Rekor kırıldı

Edirne Kapıkule Sınır kapısında günlük çıkış rekoru kırıldı. Tatilini tamamlayıp yaşadıkları ülkelere geri dönmek için yollara düşen gurbetçiler yoğunluk oluşturuyor. 16 Ağustos'ta Kapıkule üzerinden 5 bin 445 araç çıkış yaparak tüm zamanların rekoru kırıldı.

Rekor kırıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sezonda alınan önlemler işe yaradı. Hem bekleme süresi kısaldı hem de işlem hızı arttı. Bu sayede ana vatanda yıllık iznini tamamlayan gurbetçiler çalıştıkları ülkelere daha hızlı dönebiliyor.

Gurbetçilerin yurda gelişlerinde olduğu gibi çıkışlarından da sınır kapılarında tedbirler artırıldı.

Avrupa'ya Kapıkule üzerinden gidenlerin sınırda rahat etmeleri için Edirne Valiliği, il emniyet müdürlüğü ve gümrük ve ticaret bakanlığı tarafından ek tedbirler alındı.

Personel takviyesi yapıldı. Tüm peronlar açık tutuldu. Alınan tedbirler sayesinde rekorlar kırıldı.

Kapıkule Sınır Kapısı’ndan bir günde çıkış yapan binek araç ve yolcu sayısı da rekor kırdı. Buna göre 16 Ağustos’ta Kapıkule üzerinden 5 bin 445 araç çıkış yaparak tüm zamanların rekoru kırıldı. Aynı gün Trakya’daki 5 sınır kapısından araç sayısı da rekor kırarak 13 bin 944’e yükseldi.

2023 yılında Trakya’daki Sınır Kapılarını kullanarak yurttan çıkış yapan binek araç sayısı 393 bin iken bu yıl 398 bin 381’e yükseldi.

Yolcu sayısı ise 2023 yılının aynı döneminde bölgedeki 5 sınır kapısından 1 milyon 628 binden, 1 milyon 661 bine çıktı.

Devam eden tatil sezonuyla birlikte rakamların artması bekleniyor.

Çıkış istatistiğinde olduğu gibi giriş rakamlarında da rekorlar kırıldı. Trakya’daki (Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy) tüm sınır kapılarından geçen yıl 2 milyon 71 bin yolcu giriş yaparken bu yıl ise 2 milyon 157 bin yolcu yurda giriş yaptı. Kapıkule Sınır Kapısında geçen yıl 1 milyon 200 bin olan yolcu giriş sayısı bu yıl 1 milyon 302 bin oldu.

Tatilini Trabzon’da geçiren ve Fransa’ya dönen Mehmet Ekim, sınır kapılarında bekleme sürelerinin azaldığına değindi.

Çalışan personele teşekkür eden Ekim, “Geçtiğimiz yıllara göre daha hızlı geçiş yapıyoruz. Tabi Bulgaristan tarafındaki yavaşlık bizi de etkiyor. Devletimiz sağ olsun önlem almış. Bizlere çeşitli ikramlarda bulunuyorlar. Bizleri bu yılda yalnız bırakmadılar.” Dedi.

Tatilini Konya’da geçiren ve Almanya’ya dönen Hatice Eryılmaz ise dönüş yolunda oldukları için hüzünlü olduklarını aktardı.

Gelirken çok mutlu geldiklerini ancak dönüş yolunda çok hüzünlendiklerini ifade eden Eryılmaz, “Memleket gibisi yok. Biz bir yıl boyunca memleket hasretiyle kavruluyoruz. Sınır kapısından yurda girerken yüzümüz hep gülüyor ama dönüşte gözlerimiz doluyor. Geride bıraktığımız ailelerimiz aklımıza geliyor. Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha sıra daha az. Yoğun bir çalışma var. Teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.