Nehirlerde alınan önlemler çiftçinin yüreğine su serpecek
Son yılların en kurak döneminin yaşandığı Edirne'deki Tunca ve Meriç Nehirlerinde alınan önlemler, üreticilerin yüreğine su serpecek. Edirne Valisi Yunus Sezer yaptığı açıklamada alınan önlemler sayesinde çeltik üretiminde yaşanması muhtemel verim kaybının önüne geçildiğini söyledi.
Edirne'nin tarım şehri olarak adlandırıldığını ve kentin çeltik üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer aldığını belirten Vali Yunus Sezer, Neredeyse yüzde 50'ye yakın çeltik üretiminin Edirne'de yapıldığını aktardı.
Çeltiğin sulak alanda yetiştiğini ancak kuraklık nedeniyle sulama imkanı olmayan bölgelerdeki ayçiçeğinin olumsuz etkilendiğini söyleyen Sezer, çeltik üretiminde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ciddi önlemler aldıklarını ifade etti.
Özellikle Tunca Nehri havzasında su kuyuları açtıklarını ve Havza içerisinde kanallarda düzenleme yaparak su kaybının olmaması için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Sezer, bu güne kadar ürün kaybı yaşanmadığını ve 485 bin dekarlık alandan 380 bin ton rekolte beklediklerini ifade etti.
Bu yıl kuraklığın etkisinin derinden hissedildiğinin altını çizen Sezer, "Tunca Nehri'nin debisi hiç olmayacağı kadar azalarak saniyede 2 metreküplere kadar düştü. Diğer taraftan Meriç Nehri'nin debisi İpsala civarında saniyede 20 metreküplere kadar azaldı. Bu hayati sınırın çok altında. Dolayısıyla Tarım Bakanımızın da talimatlarıyla bir takım tedbirler aldık. Bulgaristan'dan su bırakılır mı diye baktık ama orada da kuraklık söz konusu olduğu için mümkün olmadı. Biz burada kademeli su salımı yaptık. Bir yerin alt ve üst havzasındaki çiftçilerin eşit bir şekilde suya ulaşabilmeleri için planlı sulamaya geçtik. Birlik, kooperatifler, Tarım ve Orman Müdürlükleri ve DSİ'yle Meriç ve Tunca nehirlerinin tamamını ele alarak bir üretim planı yaptık. Kademeli sulamayla bir nebze rahatlama oldu. Çok sıkıntıya düştüğümüz dönemlerde de Meriç Nehri'ndeki santralden su salımı yaptık. O da biraz rahatlattı" dedi.
"BU SENEYİ VERİM KAYBI OLMADAN TAMAMLAYACAKLAR"
Alınan tedbirlerle birlikte çeltik tavalarının ihtiyaç duyduğu suyun sağlandığını ve bu sayede ürün kaybı yaşanmadığını belirten Sezer, "Özellikle Tunca Nehri havzasında su kuyuları açtık. Havza içerisinde kanallarda düzenleme yaparak su kaybının olmaması için çalışmalar yaptık. Çok şükür geldiğimiz noktada sudan dolayı bir ürün kaybımız olmadı. 485 bin dekarlık alandan 380 bin ton verim olmasını bekliyoruz. İnşallah çiftçilerimiz bu seneyi verim kaybı olmadan tamamlayacak"
Doğukan Vurgun