Ramazanda ağız kokusu kâbusunuz olmasın!

Ramazan Ayı'nda en çok özen gösterilmesi gereken konulardan birisi ağız ve diş bakımıdır. Oruç tutarken diş fırçalanır mı, oruçlu iken ağız bakımı nasıl yapılmalı, ağız kokusunu önlemek için ne yapmalı gibi konular en çok merak edilen sorular arasında geliyor. Diş Hekimi Cemal Özocak, ağız ve diş bakımı ile ilgili merak edilenlere cevap verdi.

Ramazanda ağız kokusu k&acircbusunuz olmasın!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Bol su tüketmeliyiz”

Ramazan ayında genel olarak yapılan hataların yanlış beslenme ve kötü ağız bakımı olduğunu vurgulayan Özocak, bunun önüne geçmek için Ramazan ayında özellikle, normalden daha fazla su tüketilmesi gerektiğine değindi.

Ramazan ayı içerisinde sahur ve iftardan sonra ağız bakımının yapılmasının bakteri oluşumunu engelleyeceğine dikkat çeken Özocak; “Özellikle sahur sonrasında yapılan yeterli ve etkin bir temizlik ağızda hem çürük hem de kötü koku oluşumunu azaltıyor” dedi.

“Kafein tüketiminden kaçınılmalı”

Diş Hekimi Cemal Özocak; Ramazan ayında ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak; “Oruçtan önce sigara, asitli içecekler, kahve ve çay kullanımına dikkat edilmelidir.  Çünkü bu içecekler ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Sahura kesinlikle uyanılmalı bol su tüketilmeli ve diş bakımı ihmal edilmemelidir. İftar ve sahur arası asitli içecekler ile kafeinden kaçınılmalı, yemekten sonra ve sahurda mutlaka diş fırçalanmalıdır. Oruç tutulan süre içerisinde çürük oluşumunu engellemek için sadece dişlerin değil, dilaltı ve diş eti kısımlarının da iyi temizlenmesi gerekir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Diş fırçalamak orucu bozmaz!”

Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan birisinin diş fırçalamak orucu bozar mı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Cemal Özocak; “Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda oldukça açıklayıcı bir cevap vermiştir. Diş fırçalamak orucu bozmaz. Yine de orucun bozulmasından korkuyorsak dişlerimizi macunsuz olarak fırçalayabiliriz” dedi.

Özlem Ceylan