Okula başlayan çocuklarla ailelerin iletişimi nasıl olmalı

2024-2025 Eğitim Öğretim dönemi başladı. İlkokula yeni başlayan minikler için de uzun yıllar sürecek eğitim hayatının kapısı aralandı. Peki okula başlayan çocuklarla ailelerin iletişimi nasıl olmalı. Yeni okula başlayan çocuklar için uyum sağlamak ve ailelerin onlara destek olmak için dikkat etmesi gerekenleri TED Edirne Koleji Rehber Öğretmeni Gizem Kızmaz anlattı.

Okula başlayan çocuklarla ailelerin iletişimi nasıl olmalı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocukların okula başlama dönemi aileler için de heyecan verici bir dönem oluyor. Bu dönemde çocukların psikolojik uyumu ve ailelerin iletişimi oldukça önemlidir. Çocuklar ilkokula başladığında sosyal çevresinde değişimler olur. Bu değişimle beraber çocukla iletişim kurmanın önemi bir kez daha gündeme geldi.

Yeni okula başlayan çocuklar için uyum sağlamak ve ailelerin onlara destek olmak için dikkat etmesi gerekenleri TED Edirne Koleji Rehber Öğretmeni Gizem Kızmaz anlattı.

Kızmaz, açık iletişim kurmanın oldukça önemli olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

“Açık iletişim kurmak oldukça önemlidir. Açık uçlu sorular sorarak okuldaki günlerinin nasıl geçtiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. “Günün nasıl geçti?” “Bugün seni en şaşırtan şey neydi?” gibi sorular sormak çocuğun günü hakkında ailelere bilgi verir. Çocuğun okul hakkındaki paylaşımlarını etkin dinlemek önemlidir. Dinlerken göz teması kurarak ve evet,anlıyorum gibi kelimelerle teşvik ederek dinlemelisiniz. Empati yapmak, çocuğa anlaşıldığını hissettirmek çok kıymetlidir. ‘Seni anlıyorum’, ‘Bu durum seni biraz kaygılandırmış’ ve ‘Ne kadar heyecanlı olduğunu görüyorum’ gibi duygu yansıtmaları yapabilirsiniz. Unutmayın ki anlaşıldığını hissetmek çocuklara çok iyi gelecektir.”