Selimiye'nin restorasyonunda yüzde 70 ilerleme sağlandı

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami'sinin restorasyonunun kalem işleri çalışmalarıyla devam ettiğini söyledi.

Selimiye'nin restorasyonunda yüzde 70 ilerleme sağlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk-İslam eserlerinin başyapıtı, aynı zamana Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Cami'sinin 3 yollu 85 metre uzunluğundaki dört minaresinde çalışmalar tamamlanmıştı. İskeleler sökülmesiyle asırlara meydan okuyan cami eski görünümüne kavuşmuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 Kasım ayında başlatılan restorasyon çalışmaları iç mekânda devam ediyor.

Eşsiz mimarisi ve ihtişamıyla serhat şehri Edirne'de yıllara meydan okuyan Selimiye Cami’nin restorasyonun Mart 2025’te tamamlanması hedefleniyor.

Selimiye, azameti, eşsiz mimarisi ve heybetiyle Osmanlı mimarisinin teknik ve estetik eseri olarak yüzyıllar öncesinde ulaştığı noktayı gözler önüne seriyor. Bu ihtişamlı eserin, gelecek nesillere sağlıklı taşınması için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Restorasyon, oluşturulan bilim kurulu gözetiminde sürdürülüyor.

Restorasyon kapsamında ana kubbe, minareler ve dış mekânda çalışmalarda sona gelindi. Minarelerdeki iskeleler onarımın ardından söküldü. Selimiye Cami yeniden ihtişamlı dış görünüşüne kavuştu.

-Restorasyonda neler yapıldı

İç mekânda ise çalışmalar devam ediyor. Ahşap işleri, taş aşınmaları, kırık, çatlak ve korozyon hasarları varsa müdahale ediliyor. Zemin döşemeleri ve kalem işleri de bakıma alınarak korunuyor. Ayrıca Camii'nin camlarıyla ahşap pencere doğramaları ise tamamen elden geçiriliyor.

Restorasyon öncesi yapılan statik inceleme ve jeoradar taraması Mimar Sinan'ın dehasını bir kez daha ortaya koymuş oldu. İncelemelerde camide bulunan kademeli temel sistemi sayesinde depremlerde hasar görmediği tespit edildi. 446 yıllık Selimiye Camii aynı zamanda UNESCO un Dünya mirası listesinde yer alıyor.

Selimiye Camii restorasyon boyunca ibadete açık

40 ay sürmesi planlanan çalışmalar süresince camii ibadet ve ziyarete açık olacak. Restorasyonun 2025 yılında bitirilmesi öngörülüyor.

Saraç, İl Genel Meclisinin kasım ayı olağan toplantısında devam eden restorasyon çalışmalarına ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Selimiye Camisi restorasyonuna dış cephe onarımının ardından cami içerisindeki kalem işi çalışmalarla devam edildiğini belirten Saraç, “Selimiye Camisi restorasyonu herkes tarafından merak ediliyor. Selimiye Camisi'nde dış cephe onarımımızı tamamladık. 'İnce işçilik' dediğimiz şu an cami içerisinde kalem işi çalışmalarımız devam ediyor. Çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için çok yoğun bir çalışma içindeyiz." dedi.