MESLEĞİNİ GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYOR
10 yıldır Edirne'de esnaflık yapan Turşucu Mustafa Burgazlı, kentin sadece ciğer ve lokumdan ibaret olmadığını, bu fikirle de turşu yapmaya başladığını ifade etti. Burgazlı, mesleğinin gelecekte yok olacağını belirterek 'Tek üzüldüğüm bir konu var kimse öğrenmek istemiyor. Keşke genç bir insan gelse de bunu öğretsem ve devam ettirebilsem.' Dedi.
“Yeni nesil turşuculuğa önem vermiyor”
Emekli olduktan sonra hobi olarak 10 yıldır turşuculuk yaptığını dile getiren Edirne esnaflarından turşucu Mustafa Burgazlı, kentin sadece ciğer ve lokumdan ibaret olmadığını, bu fikirle de turşu yapmaya başladığını ifade etti.
Yetişkin insanların kendi kışlık malzemelerini kendilerinin ürettiğini belirten Burgazlı, “Ama yeni nesil bunlara pek önem vermiyor. 5-6 sene boyunca annemle beraber yaptık. Daha sonrasında kendim yapmaya başladım. Organik içlerinde katkı maddesi bulunmayan ürünlerle, yapıyorum turşuları. Evde kullandığımız tuz, sirke, sarımsak gibi maddelerden oluşuyor.” Dedi.
“Değişik turşular yapmaya çalışıyorum”
25 çeşitten fazla turşu yaptığını söyleyen Burgazlı, “Ben internetten Türkiye’nin diğer illerinde nasıl turşular yapılır araştırıyorum. Elimden geldiğince değişik turşular yapmaya çalışıyorum. Meyve ve sebze olarak düşünülen her şeyden turşu olur. İnsanların genelde tercih ettiği lahana ağırlıklı karışık turşular oluyor. Ben burada turşu suyu da satıyorum. Öğrenciler özellikle çok seviyorlar. Edirne insanı da yavaş yavaş öğrendi. Yeni yeni turşu sezonuna giriyoruz. Turşunun da yapıldıktan sonra bir fermente zamanı var. Havanın sıcaklığına göre değişiyor. Hava iyiyse 20 günde oluyor.” İfadelerini kullandı.
10 yıldır hiçbir müşterinin olumsuz bir geri dönüş yapmadığını belirten Burgazlı, “Tek üzüldüğüm bir konu var kimse öğrenmek istemiyor. Keşke genç bir insan gelse de bunu öğretsem ve devam ettirebilsem. İnsanlarımız hep hazıra alışkın olduğu için benden başka üreten insan da yok. Yaşlı insanlar ancak kendilerine kadar yapabiliyorlar. Ticari anlamda değil. Keşke benden başka yapan da olsa.” Dedi.
“Amatör bir ruhla işi profesyonelce yapmak istiyorum”
Hedefinin bir köyde, köyün kadınlarıyla birlikte turşu, lahana, reçel çeşitleri üretilen bir fabrika açmak olduğunu ifade eden Burgazlı, “Yine amatör bir ruhla ama işi profesyonelce yapmak istiyorum. Yunan ve Bulgar vatandaşlarında ilgileri çok güzel. Turşuları beğeniyorlar. Çok sık geliyorlar. Trakya’nın çoğu ilinde ve ilçesinde müşterilerim var. İstanbul Avcılar’da bulunan lokantalarla anlaşmalarım var. İnsanlar beğenirse arkası gelir diye düşünüyorum her zaman. Elimden geldiğince düzgün bir şekilde tarihi yiyeceği sürdürmeye çalışıyorum. Turşuların 3 litresi şu anda 30 lira.” Açıklamalarında bulundu.
Burcu Temel