Mezarlık Nikâh Salonu Mu Oldu?
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Star Gazetesi'nde yer alan ' İslam mezarlığı üzerine nikâh salonu yapıldı" başlıklı haberde yer alan iddialara cevap verdi. Gürkan: 'Burası bizatihi nikâh salonu değildir. Burasının eski bir mezarlık olması, fonksiyonunu yitirmiş bir mezarlık olması nedeniyle gürültülü, eğlenceli, alkollü hiçbir zaman etkinlik yapılmamaktadır. Haberde yer alan asılsız iddialar ile ilgili hukuki işlem başlatacağız' dedi.
Başkan Gürkan, belediye meclis salonunda basın açıklaması gerçekleştirerek “İslam mezarlığı Tarihi elektrik fabrikasının üzerine nikâh salonu yapıldı" başlıklı haberde yer alan eleştirilere tek tek belgeleri ile cevap verdi. Danıştay'ın gazeteye ulaşmış olan kararının belediyeye daha ulaşmadığını söyleyen Gürkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kendileriyle konuşmadan ve herhangi bir yazı göndermeden kamulaştırma kararını verdiğini, kamulaştırmanın tescili için bakanlığın Danıştay'a dava açtığını gerekli açıklamaları yaptıklarını dile getirdi.
“El Makam Taşı Bulunamadı, Raporu Var”
Başkan Gürkan, elektrik fabrikasının 1929'da temelinin atıldığını, söz konusu binanın yapımına itiraz ettiği öne sürülen kişilerin o tarihte daha yetişkin bile olmadığını nasıl itirazda bulunduklarını anlayamadıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Dönemin valisi, belediye başkanı, müftüsü neden karşı çıkamamış. Fatih Sultan Mehmet'in hocası Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki’nin türbesi olması durumunda müftü neden buna karşı çıkmamış. Alanın eski bir mezarlık olması nedeniyle yüzde 85 yeşil alan olan bahçeye saygıdan yürüyüş yolu dahi yapmadık. Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazılarında İzniki'ye ait el makam taşının bulunmadığının da raporla sabit da sabittir. Ahmet Badi'nin yazdığı Riyaz-ı Belde-i Edirnekitabında İznik'i hazretlerinin el makam taşının sanduka içerisindedir” diye konuştu.
Gürkan, eski dönem belediye başkanı İbrahim Ay'ın kendisine bizzat asıl altı mezarlık olan stadyumun bulunduğu alandan çıkan mezar taşlarının makinelerle elektrik fabrikasına götürüldüğünü anlattığını ve el makam taşını bulmak isteyenlerin stadyum bölgesinde arama yapmalarının daha iyi olacağı yönünde tavsiyede bulundu.
“30 Yıldır Kimse Restore Ettirmemiş”
Tarihi mekânının 30 yıldır restore edilemediğini kendisi işe el atınca bu tür haberlerin çıktığının altını çizen Gürkan: “Edirne Halkı’na ait bir mekânı, tarihi Elektrik Fabrikası’nı; 30 yıl metruk duran, 30 yıl tinercilere, balicilere, şarapçılara mekân olan, Edirne’de her gelenin, her geçenin, her Edirnelinin ‘Yazıktır, günahtır niye buraya bakılmıyor’ denilen yerin Recep Gürkan’ın döneminde restorasyonuna karar verilmiş ve tarihi bir bina kurtarılmış. Mademki burada bu kadar hassasiyet vardı. 30 yıldır neden restore edilmedi. 30 yıldır, birçok belediye başkanı, kültür bakanı, kültür müdürü geldi geçti. 30 yıldır; ‘Tarihi binayı alalım; burası da eski bir mezarlık alanıdır. Bu mezarlık alanını da şarapçılar, tinerciler bunları içiyorlar’ demek hiçbir Müslüman’ın aklına gelmedi mi? Şimdi Recep Gürkan restore edince mi aklına geliyor?
“Mezar Yeri Bulunsun Türbeyi Ben Yaptıracağım”
Muhammed bin Kutbüddin-i İzniki hazretlerinin mezar yeri tespit edildiğinde türbesini ilk kendisinin yapacağını belirten Başkan Gürkan: “Bir kez daha ve son kez, söylüyorum, Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan hepimizin çocukluğunda elinden geçtiği, okuduğu Mızraklı ilmihalin yazarı Muhammed bin Kutbüddin'in burada bilimsel bir şekilde, bu işin uzmanlarınca belirlenmiş bir yeri varsa ki yok maalesef onun mezarını, türbesini yapmaya ilk önce ben adayım, belediye başkanı olarak. Burada defin edilmişse bizim hemşehrimizdir, Edirnelidir. İzniki hazretlerinin mezar yeri tespit edildiğinde türbesini ilk ben yapacağım. Ama olmayan bir şeyi bana da kimse 'yap' diye teklifte bulunamaz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İpek Deniz