'SESİMİZİ SESLERİNE KATMAK İÇİN BURADAYIZ'
Edirne Barosu Kadın ve Aile Hakları Komisyonu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir alışveriş merkezinde basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasının ardından Baro Kadın ve Aile Hakları Komisyonu üyeleri vatandaşlara broşür ve karanfil dağıtımı yaptı.
1 Mayıs’ın Tarihi Anlatıldı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Erasta AVM’ de, Edirne Barosu Kadın ve Aile Hakları Komisyonu basın açıklaması yaptı. 1 Mayıs’ın tarihten günümüze gelişi anlatılırken yapılan açıklamada: “1800’li yıllar tüm dünya için fiziksel güç kullanılarak üretim yapıldı ve kötü şartlar altında uzun mesai saatlerinde işçinin insanlık dışı koşullara itildiği zamanlardı. ABD ’nin Şikago kentinde 8 saatlik iş günü için grev kararı alan 1400 işçi işten atıldı, ateş açılarak 4 işçinin hayatına da son verildi. İlk olarak 1890 ‘da kutlanmaya başlanan 1 Mayıs, tüm dünya da coşkuyla kutlanmaya başlandı. 1976’da Taksim Meydanı’nı dört yüz bin emekçinin doldurmasıyla kutlanan görkemli 1 Mayıs, 1977’de ne yazık ki ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak anılmaktadır.” Diyerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün doğuşuna değinildi.
“İş, Aş, Emek”
Edirne Barosu Kadın ve Aile Hakları Komisyonu tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, Emekçilerin hakları için birlikte mücadele edeceklerini ve birlikte yürümek için 1 Mayıs’ ta tüm işçilerin yanlarında olduklarını dile getirildi. Basın açıklamasında özellikle “Kıran, inciten ve dışlayan her çeşit uygulamaya, bunları yapan, göz yuman, örtbas eden kim ve ne olursa olsun karşısındayız.” İfadelerine yer verildi.
“Kadın; sadece iş hayatında değil, evinde de işçidir”
Kadına karşı gerekli değerin gösterilmediğini söyleyen komisyon üyeleri, kadınların yasal haklarını ihlal edenlerin, istihdam ve çalışma hayatlarında eşitliği sağlamayanların karşılarında duracaklarının sözünü verdiler. Yapılan basın açıklamasının ardından komisyon üyeleri alış veriş merkezindeki vatandaşlara karanfil ve bilgilendirici broşür dağıttı.
Ecem Aydoğan