Numaralı gözlük kullananların tercihi fotokromik özellikli camlar oluyor

Güneş gözlüğü satın alırken sadece modayı değil göz sağlığını ve işlevini de dikkate almak gerekir. Güneş gözlüğü, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde zararlı ışınlardan korunma noktasında büyük önem taşıyor. Mezun olduktan sonra eğitim alarak kendi alanında uzmanlaşan Optisyen Belgin Erden Akkuş,  özellikle numaralı gözlük kullananların en çok  fotokromik özellikli camları tercih ettiğini belirtti.

Numaralı gözlük kullananların tercihi fotokromik özellikli camlar oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kavurucu sıcakta dışarıya çıkmak zorunlar olan vatandaşlar güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu materyaller tercih diyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte numaralı gözlük kullanan vatandaşların daha çok fotokromik camları tercih ettiğini söyleyen Optisyen Belgin Erden Akkuş, "Şeffaf fotokromik camlarınızın kararması yaklaşık 30 saniye sürer ve dışarıda olduğunuz ilk 10 dakika boyunca camların rengi kademeli olarak (ve yavaşça) daha da koyu bir renge dönüşmeye devam eder. Tekrar kapalı bir alana girdiğinizde, fotokromik lensler beş dakika veya daha kısa bir sürede tekrar şeffaf hale gelir" ifadelerine yer verdi.

Güneş gözlüğünün hem kışın hem de yazın etkili olan güneşe karşı koruyucu olduğunu belirten Erden Akkuş, Numaralı gözlük kullananların zararlı ışınlara karşı koruyan camları tercih etmesinin daha faydalı olduğunu ifade etti.

Koruyucu camlı gözlüklerin gözleri görülmeyen ışınlardan, ultraviyole ışınlarından koruduğunu ve sağlıklı görmeyi uzun vadede korumaya yardımcı olduğunu belirten Erden Akkuş, vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.

"Dikkat edilmesi gereken noktalar var"

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğuna değinen Erden Akkuş, "Güneş gözlüğü alırken mutlaka UV koruması olduğundan emin olmalıyız. Bunun için UV ışınlarını bloke ettiğine dair bir ibare yoksa o gözlük güvenilir değildir. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu da güneş gözlüğünün kalitesidir. Kaliteli bir güneş gözlüğü sağlam dayanıklı malzemeden yapılır. Aynı zamanda camları da çizilmeye karşı dayanıklıdır. Gözlüğün optik kalitesi de yüksek olup doğru renklerle perspektif sağlanmalıdır.” Dedi.

Güneş gözlüğünün yüze uygun olması ve oturması gerektiğini belirten Erden Akkuş, gözlüğün burun köprüsü ve kulaklara baskı yapmaması gerektiğine değindi.  Güneş ışınlarında mor ötesi ve kızılötesi ışınlar bulunduğunu belirten Akkuş, UV ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyunda yer aldığını ve bu ışınların göze direkt temas ettiğinde kornea tabakasında kuruluk, kaşıntı, batma, yanma ağrı ya da kanlanma gibi rahatsızlıkların ortaya çıktığını söyledi.

Bu hastalıkların yanı sıra güneş ışınlarının direk göze temas etmesi durumunda ilerleyen zamanlarda katarakt riskinin artacağını ve göz çevresi kırışıklarının derinleşeceğini aktaran Erden Akkuş, dışarıya çıkarken mutlaka güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye etti.

Fotokromik camların eski colormatik camlardan farkına değinen Akkuş, kapalı ortamda antirefle (ışığı kesen filtre) dış ortamda ise UV filtre devreye giren özelliğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Burcu Çevik