Sahil bölgelerinde turizme katkı için harekete geçildi
Edirne İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıların son birleşimi Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Komisyonlar tarafından hazırlanan raporların görüşüldüğü toplantıda Keşan ve Enez sahillerinde yapılacak yeni düzenlemeler de konuşuldu.
Edirne İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantılarının son birleşimi gerçekleştirildi. 4'üncü toplantının 5'inci birleşimi tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınması ile başladı.Toplantıda komisyonlar tarafından hazırlanan 3 rapor görüşülüp karara bağlandı. Toplantıda ayrıca Denetim Komisyonu Raporu Komisyon Başkanı Aladdin Öztürk, tarafından meclis üyelerine sunuldu.
İlk olarak Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan 'Keşan ve Enez ilçelerinin sahillerinde İl Özel İdaresi tarafından kiralanan yerler' hakkındaki rapor Komisyon Başkanı Salih Akar tarafından meclis üyelerine sunuldu.
Yapılan incelemeler neticesinde 30 işletmenin kiralama ve tahsis yoluyla faaliyet gösterdiğini belirten Akar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi tarafından Keşan'da7, Enez'de 6 işyerinin tahsis edildiğini, Keşan'da 3, Enez'de 5 adet kiralama işleminin gerçekleştirildiğini belirtti.
"Şezlong, şemsiye ve localara sıkı denetim"
Edirne Valiliği’nin gelen şikayetler üzerine bölgedeki plaj işletmecileri ve site sakinleri tarafından kıyıya kadar konulan şezlong, şemsiye ve loca vb. unsurların neredeyse denizin içerisine kadar konularak vatandaşların kıyılardan yararlanmasının kısıtlandığı şikayetleri üzerine denetimlerini arttırdığını söyleyen Akar, yapılan denetimlerde Keşan ve Enez sahil bandında vatandaşların yoğun olarak denize girdiği bölgelerde işletme ve siteler tarafından denize sıfır konulan şezlong, şemsiye ve loca vb. uygun olan bölgelerde 10 metreye, sahili dar olan bölgelerde ise kıyı çizgisinden itibaren 5 metreye çekildiğinin tespit edildiğini belirtti.
" Temizlik ve Çöp toplamada çok sıkıntı yaşanıyor"
Belediyelerin sahil bandında hiçbir ücret almadan sunduğu hizmetlerde özellikle temizlik ve çöp toplama gibi hizmetlerde yoğunluk sebebiyle sıkıntı yaşandığının gözlemlendiğini dile getiren Akar, "Bu sebeple sahillerimizde yapılacak olan düzenlemelerde WC, duş kabinleri, emzirme-giyinme kabinleri, engelliler için özel planlamaların can kurtaran istasyonu, su sporları eğitim alanlarının yapılması ve plajlarımıza mavi bayrak alınması hem hizmet kalitesini arttıracağı, hem de gelen misafirlerimizin memnuniyetlerini arttırarak şehrin tanıtımına katkı sağlayacağı kesindir. Tün bu sebeplerle ilimiz sahillerinde alt yapı ve düzenlemelerinin yapılarak halkın sahillerdeki hizmetlerden ticari bir menfaat beklemeyen öncelikleri şehir ve kazanımları olan kamu, belediye, dernek veya birlikler tarafından işletilerek şehir turizmine katkı sağlayacak alanlar yaratılmalıdır" ifadelerine yer verdi.
"Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır"
Kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğunu söyleyen Akar, "Kıyı herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. Duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık vb. engeller oluşturulamaz' denilmektedir. Özel bir işletme tarafından sadece ticari menfaatler gözetilerek yapılacak bir hizmet satışının hem anayasada belirtilen kamu yararı ilkesine aykırılık olacağı, hem de kıymetli sahillerimizin bu şekilde ücretli olması onları bir cazibe tercih sebebi olmaktan çıkaracağı da bir gerçektir" şeklinde konuştu.
"Arıcılık faaliyetleri görüşüldü"
Köylere Yönelik Hizmetler ve ORKÖY Komisyonu tarafından hazırlanan 'Keşan, Enez ve İpsala ilçelerinde kapsamında arıcılık faaliyetleri' hakkında hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Tunay Aslan tarafından meclis üyelerine sunuldu.
Arıcılığın Dünyada, Ülkede ve Türkiye'de kırsal kalkınmada önemli rol oynadığını söyleyen Aslan, Türkiye'de ek gelir sağlamak amacıyla yapılan arıcılık faaliyetlerinin son yıllarda ana gelir kaynağı olma yolunda gelişim gösterdiğini belirtti. Türkiye'de iklim ve bitki çeşitliliği bakımından yol boyunca arıcılık çalışmalarına olanak sağlandığını aktaran Aslan, Türkiye'de 2006 yılı itibariyle ortalama üretilen bal miktarının 83 bin 842 ton olduğunu ve Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'sinin ise yüne Türkiye'de üretildiğini ifade etti.
Arıcılığın, Edirne’nin bitki zenginliği bakımından ve coğrafi konumundan dolayı en önemli gelir kaynaklarından birsi olduğunu belirten Aslan, 2024 yılında Keşan, Enez ve İpsala ilçelerinde Orköy kapsamında arıcılık faaliyetleri hakkında herhangi bir çalışma yapılmadığına değindi.
Zirai donun etkilerini anlattı
Gündem dışı söz alan CHP Edirne İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Mustafa Üstün, geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışının ardından hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına ve eksilere düşmesi ile birlikte oluşan zirai donun ardından buğday, kanola, meyve bağları ve ayçiçeğine etkileri konusunda açıklama yaptı. Kanola, meyvecilik ve erken ekilen ayçiçeğinin zirai dondan olumsuz etkilendiğini belirten Üstün, Ancak ciddi oranda bir verim kaybı yaşanmamasını beklediklerini ifade etti.
Ayçiçeğinin eksi 4’e kadar dayandığını ancak köse hastalığına yakalanma riski olduğunu söyleyen Üstün, bununla ilgili tablonun ilerleyen dönemlerde ve yaklaşık 10 gün sonra ortaya çıkacağını aktardı.
Komisyon raporlarının okunmasının ardından İl Genel Meclis toplantılarının Nisan ayı birleşimleri sona erdi.