Sevdiklerine bileklik yaptılar

Edirne Belediyesi tarafından kent müzesinde hoş geldin bahar sloganı ile Marteniçka bileklik yapım etkinliği düzenlendi. Kent Müzesini ziyarete gelen vatandaşlar da etkinliğe katılarak sevdiklerine bileklik yaptı. Etkinliğe Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da katıldı.

Sevdiklerine bileklik yaptılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Vatandaşlar Marteniçka bileklik modellerine yoğun ilgi gösteriyor. Marteniçka, 1 Mart’tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başladı. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Vatandaşlar, yakınlarına ve arkadaşlarına “martenitsa” olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler. Âdete göre, martenitsalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar.

Projede etkin olarak yer alan Edirne Kent Müzesi personeli Nur Avcıetkinlik hakkında kısaca bilgi verdi. Avcı, baharın gelişini temsil eden Marteniçka'nın Bulgaristan’da Baba Marta adı verilen ‘Marta Nine’ olarak bilinen yaşlı bir kadının sembolü ile gerçekleştiğini söyledi.

“Yaşam ve ölümü de temsil ediyor”

Bulgaristan’da bu bileklik ile sadece baharın gelişinin değil, kıştan kurtuluş, barış ve huzur olarak da kutlandığını ifade eden Avcı,geçmiş ile ilgili bir olaya yer verdi;“Kırmızı ve beyaz iplerin farklı anlamları var. Beyaz sağlık bereketi, kırmız güven ve sevgiyi simgeliyor. Bir diğer inanışa göre askeri savaş anında galip gelirseniz güvercinin ayağına beyaz ip bağlayıp bize ulaştırın, ama kaybederseniz siyah ip gönderin diyorlar. Savaşı kazandıkları için de beyaz ipe kan bulaşmış bir şekilde kuşun ayağına bağlayarak gönderiyorlar. O yüzden sonrasında kırmızı ve beyaz ipin uğur getirdiğine de inanılıyor. Yaşam ve ölümü de temsil ediyor. Aslında bu gelenek sadece Bulgarlara özgü değildir. Tamamen baharın gelişini temsil ediyor.”

“Öğretici ve eğlenceli”

Avcı, Marteniçka bilekliği yapım etkinliğindekiamaçlarının etkileşim halinde farklı kültürlerin adetlerini öğrenmek, bu tarz etkinlikleri kendi kültürümüzle bağdaştırarak bir şeyler katabilmek olduğunu söyledi.Etkinliğe katılanlar arasında bilekliği yaparken hem arkadaşlık bağları oluşuyor hem de bir şeyler öğrenmiş oluyorlar. Kendi yaptıkları bileklikleri sevdiklerine hediye ederek mutluluklarına ortak oluyorlar.

Tecrübelerini paylaştı

Bulgaristan kökenli Hayriye Aydemir, Marteniçka bilekliğinin barışı huzuru sevgiyi ve baharı temsil ettiğini söyledi. Aydemir,Edirne Belediyesi Kent Müzesine gelip bileklik yapımına eşlik etmek ve bildiklerini aktarmak istediğini dile getirdi. 

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, baharın karşılanışının tüm toplumlarda bir ritüelle karşılandığını belirterek, gelenekleri sürdürdüklerini söyledi. Tanrıkulu, kırmızı ve beyaz renginin balkanlardaki toplulukların kardeşlik duygusunu geliştirdiğinin altını çizdi.

Savaş olmadığı zaman kuşların havada uçtuğunu söyleyen Tanrıkulu, barış zamanlarında leyleği havada gördükleri zaman bu bilekliği meyve veren yeşil bir ağaca bağlayıp dilek dilediklerini söyledi. Müzeyi ziyarete gelen vatandaşlar da marteniçka bilekliğinin nasıl yapıldığını merak edip, işe el atarak keyifli zaman geçirdiler.

Annesi ile gelen çocuklar da müzenin küçük misafiri oldu. Bileklik yapımında annesine yardım etmek için ipin ucundan tuttu. Bulgaristan kökenli Hayriye Aydemir, bilekliğin yanında yaka süsü, küpe, taç gibi çeşitler yaparak dikkatleri üzerine çekti. /Özlem Ceylan