SALGIN ŞEHİTLERİ İÇİN YAPILAN ASIRLIK ÇEŞME

Edirne'de 1911 yılındaki kolera, tifo ve humma salgınında hayatını kaybeden doktorlar anısına yaptırılan tarihi çeşme onarılarak tekrar vatandaşların hizmetine açıldı.

SALGIN ŞEHİTLERİ İÇİN YAPILAN ASIRLIK ÇEŞME
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doktorlar anısına yaptırılmıştı

Geçmiş salgınlarda olduğu gibi koronavirüs salgınında da sağlık çalışanlarına önemli görev düşüyor. Osmanlı döneminde salgınlara karşı doktorların önemli bir görev üstlendiğini belirten Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk; “Ecdadımız salgınlarla mücadelede suyun önemini asırlar öncesinden biliyordu. Bu nedenle 1911’de Edirne’deki salgında en önde mücadele ederken şehit düşen doktorların anısına bu çeşmeyi yaptırmıştı. Ancak çeşmede su akmıyordu. Yapılan çalışmalarla çeşmemizde tekrar su akmaya başladı.” Dedi.

Tarihi Bedesten Çarşısı arkasında yer alan 'Asker Çeşmesi' olarak da bilinen çeşmenin üzerindeki kitabe de o döneme ait Osmanlıca yazılar yer alıyor. Kitabe ayrıca Edirne'de 1911'de kolera, tifo gibi salgınların meydana geldiği belirtiliyor. Edirne'de 70'e yakın tarihi çeşme olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk; "Şehir medeniyetinde suyun önemli bir yeri var. Edirne’mizde. Osmanlı döneminde kalan 70 yakın çeşme var. 1911 yılında şehrimizde yaşanan salgınlarda mücadele eden hekimlerimizin anısına çeşme dikiliyor. Çeşme önce asker hastanesinden buraya naklediliyor. “ İfadelerini kullandı.

Koronavirüsle mücadelede suyun ve temizliğin önemine dikkat çeken İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk; "Valimiz Ekrem Canalp tarafından talimatı verilerek çeşmenin tekrar akar hale getirilmesi ve koronavirüsle mücadelede suyun ve temizliğin, hijyenin ne kadar önemli olduğunu bugün tekrar kamuoyu ile paylaşıyoruz. Şehir kültüründe su ve çeşmeler önemli bir yer tutuyor. Salgınla mücadelede biz ülke olarak hem Avrupa’ya hem Dünya’ya örnek oluyoruz. Bu ecdadımızda da böyleydi şimdi de böyle.  Sağlık çalışanlarımızın bu mücadelede önemi tartışılamaz onlara çok teşekkür ediyorum." Şeklinde konuştu.

Ogün Kurkan