Mora Yarımadasındaki katliam unutulmadı

Mora Yarımadası'nda 1821 yılında yaşanan katliam unutulmadı. Mora Yarımadası'ndaki Türk ve Müslüman nüfusa uygulanan katliamın 203. yılı dolayısıyla Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu önünde anma programı düzenlendi.

Mora Yarımadasındaki katliam unutulmadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mora Yarımadası'nda Müslüman Türklere yapılan katliamın 203'üncü yılı nedeniyle Yunanistan Konsolosluğu önüne Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri,  siyah çelenk bıraktı.

‘Mora Yarımadası’nda tek Türk-Müslüman bırakmamıştır’

Edirne Temsilcisi Zürfettin Hacıoğlu, Kan ile beslenen bu Caniler kadın, hamile, çocuk, yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu on binlerce Türk'ü hunharca, acımasızca işkence ile katledildiğini belirtti.

Mora Yarımadası’nda tek Türk-Müslüman bırakmadıklarını ifade eden Hacıoğlu, “1821 yılı öncesi su anki Yunanistan sınırlarında bulunan Mora yarımadasında 80 binden fazla Türk-Müslüman yaşamaktaydı. Philiki Eterya örgütü 1821-1829 yılları arasında bölgede çok büyük katliamlar yaparak Mora Yarımadası’nda tek Türk-Müslüman bırakmamıştır. Kan ile beslenen bu Caniler kadın, hamile, çocuk, yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu on binlerce Türk'ü hunharca, acımasızca işkence ile katletmişlerdir. Rum isyancılar intikam hissiyle Müslüman köylerini yağmalayıp Türkleri katletmiş, kuşattıkları şehir ve kalelerde Türkleri açlığa mahkûm etmişlerdir. Rumların ele geçirdikleri şehirlerde yağma ve katliam rutin hale katliamları teşvik etmiştir gelmiştir. Rum din adamları ise isyana katılan Rumlara şehitlik vaat ederek katliamları teşvik etmiştir. Amerikalı tarihçi Justin Mccarthy ‘Ölüm ve Sürgün’ adlı eserinde Türklerin öldürüldüklerini yazmaktadır. Nasıl kıyımdan geçirildiğini çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan acımasızca öldürtüldükleri yazmaktadır.” Diye konuştu.

Hacıoğlu, yapılanları asla unutmayacaklarının altını çizerek, katliama ilişkin tarih kitaplarındaki notları aktardı.

‘30-40 bin civarında Türk katledildi’

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu ise 30-40 bin civarında insanın Türk oldukları için katledildiğini ifade etti.

Türkiye’nin dört bir yanında teşkilatlarca anma gerçekleştirdiklerini ifade eden Mutlu, “Yaşanan katliamın çok ciddi olduğunu vurgulayan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu, “203 yıl önce yaklaşık 30-40 bin civarında insanımız Türk oldukları için katledilmiş ve o dönemin tarihçilerinin anlattığı gibi, o bölgede cesetlerin üzerinde atlar dolaşmış. O dönemde hayatını kaybeden insanlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri ve çevre illerden gelen üyeler, daha sonra ellerinde '203 yıllık acı Mora Katliamı unutmadık, unutturmayacağız’ yazılı dövizlerle alandan ayrıldı.