MOBİLYAYA KOMŞU DESTEĞİ

Gıda, giyim, kozmetik, temizlik gibi çeşitli alış verişlerini Edirne'den karşılayan Bulgar vatandaşları mobilya ihtiyaçlarını da kentten karşılıyor. 1 Eylül itibariyle akın akın Edirne'ye gelen Bulgar turistler kent esnafının zor günlerden geçtiği bu dönemde yaralarına merhem oluyor.

MOBİLYAYA KOMŞU DESTEĞİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Para birimleri arasındaki kur farkının yarattığı avantaj sayesinde günübirlik alışveriş için Edirne’ye gelen Bulgar vatandaşlar, mobilya satıcılarının da yüzünü güldürüyor. Kovid-19 salgın tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle zor günler yaşayan sektörler arasında mobilyacılar da yer alıyor. Yerli müşterilerde azalma olduğu bu dönemde Bulgaristan’ın 1 Eylül’de 14 günlük karantina uygulamasını kaldırmasının ardından kente gelen turistler birçok esnafa ilaç gibi geldi.

Sınır kapılarının kapalı ve Kovid-19 kurallarının olduğu dönemde kente gelemeyen Bulgar turistlerin 1 Eylül itibariyle yeniden Edirne’ye gelerek alışveriş yaptığını belirten Mobilya Satıcısı Sami Karaca, Mart ayından bu yana bıçak gibi kesilen işlerinin Eylül ayı itibariyle yeniden artmaya başladığını söyledi.

“İşlerimiz hareketlenmeye başladı”

Bulgar para biriminin değerlenmesinin Bulgarların alışverişlerine etki sağladığını aktaran Mobilya Satıcısı Sami Karaca; “Ülkemizi daha fazla tercih eder oldular. Bu durum bizim satışlarımızı da olumlu yönde etkiledi. Salgın sürecinde yerli müşterilerimiz düğünlerini erteledi ve bir takım zorluklardan dolayı alışverişlerini de ertelemek zorunda kaldı. Bu yüzden Mart ayından bu yana bakacak olursak çoğu zaman satışlarımız sıfır geçti diyebiliriz. Çünkü sokağa çıkma ve çeşitli kısıtlamaların olduğu dönemlerde psikolojik olarak vatandaşlar hiçbir şey almama durumuna gittiler. Zorlu sürecin bir kısmını geride bırakırken yavaş yavaş işlerimiz eski durumuna dönüyor. Bulgaristan'da düğünlerde kısıtlama olmadığı için düğün alışverişlerini de buradan karşılayabiliyorlar. Bu yönde Türkiye’deki kısıtlamalar bizi çok etkiledi. İşlerimiz bir anda bıçak gibi kesildi diyebiliriz. O yüzden de onların buraya gelmesi bize iyi bir destek oldu. Onlara gösterdiğimiz misafirperverlikten çok etkileniyorlar. Kandıralım paralarını alalım derdinde değiliz. Bize ekstra bir pazar olduğu için önemsiyoruz. Ayrıca Bulgaristan’dan gelen müşterilerimize nakliye konusunda da gereken desteği ve kolaylığı sağlıyoruz. Bu yüzden onlar da Edirne’deki mobilyacılardan alışveriş yapıyorlar” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan-Burcu Temel