SELİMİYE'NİN UNESCO'YA GİRİŞİNİN 10'UNCU YILINDA, ATLETLER FARKINDALIK YARATTI

Selimiye Camii ve Külliyesi'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınışının 10'uncu yılında 10 atlet Selimiye Camii etrafında 10 tur atarak farkındalık etkinliği gerçekleştirdi.

SELİMİYE'NİN UNESCO'YA GİRİŞİNİN 10'UNCU YILINDA, ATLETLER FARKINDALIK YARATTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği (TUYUB), Edirne Turizm Tanıtım Derneği ve Trakya Doğa Sporları İhtisas Kulübü (TRAKDOSK) bir araya gelerek önemli bir etkinliğe imza attı. Selimiye önünde toplanan atletler ısınma hareketleri yararak koşuya hazırlandı.  Selimiye Camii ve Külliyesi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınışının 10’uncu yılında Saat 10’da başlayan koşuda 10 atlet Selimiye Camii etrafında 10 tur attı.

“10. yılda 10 atletle farkındalık oluşturmak istedik”

Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği (TUYUB), Edirne Turizm Tanıtım Derneği ve Trakya Doğa Sporları İhtisas Kulübü (TRAKDOSK) olarak anlamlı bir etkinliğe imza attıklarını söyleyen Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği (TUYUB) Başkanı Önder Akdağ, Selimiye Camii ve Külliyesi’nin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınışının 10. Yılında 10 atletle farkındalık yaratmak istediklerini vurguladı.

23 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşecek olan 6. Sınırsız Dostluk Yarı Maratonu’nun duyurusunu yaparak sporcuları Selimiye Camii’ni görmeye ve Edirne’yi yaşamaya davet ettiklerini dile getiren Akdağ, “Selimiye’nin UNESCO Kültür Mirası listesine alınışı sadece Edirne için değil ülkemiz açısından da önemli bir kazanım. Ülkemiz turizmine ciddi katkılar sağladığını düşünüyorum. Temennimiz daha çok eserimizin UNESCO Kültür Mirası Listesine alınması.” İfadelerini kullandı.

“Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü nedeniyle etkinliği gerçekleştirdik”

18 Nisan’ın Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü olduğuna dikkat çeken Edirne Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, bu anlamda etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi. Edirne’nin ve Türkiye’nin kültürel mirası olan hem ibadet açısından hem mimarı açıdan hem kültürel açıdan çok önemli bir yapıt olan Selimiye’nin UNESCO’ya girişinin 10’uncu yıl dönemi olduğunu ifade eden Bacıoğlu, “Haziran Ayı’na kadar devam eden etkinlikler düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu anlamda bu etkinliklerden ilki olarak da 18 Nisan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü’nü kutlamak istedik. Bunu sosyal mesafe kuralına uyarak, atletlerimizle Selimiye Camii’nin Külliyesi’nin etrafında yaklaşık 1 km’lik turlar şeklinde 10 tur gerçekleştirilecek. Bu sembolik bir etkinlik. Ülkemizin içinde bulunduğu salgını da düşünürsek bir anlamda da kardeşliğe, dostluğa uluslararası anıtlara vurgu yapmak istedik. İnşallah ilerleyen günlerde salgınla başa çıkma mücadelemiz kazanılacak ve Selimiye’yi milyonlarca turistin ziyaret ettiği günler gelecek. Bu mesajı buradan tüm dünyaya kardeşlik, barış ve sporunda rengini ortaya koyarak vermek istedik. Katılan atletlerimize kurallara uyarak buraya gelen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

“2022 yılında Selimiye’ye 10 milyon ziyaretçi bekliyoruz”

Tüm dünyanın 1 yılı aşkın süredir pandemiyle mücadele ettiğini hatırlatan Bacıoğlu, “Türkiye’nin ve dünyanın en önemli turistik şehirlerinden bir tanesi Edirne. Milyonlarca turist alıyoruz. Ortalama 5.5 milyon ziyaretçimiz var. Selimiye Camii’nde 2 milyon ile 3 milyon arasında kişinin ziyaret ettiğini düşünüyoruz. Pandemiden dolayı gerçekten ibadet noktasında sıkıntılar yaşadığımızı herkes biliyor. İnanıyorum ki 2022 yılıyla beraber salgının aza indiğini, minimilize edildiğini düşünerek 2 yıldır gezemeyen insanların büyük bir heyecanla gezmeye çıkacağını düşünerekten 2022 yılında 5 ile 10 milyon kişi arasında turizm hareketliliği olacağını ve Selimiye’yi ziyaret edeceklerini düşünüyoruz. Çünkü geçmiş istatistikler ve artışlar normal şartlar oluşması durumunda bunu bize gösteriyor.” Dedi.

Burcu Temel