Proje tarihe karışacak
Yorgunlukla karıştırılan, daha çok otoyollarda görülen ve gözü açık uyumak olarak bilinen yol hipnozu üzerine çalışma yapan Edirneli lise öğrencisi Bilge Sevdik, sorunun çözümü için harekete geçti. Yüzlerce kazaya neden olan yol hipnozuna karşı sistem ve proje geliştiren Sevdik, örnek bir çalışmaya imza attı.
Çoğu zaman trafik kazalarına neden olan yol hipnozu Edirneli lise öğrencisinin projesi ile tarihe karışacak. Lise öğrencisi Sevdik, yol hipnozu için sistem ve proje geliştirdi.Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Bilge Sevdik, yorgunlukla karıştırılan daha çok otoyollarda görülen ve gözü açık uyumak olarak bilinen yol hipnozu sorununa çözüm üretti.
Sevdik, babasının sık sık yol hipnozu durumuna geçmesi üzerine ödül kazandığı projeyi geliştirdi. Bilge projesinin yazılımı da kendisi yazdı. Söz konusu özgün proje için patent başvurusu da yapıldı.
Proje çerçevesinde ürettiği cihaz veriler aktarıyor. Bilgisayar yazılımı ile kameralar devreye girip sesli ikazda bulunuyor.Sürücüler yola konsantre olurken hıza da bağlı olarak düz yol şeritlerinde hipnoz durumuna geçebiliyor. Bu durum beraberinde kazaları da getiriyor.
Bu tür vakaların yaşanmaması için uzmanlar bazı önerileri var, ancak Edirneli lise öğrencisinin projesi alanında özgün olma özelliği bulunuyor. Sistem kişiye özel olarak çalışıyor. İlk başta 15 dakika boyunca kişinin sürüş esnasındaki davranışlarını kaydediyor.
Sevdik’in projesi Antalya’da gerçekleşen TEKNOFESTE’te ikincilik ödülü kazandı. TEKNOFEST’te ikincilik ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Sevdik, projesinin milli elektrikli araç TOGG'a entegre edilmesini istiyor.
"Babamda yol hipnozu olduğunu fark ettik"
Projenin ilk olarak ailece yolculuk sırasında babasının yol hipnozuna kapılmasıyla geldiğini belirten Sevdik, “Biz ailecek küçüklükten beri karavanımızla birlikte uzun yolculuklara çıkıyoruz. Öncelikle bu duruma bir haberde okudum. Sonrasında bunu babama aktardım ve bu durumun aslında babamın ne kadar sık yaşadığını fark ettik. Hatta bu durumdan dolayı birkaç kaza riski yaşadık. Ben de bu durum üzerine çalışmaya başladım.Yorgunlukla çok farklı belirtileri var. Bu yüzden yorgunluk tespit sistemleri veya arı işi hâlihazırda bulunan sistemler bunu tespit edemiyor. Ben de buna yönelik bir sistem geliştirdim. Sürücünün vücut hareketlerini göz kırpma sayısını, göz açıklığının değişimini ve kafa hareketlerinin yani aslında aynaya bakma refleksini kişiye özel bir şekilde tespit ediyor” ifadelerine yer verdi.
Sevdik, ürettiği cihazı kameralar yardımıyla sürekli veri toplayarak analiz yaptığını anlattı. Patent başvurusunda bulunduğunu dile getiren Sevdik, projesinin başta TOGG olmak üzere birçok araca entegre edilmesini istediğini aktardı.
"Proje sonrası patent başvurusu da yapıldı"
Kimya Öğretmeni ve Projenin danışmanı Kubilay Cengiz Şentunalı, "Hipnoz durumunu yakalamak oldukça zor. Bilge projesinde çok anlamlı bir konuda çalışma yaptı. Birkaç farklı yazılım kullanıyor. Bu yazılımlarla çok doğru tespitler yaptığını gördük. Proje sonrası patent başvurusu da yapıldı. Şuanda süreç devam ediyor. Uluslararası anlamda başarı geleceğini düşünüyorum" dedi.