Öğrencilerden CIPA hastalarına umut olacak akıllı eldiven
Edirne İlhami Ertem Anadolu Lisesi öğrencileri, ağrı, sıcaklık ve acı gibi temel duyuları hissedemeyen CIPA hastaları için yenilikçi bir çözüm geliştirdi. 'İstikbal Teknoloji Takımı' adıyla çalışmalarını sürdüren genç girişimciler, yapay zekâ destekli 'Akıllı Eldiven' projesiyle dikkat çekti.
Yaklaşık üç aylık titiz bir hazırlık sürecinin ardından, proje danışmanı Doğu Karani rehberliğinde hayata geçirilen eldiven; sıcaklık ve basınç sensörleriyle tehlikeli durumları tespit ediyor ve kullanıcıyı anlık olarak sesli ve görsel uyarılarla bilgilendiriyor. Bu sayede, CIPA hastalarının olası yaralanmalardan korunması hedefleniyor.
Projeleriyle TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Finali’nde Teknoloji Tasarım kategorisinde birincilik kazanan öğrenciler, geliştirdikleri bu eldivenin sadece akademik bir başarı değil, aynı zamanda gerçek yaşamda da fayda sağlayabilecek bir çözüm olduğunun altını çizdi.
Takımın danışman öğretmeni Doğu Karani, öğrencilerin CIPA hastaları eldiven tasarladıklarını anlattı.
Yapay zeka destekli eldivenin özelliklerinden bahseden Karani, “CIPA hastalığı nadir görülen bir rahatsızlık. Sensörlerle donattığımız bu eldiven sayesinde hastaların dezavantajlı durumlarını azaltmayı hedefliyoruz. Bu hastalıkta dokunma duyuları az olduğu için sensörler yardımıyla hastaların yaşamlarının kolaylaştırılması hedeflendi. Çalışma fikir aşamasından hazırlık sürecine kadar yaklaşık 3 ay sürdü. Yapım süresince pek çok prototip hazırlandı. Birçok hata yapıp çok sayıda sensör yakıldı. Ama sonuç olarak hedefe ulaşıldı. Önümüzdeki süreçte patent süreci olacak. Eldiveni daha kullanılabilir ve giyilebilir hale getirmek istiyoruz. İkinci versiyonunu üretmeyi planlıyoruz. Daha elastiki katlar ve akıllı kumaş teknolojileriyle ulaşılabilir hale getireceğiz." Dedi.
Takım üyesi Mehmet Melih Kurt da eldivendeki yapay zeka destekli sensörleri dile getirdi.
Kurt, sıcaklık ve basınç sensörleri aracılığıyla kullanıcıya his yarattıkları dile getirdi ve şöyle devam etti:
“Eldivende iki sıcaklık ve bir basınç sensörü bulunuyor. Sensörlerden gelen veriler ardünyo yazılımında değerlendiriliyor. Veriler uyarı ekranına yazılıyor. Eğer normalin dışında bir durum varsa hem sesli hem de görüntülü olarak kullanıcı bilgilendiriliyor.”
Takım üyesi Ceren Demir de CIPA hastalarının yaşadığı hissizlik dolayısıyla kendine zarar verebildiğini belirtti.
Hastalığın çok nadir görüldüğünü vurgulayan Demir, “Bu hastalık nadir hastalıklar arasında yer alıyor. CIPA hastalığının bir tedavisi yok. O yüzden böyle bir eldiven geliştirdik. Bu hastalar sürekli tıbbi kontrollerden geçmek zorunda kalıyor. Bu eldiven sayesinde hastalar sıcak bir yere temas ettiğinde ısıyı hissedecek ve yanma tehlikesini atlatmış olacak."dedi.
Genç mucitler, gelecekte akıllı kumaş teknolojileri kullanarak eldiveni daha ergonomik hale getirmeyi ve ürünü ticarileştirerek daha fazla hastaya ulaşmayı hedefliyor.