'Ruhu Olan Bir Proje'
Akademi Rumeli- 5 projesi kapsamında farklı ülkelerden gelen 168 üstün zekâlı öğrenci Dijital Çağ, Değişen Gazetecilik söyleşisine katıldı. Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürü Salih Baran tarafından gerçekleştirilen söyleşi de 'Akademi Rumeli ruhu olan bir projedir' ifadelerini kullandı.
“İletişim İnsanlığın Temelidir”
Beşincisi gerçekleştirilen Akademi Rumeli projesi çeşitli etkinliklerle devam ediyor. Atölye çalışmalarının yanında söyleşilerle de devam ediyor. Bu kapsamda Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürü Salih Baran akademi öğrencileriyle “Dijital Çağ, Değişen Gazetecilik” söyleşisinde bulundu.
Söyleşide konuşan Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürü Salih Baran; “ İnsanlığın ve gazeteciliğin temeli iletişimdir. İletişim, insanın merakıyla başlamış ve var olmak için başladıkları diyalog olarak özetlenebilir.” İfadelerini kullandı.
Yazının icadından önceki iletişim yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunan Baran; “ İletişim dışarıdan anlamsız gelse bile iletişimdir. Bu simgelerle anlamlar birbirleri arasında oluşturdukları iletişimdir. Karadeniz bölgesinde şartlar çetin dağlar yüksek ve evler birbirine epey uzak, iletişim araçları olmayan insanlar kendileri arasında anlaşmak için yeni teknikler bulmak zorunda kalmıştır. Kendilerince oluşturdukları kuşdili de buna bir örnek olarak gösterilebilir” Dedi.
“Yazı Kitle İletişim Araçlarının Atasıdır”
Toplumda yazının gelmesiyle belirli bir düzeye ve iletişime geçiş yapıldığını ve herkesin anlayabileceği yola girerek yazının hayatımıza giriş yaptığını ifade eden Baran; “Herkesin anlayabileceği bir yola girerek yazı hayatımıza giriyor. Yazıya geçişteki etkenler tamamen mal sayımı ve günlük yaşam ile ilgili kayıtlar tutmak çünkü hesap kayıtlarının sözlü olarak tutulamayacak kadar karışık olması başlıca etkenlerindendir. Kâğıdın bulunmasının ardından yazı başka bir boyuta geçiş yaptı. Yazı tüm kitle iletişim araçlarının atasıdır” Dedi.
“Geleneksel Gazetecilik Dönüşmek Zorunda”
Yeni medya ile değişen olaylara değinen Salih Baran; “Geleneksel medya ile farkı tamamen kullanıcının habere veya içeriğe ulaşmasının yanı sıra anında yorum ve etkileşim halinde kalabileceği bir ortam sunuyor. Teknolojinin gelişmesiyle geleneksel gazeteciliği dönüşmek zorunda bırakan yeni medya insanların dünyaya bakış açısını da değiştirdi. Z kuşağı ellerine kağıt almamış yeni nesli temsil ediyor. Teknolojik gelişmelerle internetle çabuk tanışan çocuklar değişime yol açıyor. Medya ve toplum için önemli olan internet haber başlıklarında aldatmacalara Clik bait’lerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Ekranlara bakıldığında haberin ilginizi çekmesi için 10 saniye var. Eğer ilginiz çekilmez ise başka bir yere geçiş yaparsınız bu anlamda medya her geçen gün kendisini dizayn ediyor” Dedi.
“Ne Kadar Trafik O Kadar Para”
Bu çağda insanların her şeye yetişmesi ve yapması gerektiğini ve gazetecilikteki baskının da arttığını dile getiren AA Bölge Müdürü Baran; “ Patronlar insanların birden çok iş yapmasını istiyor. Bunu yapamazsanız işsiz kalabilirsiniz. Herkesin her şeyi yaptığı dönemdeyiz. Yeni medya geleneksel gazetecilik ve meslek için aynı zamanda hız baskını da getirdi. Haberler önceden otobüslerle gönderilirdi şimdi ise mail üzerinde saniyeler içerisinde alıcıya ulaşıyor. Rakiplerle aynı teknolojiyi kullandığımız için daha fazla gücümüze güç katmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Ogün Kurkan