Prof. Dr. Ekuklu'dan, aşırı sıcaklardan korunma uyarısı

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, yaşlıların, hamilelerin ve bebeklerin aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini belirtti. Ekuklu, iklim değişikliği ve küresel ısınmayla birlikte son yıllarda aşırı sıcaklara bağlı ciddi ölümler gerçekleştiğini söyledi.

Prof. Dr. Ekuklu'dan, aşırı sıcaklardan korunma uyarısı

 

 

Türkiye bir süredir El Nino hava sisteminin etkisi altında olmasından dolayı adeta mevsimler iç içe geçmiş durumda. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerine çıkacak.  Güney ve Batı kesimlerde sıcaklık daha da yüksek olacak. 12 Temmuz Çarşamba gününden itibaren sıcaklar 40 derecenin üzerine çıkacak. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri hava sıcaklıklarının pik yapması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Marmara, Ege ve Akdeniz’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 - 10 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı. Hava sıcaklıklarının artacağı iller arasında Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yer alıyor. Yapılan tahmine göre Edirne'nin 41 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklığı ve nemin başta hamileler, bebekler, yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar olmak üzere insan sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu,Özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliğinin de etkisiyle sıcaklıkların bazı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyredebildiğini ve bu durumun da vücudun adaptasyon sistemini olumsuz etkilediğini söyledi.

Yaşanan sağlık sorunlarının başında aşırı sıvı ve mineral kaybı geldiğini aktaran Prof. Dr. Ekuklu,bu kayıplardan en kolay etkilenen risk gruplarının ise bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar olduğunu belirterek bu grupların daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

"Sıcak çarpmasına dikkat!"

 Sıcak hava ve nemle birlikte sıcak çarpması, kas krampları,bulantı-kusma, kalp ritim bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri ve cilt yanıkları görülebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Ekuklu, bu sorunların içinde en sık karşılaşılanının sıcak çarpması olduğunu vurguladı.

Aşırı ısı artışının neden olduğu bu tabloda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtilerinin bilinç kaybına kadar da gidebildiğini belirten Prof. Dr. Ekuklu,böyle durumlarda kişinin hemen bir uzmana başvurması gerektiğini aktardı.

Sıcak çarpması yaşayan kişinin hemen serin bir yere alınması gerektiğine değinen Prof. Dr. Ekuklu,eğer bilinç kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa sıvı-elektrolit kaybının giderilmesi amacıyla 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilebildiğini ifade etti.

Yaz ayları ve sıcak havaların olduğu dönemde sıvı alımının artırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ekuklu,Kronik hastalığı olanların sıcak havalarda güneş altında durmaması ve ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğini belirtti.

Özellikle aşını sıcaklarda özelbir engel yoksa günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmesinin önerildiğini aktaran Prof. Dr. Ekuklu, "Sıvı tüketimi konusunda bebek ve çocuklar özellikle önemlidir. Taze meyve suyu ve ayran bu konuda ilk akla gelen önerilerdir.Aşırı sıcaklarda alkol tüketimi önemli bir risk yaratır, bundan uzak durmak gerekir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (12-16) açık havada bulunulmamasıönerilir.Açıkta dolaşanların mutlaka güneşten koruyacak şapka vb önlemler almasıgerekir.Yurttaşların yaz aylarında açık renkli ve bol kıyafetler giymeleri önerilir.Bu tarzterlemeyi ve sıvı kaybını bir derece önleyecektir. Yine yaz aylarında sık karşılaşılan besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için hazırlanan yemeklerin fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Ayrıca pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı saklanmalıdır. Pişmiş yemekler soğumadan buzdolabına konmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerekir"

Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ekuklu, "Yemekler olanaklı olduğunca buharda pişirilmeli, yağlı ve kızarmış yemeklerin tüketimi azaltılmalıdır. Özellikle etli ve sütlü besin maddeleri dışarıda bekletilmemelidir.Konserve tüketiminde ürünün bozuk olmadığından emin olunmalıdır. Bunun için üründe gaz oluşup oluşmadığı kontrol edilmeli, gaz oluşan ya da kokusu değişen ürünler tüketilmemelidir.Açıkta satılan ve bozulma olasılığı yüksek olan gıda maddelerinden kaçınılmalıdır.Mümkün olduğunca pişmiş ve sulu gıdalar tercih edilmelidir.Alınan tüm gıda maddelerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir. Son olarak da yukarıda sayılan sorunlarla karşılaşıldığında, özellikle de bilinçkaybı gibi ciddi durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" şeklinde açıklamada bulundu.

Sıcak havadan şapka, gözlük ve şemsiye ile korunmaya çalışan vatandaşlar ise mecbur olmadıkça 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğine değindi.

Özlem Ceylan