Osmanlı Dönemindeki Sağlığı Anlattılar
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin kurulmasında ve tıp tarihinde büyük katkıları olan merhum Dr. Ratip Kazancıgil anısına "Osmanlı Sağlık Gelenekleri" toplantısı düzenlendi.
Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Türk Tıp Tarihi Kurumu iş birliğinde düzenlenen etkinlik Dr. Ratip Kazancıgil'i anma oturumu ile başladı.
Dr. Rahip Kazancıgil oturumunda konuşma yapan Nilüfer Gökçe merhum Dr. Ratip Kazancıgil’in bir yol gösterici olarak, Murat Tuğrul ise bir akademisyen olarak nasıl bir insan olduğundan bahsettiler.
“Tıpta En Önemli Öğe İnsandır”
Osmanlı İmparatorluğu'nun tıp konusunda en gelişmiş ve önde giden devletlerden biri olduğunu vurgulayan Edirne Valisi Günay Özdemir, "Osmanlı medeniyeti, kendisinden önceki medeniyetlerden ve batı medeniyetinden değerler alarak büyük bir uygarlık inşa etmiştir. Tıp anlamında da dünya tıp tarihine önemli katkılar sunmuştur. Osmanlı tıbbını çok iyi araştırıp günümüz tıbbıyla birleştirmeliyiz. Tıp sadece tahlillerle değil, insani faaliyetlerle yürütülmesi gereken bir alandır. Bu konuda geçmişten alınacak önemli tecrübeler var” diye konuştu.
İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, açılış konuşmasında Osmanlı dönemindeki tıbbi yöntemlerin şimdiki modern tıbba uygulanarak kullanılabileceğini, Osmanlı zamanında bulunan tıbbi yöntemlerin her daim modern tıbba ışık tutacağını belirtti.
Teknoloji çağının tıp alanına sunduğu kolaylıkların olduğunu fakat bu durumun doktor ve hasta arasında bir engel olduğunu belirten TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, şu anda tıbbın biraz tahlillerin, filmlerin, bilgisayar ekranlarının tutsaklığında kaldığını söyledi.
İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın Trakya Öğretim Görevlisi ve Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Akıncı ise II. Bayezid Darüşşifanesi’nin düzenlenme aşamalarında yaşanan olaylardan bahsederek, merhum Dr. Ratip Kazancıgil’in Sağlık Müzesi’nin hayata nasıl geçirildiği ve müzenin kurulması uğurunda asla pes etmediğini anlattığı bir videoyu katılımcılarla paylaştı.
‘Osmanlı Sağlık Gelenekleri’ toplantısı kentin tarihi ve kültürel mekanlarına rehber eşliğinde yapılacak gezilerin ardından son bulacak.
İpek Deniz