Okullarda Psikolojik Dayanıklılık ve Sosyal Duygusal Öğrenme Ön Planda

Eğitim sisteminde akademik başarı kadar, öğrencilerin psikolojik dayanıklılık ve sosyal duygusal öğrenme becerilerinin geliştirilmesi de büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bireyin zorluklarla başa çıkma ve olumsuz durumları yeniden yapılandırma yeteneği olan psikolojik dayanıklılığın, öğrenci başarısında kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

Okullarda Psikolojik Dayanıklılık ve Sosyal Duygusal Öğrenme Ön Planda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Psikolojik dayanıklılığın gelişiminde koruyucu faktörler ve risk faktörlerinin etkili olduğunu vurgulayan uzmanlar, olumlu akran ilişkileri, empati yeteneği ve destekleyici aile tutumlarını koruyucu faktörler arasında sayarken; olumsuz ebeveyn tutumları ve düşük benlik algısı, kıyaslanma ve ihmalin risk faktörleri arasında yer aldığını ifade ediyor. Okullarda öğrenci-öğretmen-veli iş birliğiyle düzenlenen çalışmaların, psikolojik dayanıklılığı artırmada etkili olduğu belirtiliyor.

TED Edirne Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Senanur Budak, psikolojik dayanıklılığın yaşanan olaylar karşısında olayı anlamlandırma ve sonrasında yapılandırma sürecinden oluştuğunu söyledi.

“öğretmen-öğrenci-veli üçgeninde öğrencinin psikolojik dayanıklılığına katkı sağlar”

Olaylara bakış açısının önemine değinen Budak, “Koruyucu faktörler daha pozitif bir yaşam, problem çözme becerileri, destekleyici kişiler arası ilişkiler için önemlidir. Okul bünyesinde öğretmen-öğrenci-veli üçgeninde öğrencinin psikolojik dayanıklılığına katkı sağlayabilecek iş birlikleri ve etkinlikler yürütülür. Farklı bakış açıları geliştirmek ve duygu düzenlemeleri psikolojik dayanıklılığı arttırır. Okullarda akademik becerilerin yanı sıra sosyal duygusal öğrenmenin önemi de oldukça büyüktür. İlkokul çağlarından itibaren çocukların ailelerden sonra ilk sosyal ortamları okuldur. Okul bir arada yaşamaya, farklılıklara saygı duymaya, hak ve sorumluluklarımıza, kendimizi tanımamıza, farklı özelliklere sahip bireylerle aynı ortamlarda var olabilmeye olanak sağlar.” Dedi.

“Sosyal ve duygusal beceriler öğrencinin geleceği için çok önemli”

Budak, kişinin kendini tanıyarak duygusal becerilerini geliştirebileceğini anlattı.

Duygusal becerilerin sosyal becerilerin gelişmesine katkı sağlayacağını dile getiren Budak, öğrencinin geleceğe hazırlanması için iki konunun çok önemli olduğunu vurguladı.

“Okul becerilerin gelişmesi için en iyi ortam”

Becerileri gelişen öğrencilerin iletişim, saygı ve uyum sorunlarını aştığını belirten Budak, “Öğrenme yoluyla pekiştirilebilen bu beceriler için okul, çocukluğun ilk yıllarında itibaren oldukça verimli bir ortamdır. Bizler çocukların bu becerileri edinmesini destekleyerek onları geleceğe hazırlar ve grup içerisinde sağlıklı dinamiklerle var olabilmeyi destekleyecek çalışmalar yürütürüz.” Şeklinde konuştu.