve bir şeyde dört tane fıstık var. Bazılarından 5 tane çıkıyor. Dolayısıyla kendimize ait ve bu yöreye ait. Gerçekten de keşfedilmemiş bir ürün. Desteklerde gittikçe büyüyor" İfadelerine yer verdi.
Geçen yıl 540 dekar kadar bir ekim olduğunu ve bu yıl bin 700 dekarlara çıktığını dile getiren Vali Sezer, "Bu yıl sözleşmeli tohum ve üretim modeline geçtik ve burada çiftçilerimizle sözleşmeli ürünlerini alma taahhüdümüz var. Bunun da tüm kooperatifleri bir araya getirdiğimiz Edirne Yöresel çatısı altında pazarlaması yapılıyor. Şu anda tarım kredimiz başta olmak üzere bütün ulusal marketlere Meriç, Alibeyköy Fıstığı girmiş ve bir marka olmuş durumda. Bunun da önümüzdeki yıllarda daha da gelişeceğine inanıyorum" Dedi.
"Müthiş bir talep var"
Çeltik, ayçiçeği, buğday ekiminin yanı sıra fıstığın da alternatif ürün olarak sadece Alibeyköy'de değil Edirne'nin diğer toprağı ve iklime uygun olan yerlerinde de yaygınlaşacağından emin olduğunu vurgulayan Vali Sezer, "Şu anda müthiş bir talep var. Aslında burada bir başarı hikâyesi var. Köylülerimizin ısrarı ve küçük bir kıvılcımla beraber büyüyen bir talep patlaması söz konusu. İnşallah önümüzdeki sene 4 bin dekara çıkmayı hedefliyoruz. Ondan sonra da katlanarak alternatif ürün olacaktır" Dedi.
Pazarlama alanında ilk olarak Tarım Kredi Kooperatif marketi ile başladıklarını aktaran Vali Sezer, Yavaş yavaş diğer marketlerde de satışa sunulması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
"Ekim alanı ve elde edilen ürün 5 katına çıkacak"
Ekilen alan ve elde edilen ürünün 4-5 katına çıkacağının altını çizen Vali Sezer, Coğrafi işaretli Meriç Alibeyköy yer fıstığının büyük marketlerde ve her yerde büyük talep görerek yer almaya devam edeceğini aktardı.
Köy meydanındaki hasat şenliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından konuşmalar yapıldı.
Hasat şenliğine Vali Yardımcıları Eyüp Batuhan Ciğerci ve Ercan Çiçek, Meriç Belediye Başkanı Yunus Atay, Meriç Kaymakamı Fuat Sözer, Alibeyköy Muhtarı Erkan Demirel, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kurum müdürleri ve üretici kadınlar katıldı.
Etkinlikte ayrıca 'En iyi fıstık' yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi.