Selimiye'nin restorasyonunda yüzde 70 ilerleme sağlandı
Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami'sinin restorasyonda yüzde 70 ilerleme sağlandı. 2021 Kasım ayında başlayan çalışmalar iç mekânda devam ediyor.
Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami'sinin restorasyonda yüzde 70 ilerleme sağlandı. 2021 Kasım ayında başlayan çalışmalar iç mekânda devam ediyor.
Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami'sinin 3 yollu 85 metre uzunluğundaki dört minaresinde çalışmalar tamamlanmıştı. İskeleler sökülmesiyle asırlara meydan okuyan cami eski görünümüne kavuşmuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 Kasım ayında başlatılan restorasyon çalışmaları iç mekânda devam ediyor. Çalışmalarda yüzde 70 ilerleme kaydedildi.
Eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyan Selimiye Cami’nin restorasyonun 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Selimiye, azameti, eşsiz mimarisi ve heybetiyle Osmanlı mimarisinin teknik ve estetik eseri olarak yüzyıllar öncesinde ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu ihtişamlı eserin, gelecek nesillere sağlıklı taşınması için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Restorasyon, oluşturulan bilim kurulu gözetiminde sürdürülüyor.
Restorasyon kapsamında ana kubbe, minareler ve dış mekânda çalışmalarda sona gelindi. Minarelerdeki iskeleler onarımın ardından söküldü. Selimiye Cami yeniden ihtişamlı dış görünüşüne kavuştu.
-Restorasyonda neler yapıldı
İç mekânda ise çalışmalar devam ediyor. Ahşap işleri, taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları varsa müdahale ediliyor. Zemin döşemeleri ve kalem işleri de bakıma alınarak korunuyor. Ayrıca Camii'nin camlarıyla ahşap pencere doğramaları ise tamamen elden geçiriliyor.
Restorasyon öncesi yapılan statik inceleme ve jeoradar taraması Mimar Sinan'ın dehasını bir kez daha ortaya koymuş oldu. İncelemelerde camide bulunan kademeli temel sistemi sayesinde depremlerde hasar görmediği tespit edildi. 446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.
Selimiye Camii restorasyon boyunca ibadete açık
40 ay sürmesi planlanan çalışmalar süresince camii ibadet ve ziyarete açık olacak. Restorasyonun 2025 yılında bitirilmesi öngörülüyor.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restorasyon çalışmalarında yüzde 70 ilerleme sağladıklarını söyledi.
Saraç, Selimiye’nin İslam aleminin göz bebeği olduğunu belirtti.
Selimiye'yi gelecek kuşaklara taşımak için yılların yorgunluğunu sildiklerini ifade eden Saraç, “2021 yılı Kasım ayında başladığımız restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Restorasyon kapsamında bugüne kadar camimizin dış cephe onarımları, kurşun imalatları, taş temizlikleri, taş onarımları, iş bitmişlik yenileme imalatlarını tamamladık. En hasarlı bölümlerimizden olan dört minaremizin onarımını tamamladık ve dış iskelelerimizin tamamını söktük. Avluda bulunan şadırvan onarımımız tamamlanmış durumda. Camimizin künde kari, hali kapı ve pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyon çalışmalarını tamamladık. Şu an İtibariyle camimizin içinde ve avlu kubbelerinde kalem işi çalışmalarımız, sini temizlikleri, onarım çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla beraber cami bahçemizde de çevre düzenleme çalışmalarına başladık. Selimiye Edirne'mizin biliyorsunuz en önemli camimize ibadet ve ziyarete açmak için bir an önce açmak için çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. ibadete ve ziyarete camimiz açık durumda. Çalışmalar sonlara doğru yaklaşıyor. İnşallah en kısa sürede camimizi tümünü ibadette açacağız.” Dedi.