Park Yerleri Dubalarla İşgal Ediliyor

Edirne'de bir türlü çözüme kavuşmayan otopark sorunu yerli ve yabancı turistleri canından bezdiriyor. Maarif Caddesi, Selamsız Sokak ve bağlantı yollarının üzerine konulan dubalar yüzünden vatandaşlar araçlarını park edemiyor. Karayolları Trafik Kanunun 14. maddesine göre işletmelerin önüne duba koymanın cezası 598 Türk Lirası.

Park Yerleri Dubalarla İşgal Ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de yıllardır çözüme kavuşturulamayan otopark sorunu yerli – yabancı turistlerin sıkıntı çekmesine neden oluyor. Otopark sorununa yer işgali de eklenince araçlarını park etmek isteyen vatandaşlar saatlerce sokaklarda geziyor. Edirne gibi otopark sıkıntısı olan şehirlerde yol boylarındaki bazı alanlara duba koyarak işgal edenler de sorunun daha da büyümesine neden oluyor.

Karayolları Trafik Kanunun 14. maddesine göre işletmelerin önüne duba koymanın cezası 598 Türk Lirası. Bu kuralı göz ardı eden onlarca esnaf, kentteki park sorununun giderek artmasını sağlıyor.

Zabıta ekiplerinin geçmişteki kontrolleriyle birlikte düşen ‘yasak işgallerin’ sayısı son zamanlarda artış gösteriyor.

Kentte özellikle hafta içi Maarif Caddesi, Selamsız Sokak ve bağlantılarında park yeri bulmak oldukça zor. Park yeri bulan vatandaşlar kendileri şanslı olarak addediyor.

Özellikle Maarif Caddesi üzerinde bulunan dükkânların önü dubalarla dolu. Çevre esnaf yola da kira ödüyor gibi bu alanları kendisinin alanı gibi kullanıyor. Bazıları ise yabancı plakalı araçları dubaların olduğu bölüme yönlendirip ücret alarak ‘değnekçilik’ yapıyor.

Oysa Karayollarının 14’üncü maddesine göre işletmelerin önüne duba koymak cezai işlem gerektiriyor. Birçok vatandaş bu durumdan rahatsız olmasına rağmen gerekli kontroller yetkililer tarafından yapılmıyor. Vatandaşlar denetimlerin artmasıyla pek çok araca da yer açılacağını düşünüyor.

Karayollarının ilgili maddesi ne diyor?

“Madde 14 – Karayolu yapısı ve trafik işaretleri ile ilgili olarak; a) Karayolu yapısı üzerine, trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey koymak, atmak, dökmek, bırakmak ve benzeri hareketlerde bulunmak, b) Karayolu yapısını, trafik işaretlerini ve karayoluna ait diğer yapı ve güvenlik tesislerini, üzerlerine yazı yazarak, çizerek veya başka şekillerde bozmak, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak, yasaktır.”

“Park etmek için 3 – 4 tur atan sürücüler var”

Mithatpaşa Mahallesi Muhtarı Turgut Sarıbaşak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yıllardır çözülemeyen bu sorunun bir an evvel son bulması gerektiğini belirtti.

Sarıbaşak; “Özellikle Maarif Caddesi üzerinde park yeri bulmak samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Dükkanların önü dubalarla dolu. Hepimiz şahit oluyoruz park etmek için 3 – 4 tur atan sürücüler var. Esnaf bunun yasak olduğunu biliyor ama gerekli denetim yapılmadığı için onlarda bu kervana katılıyor. Sundukları bahanelerin hepsi aynı; Dükkânın önü kapanmasın, müşteri gelecek, biz park ediyoruz diye devam ediyor. Kanunen yasak olan bir şeyi neye güvenerek yapıyorlar aklım almıyor. Edirne’nin bu kanayan yarasının bir an evvel son bulmasını istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Haber Merkezi