Muhtarlar ve azalara ‘Afet Farkındalık Eğitimi' Verildi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatları ile 2021 'Türkiye Afet Eğitim Yılı' olarak belirlenmiş ve tüm illerde 'Afet Eğitim Seferberliği' başlatılmıştı. Bu kapsamda Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından kent merkezi, ilçe ve köy muhtarları ile azalara yönelik Afet Farkındalık Eğitimleri düzenlendi.
Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) toplantı salonunda gerçekleştirilen Afet Farkındalık eğitimlerine, kent merkezi, ilçe ve köy muhtarları ile azalar katılım sağladı. Muhtar ve azalarına yönelik düzenlenen eğitimler, Kovid-19 salgın tedbirlerine uyum çerçevesinde 10’ar kişilik gruplar halinde gerçekleştirildi.
Konuşmaların ardından katılımcılara “Depremin İlk 6 saati Bir Hayat Meselesi” adlı video izletildi. Video gösteriminin ardından muhtarlara ve azalara, Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli tarafından “Afet Farkındalık Eğitimi” sunumu yapıldı.
Ani bir afet durumunda ne yapmaları gerektiğini öğrendiler
AFAD personelleri tarafından gerçekleşen eğitimde ani bir deprem veya afet durumunda muhtarların ne yapmaları gerektiği ile enkaz altındayken ne yapmaları gerektiği gösterildi. Ayrıca ‘Deprem Anında Unutulmaması Gerekenler’, ‘Afet ve Acil Durum Çantası’ “Deprem Sonrası İlk 6 Saatte Yapılacaklar” hakkında bilgiler aktarıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından, afetlere hazırlıklı bir Türkiye için toplumda önlem alma kültürü oluşturmayı hedefleyen, bu dönüşümü gerçekleştirmek ve vatandaşların afetlerde güvende kalabilmeleri için 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildi. Bu kapsamda Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından mahalle ve köy muhtarları ile azalara yönelik olası afetlere karşı, afet ve acil durumlara hazırlık, afetlerin oluşu ve etkileri, afet sırasında doğru davranış şekilleri, bulunduğumuz ortamlardaki risklerin önlenmesi, afet sonrası yaşanacaklar ile ilgili eğitim veriliyor.
Edirne Valisi Ekrem Canalp gözetiminde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından icra edilen Afet Farkındalık eğitimleri devam ediyor. Afet eğitim seferberliği kapsamında sivil toplum ile daha yakın bir iş birliği ve ortak eğitimler düzenlenmesi hedefleniyor.
“Yürütülerek 53 milyon vatandaşa ulaşılması hedefleniyor”
“Türkiye Afet Eğitim Yılı” kapsamında Afete hazırlığın önemi, yaşam çevresindeki riskler, afet ve acil durum planı, afet ve acil durum çantası, afet sırasında doğru davranış şekilleri, afet ve acil durum anında ilk 6 saatin önemi, afet sigortası, bina güvenliği, tahliye ve toplanma alanları gibi konuları içeren afet bilinci, arama ve kurtarma, yangın, ilk yardım, gönüllülük, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehdit ve tehlikeler, sivil savunma gibi başlıklarda eğitimlerin yürütülerek 53 milyon vatandaşa ulaşılması hedefleniyor.
“Acil durumda yapmamız gerekenlerin detaylarını öğrendik”
Afet Farkındalık Eğitimlerine katılan Medrese Alibey Mahallesi Muhtarı Nesrin Günay, verilen eğitimlerin eksik oldukları konuların tamamlamaları açısından çok faydalı olduğunu söyledi. Acil bir afet durumunda yapılması gerekenleri uygulamalı şekilde öğrenme fırsatı bulduklarını belirten Muhtar Nesrin Günay, böyle bir imkân sunan yetkililere teşekkür etti.
“Eksik bildiğimiz konularda bilgi sahibi olduk”
Yangın, sel baskını, deprem gibi doğal afet durumlarında yapılması gerekenleri detaylı şekilde öğrenme fırsatı bulduklarını söyleyen Sabuni Mahallesi Muhtarı Aykut Yaman, “Özellikle deprem anında telaşa kapılmak yerine sakin davranıp ilk 6 saat yapmamız gerekenleri bu eğitimlerde öğrendik. Başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere bu eğitimlerde emek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.
Çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra derneklere de verilen eğitimler Nisan ayı içerisinde devam edecek.
Özlem Ceylan