Psikologlardan 'mevsimsel depresyon' uyarısı

Mevsim geçişleri sadece doğada değil, insanların yaşamlarında da etkisini gösteriyor. Mevsim değişikliğinin getirdiği psikolojik problemlerin yanı sıra artan koronavirüs vakaları da vatandaşların ruh halini olumsuz etkiliyor.Salgın sürecinin devam etmesi nedeniyle kaygı ve endişelerin daha yoğun olabileceği ve zihnin olumsuz düşüncelerle daha fazla meşgul olabileceği bir dönemden geçildiğini aktaran Uzman Klinik Psikolog  Ezgi Yürük,  uyku düzeninden beslenmeyebirçok konuda daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Psikologlardan 'mevsimsel depresyon' uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçmişe takılmak ya da gelecekle ilgili kaygılanmak yerine o anın yaşanması gerektiğini belirten Yürük, hedeflerin belirlenmesi ve o doğrultuda hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik ile başlayıp karamsarlıkla devam eden ve depresyona dönen ruh halinin tedavi edilmemesi halinde ciddi sorunları beraberinde getireceği uyarısında bulunan uzmanlar, özellikle bu dönemde doğru tedavi ve terapinin faydalı olabileceğini söylüyor.

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu nasıl ortaya çıkar?

Mevsim değişikliklerinin kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştahını, yeme alışkanlıklarını ve sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazlalığı olarak tanımlanabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog  Ezgi Yürük; "Kış mevsimi, beyindeki hormonlar üzerinde önemli bir rol oynamakla birlikte kısalan günler ve soğuk hava, sosyal aktivitelerde kısıtlamalara sebep olurken, uyku ve yeme alışkanlıklarını da büyük oranda etkiliyor" dedi.

Mevsimsel Depresyon’unçeşitli faktörleri olduğunuaktaran Uzman Klinik Psikolog Ezgi Yürük, Sabah zor uyanma ve sabah yorgunluğu, Aşırı yeme ve uyuma eğilimi, Kilo artışı, Bitkinlik, enerji azalması, Konsantrasyon güçlüğü, Sosyal aktivitelerden ve çevreden uzaklaşma,Karamsarlık, umutsuzluk, Hayattan keyif alamama gibi belirtilerin ortaya çıktığını ifade etti.

"Kaygı ve endişelerin daha yoğun olabileceği dönemdeyiz"

Tüm bunlara ek olarak Mart ayından beri etkisini göstermeye devam eden ve son günlerde yeniden artış gösterenKovid-19 salgın süreci nedeniyle kaygı ve endişelerin daha yoğun olabileceği ve zihnin olumsuz düşüncelerle daha fazla meşgul olabileceğine değinen Yürük; "Uzun süreli maske kullanma hali, hasta olma korkusu ve iç mekanlardaki tedirginliklerimiz kapalı ortamlara daha çok ihtiyaç duyacağımız kış döneminde evde kalma süremizi arttıracak gibi görünüyor. Açık havadan, fiziksel egzersizlerden ve sosyal ortamlardan uzaklaşmak da depresyon riskini artırabilecek faktörlerdir. Bu nedenle özellikle bu yıl kendi kaynaklarımıza yönelmeye ve psikolojik dayanıklılığımız arttırmaya daha çok ihtiyacımız var" şeklinde açıklamada bulundu.

Mevsimsel duygu durum değişikliğine karşı neler yapabilir?

Mevsim geçişi ve koronavirüs salgın etkisinin devam etmesi nedeniyle bu dönemde vatandaşların psikolojisinin daha fazla etkilenebileceğini söyleyen Yürük, mevsimsel durum değişikliğine karşı yapılması gerekenleri sıraladı.

Özellikle gün ışığından faydalanmanın ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog  Ezgi Yürük, salgınla birlikte kapalı alanlarda olmanın dezavantajını avantaja çevirip kapalı mekanlarda kalmamaya, mesai aralarında, öğlen yemeklerinden sonra açık havaya çıkmaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı uykunun yanı sıra geceleri özellikle geceleri karbonhidrattan zengin şeyler yenilmemesi gerektiğini belirten Yürük, yatmadan önce odanın iyi havalanmış olmasına da özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Geceleri yatakta televizyon, cep telefonu, laptop gibi cihazlarla vakit geçirilmemesi gerektiğine değinen Yürük, sessizlik ve karanlık sağlamaya çalışılması, uykuyu sağlayacak melatonin ancak karanlık halinde etkili olacağını aktardı.Özellikle bu dönemde mutlaka hobiler ve tutkuların olması gerektiğini söyleyen Yürük,açık havada yürümek, en az haftada 3 defa 30-40 dakika kadar yürüyüşün iyi gelebileceğini ifade etti.

Kovid-19 salgın sürecinde sosyal ilişkilerin büyük önem taşıdığını dile getiren Yürük, yüz yüze görüşmenin risk ortaya çıkarabileceğinden dolayı en azından sosyal medya ve telefon aracılığı ile iletişimin güçlü tutulmasının olumlu etki yaratacağını söyledi.

"Aşırı kilo alımı mutsuz edebilir"

Beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve sağlıklı dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Yürük; "Mevsimsel duygu durum bozukluklarında artan karbonhidrattan zengin besinler tüketmekten kaçının. İlk başta bu besinler kısa süreli iyi hissetmenize neden olsalar da, aşırı kilo alımı ile sizi uzun vadede daha da mutsuz edeceklerdir" dedi.

Sorunların hepsi ile aynı anda mücadele etmeye çalışılmaması gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik PsikologYürük;"Bir önem sırası yapın, sorunlarınızı çözdükçe, diğer sorunlarınızla uğraşmak için daha çok zamanınız ve gücünüz olacak ve daha motive olacaksınız" dedi.

Özlem  Ceylan