Okul stresine dikkat!

Uzun yaz tatilinin ardından heyecanlı bekleyiş sona erdi. Öğrenciler ilk ders ziliyle okullarına kavuştu. Aileler ve çocuklar okulların açılmasından dolayı heyecanlı olduğu kadar streslide olabiliyor.

Okul stresine dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz tatili bitti okullar açıldı. Heyecanlı bekleyişin ardından çocuklar okullarına kavuştu.

Bu heyecan strese ve kaygıya dönüşerek problemlere yol açabiliyor. Çocukların okul stresini en aza indirmek için ailelere büyük rol düşüyor.

Ebeveynler stres ile başa çıkmanın yollarını keşfettiğinde okul dönemi hem kendileri hem de çocukları için daha verimli ve sağlıklı bir şekilde geçiriliyor.

Okula gitmeden önce birlikte yapılan kahvaltı çocuğun rahatlamasına yardımcı olurken ailelerin erken kalkarak zamanı değerlendirmesi gerekiyor. Aksi takdirde telaşlı ve aceleci davranış çocuğu olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuklar aileleri rol model alır bu yüzden ebeveynler okul hayatından olumlu örnekler anlatarak rahatlamasına yardımcı olabilirler.

Okul ile ilgili olumsuz eleştirilerde bulunmak çocukları etkileyebiliyor. Olumsuz eleştiriler zamanla çocukların okuldan soğumasında büyük etken olabiliyor.

Ebeveynler çocukların okul başarısını başka kişiler ile kıyaslamadan kaçınmalı. Özellikle küçük yaşta çocuklar farklı çocuklarla arasında kıyaslama yapılmasından çok fazla etkileniyor.  Çocuklar bu kıyaslama ile kendisini başarısız hissederek özgüven kaybı yaşayabilir ya da kendisini herkesten daha başarılı ve üstün görerek akranlarını küçük görebilecek şekilde olumsuz davranışlar geliştirmesine neden olabiliyor.

Çocuğunuzu okuldaki günü, ödevleri vs. hakkında sorgulamacı davranmayın: Çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini anlatması için baskı kurmayın. Kendi anlattıkları dışında daha fazlasını anlatması için ısrarcı davranmak çocuğun stresini artırır. Bunun yerine öğrenmek istediklerinizi öğretmenleri ve idare ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Uzmanlar, ailelerin çocuklarını dinlemesi gerektiğini ver her durumda anlayışlı olmaları yönünde uyarıda bulunuyor.

Okula yeni başlayacak çocuklarda stres ve kaygıdan öte okul korkusu da gözlemlenebilir. Genellikle aşırı korumacı olan, dış dünyayı tehlike olarak algılayan ve çocuğunun hiçbir zaman yalnız kalmasını tolere edemeyen ailelerin çocukları okul fobisine daha yatkın oluyor.

Uzmanlar ailelerin aşırı korumacı olmamaları yönünde tavsiyelerde bulunurken çocuk ile iletişim ilişkilerinin sağlıklı olması gerektiğini belirtiyor.

İpek Esma Çeşme