Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranların sayısı her geçen gün artıyor
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği'nde görevli Doktor Bekir Tunçer, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla sigaranın olumsuz etkilerine değinerek açıklamalarda bulundu. Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranların sayısının her geçen gün arttığını aktaran Dr. Tunçer, çevresinden duyup gelenlerin poliklinik sayısını en çok arttıran etmenlerden birisi olduğunu söyledi.
Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranlar ve bırakma sürecine ilişkin bilgi veren Doktor Tunçer, vatandaşların hem kamu spotlarından hem de diğer sigarayı bıraktırma polikliniğine başvuran vatandaşlardan öğrenip Sağlık Bakanlığı üzerinden ya da direk polikliniklere başvurarak tedaviye başladığını ifade etti.
"Kişiye özgü tedavi yöntemleri uyguluyoruz"
Sigara bıraktırma polikliniğine gelen hastalarla birebir görüşme yaptıklarını belirten Dr. Tunçer, her hastaya farklı bir ilaç tedavisi ve psikolojik destekle birlikte başarılı olmaya çalıştıklarını aktardı.
Kişiye özgü tedavi yöntemleri uyguladıklarını vurgulayan Dr. Tunçer, "Burada kişiyle konuşuyoruz, kendisini hazır hissediyor mu? Önemli olan bu çünkü eğer kendisine hazır hissetmiyorsa bu sigara içme davranışı sürekli hale geliyor. Ancak şu anda bana başvuran hastalarımızda sigara bıraktırma oranları çok yüksek, onu söyleyebilirim" dedi.
"Sigara içme yaşı oldukça düştü"
Daha önceden yapılmış çalışmalarda sigara içme yaşının ilkokul düzeyine kadar indiğini söyleyen Dr. Tunçer, "Gençlerin çoğu bir kere bile olsa sigarayı denemiş oluyor. Bunların olmasında etken reklamlar, filmler, diziler, çizgi filmlerde ve çocukların rol model olarak aldığı kişilerde sigara içme davranışı görüldüğü için. Akranlarında da bunlar görüldüğü zaman ne yapıyor çocuklar demek ki bu iyi bir şeymiş. Bu sosyal olarak kendisini bir şekilde o ortama kalabilmesini sağlıyormuş diye düşünüyor. Bunlar yanlış düşünceler, çocuklar ister istemez bir düşüncelere kapıldığı için genç yaşta erken yaşta sigaraya başlama davranışı görülüyor" ifadelerine yer verdi.
18 yaş üstü gelen gençlerde sigara bırakma ilaçları ve nikotin bandını kullanarak tedavi edebildiklerini ifade eden Dr. Tunçer, sigara bırakma konusunda Sağlık Bakanlığı'nca, sağlıklı hayat merkezlerince ve okullarda rehberlikle beraber çalışmalar düzenleyerek bu durumun önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.
"Kişileri mutlaka kontrole çağırıyoruz"
Nikotin bandı ve ilaç tedavisi şeklinde sigara bırakma çalışmalarına başladıklarını dile getiren Dr. Tunçer, "Nikotin bandı kullanıyorsak kişinin nikotin bandını kullanmaya başladığı andan itibaren sigarayı bırakmasını istiyoruz. Çünkü nikotin bandıyla sigara beraber kullanılmıyor. Nikotin oranını çok yükselebiliyor. Bu da istemediğimiz yan etkilere taşikardi dediğimiz kalp hızının artmasına veya çarpıntı dediğimiz durumlara sebep sebebiyet verebiliyor. İlaçta ise bu bir süreç biraz daha yavaş geçiş süreci oluyor. Yani nikotin bandı gibi hemen kesmiyoruz. İlaçlarda genelde bu 7 ila 14 gün arasında sigarada bir isteksizlik oluyor, kişi sigara içmeye devam ediyor ama zevk almamaya başlıyor. Bununla beraber kişi de madem ben sigaradan zevk almıyorum. Bu bana tiksinti uyandırıyor. Eski zevki almıyorum. O zaman ben bırakayım diyor. Bir günde sigarayı bırakıyor ve ondan sonra sadece ilaca devam ediyor. İkinci haftada kişiler bize geliyor. Yeniden görüşme yapıyoruz, kontrol görüşmelerine çağırıyoruz ve karşılaştıkları zorluklarla baş etmesine yardımcı oluyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.
Hastaları kontrole çağırdıklarında sigara içme isteği ile baş etme yöntemlerine ilişkin görüşme yaptıklarını aktaran Dr. Tunçer, elini-yüzünü yıkamak, bol su içmek, egzersiz yapmak ya da farklı hobiler edinerek bunu yenilebileceğini anlattıklarını ifade etti.
" Elektronik sigaraya dikkat!"
Sigarayı bırakan insanların elektronik sigaraya yönelebildiğine de değinen Dr. Tunçer, elektronik sigara ile ilgili çalışmalar çok fazla değil. Daha az yararlı ya da zararlı olması ile ilgili çalışmalar tartışmalı ancak akciğer hastalılarına koaha enfeksiyonlara eğilimi arttırdığı gibi kullanılan sıvıların içeriğini bilemiyoruz. İçerikleri kanser ve kalp damar hastalıklarına sebep olabileceğini söyledi.
Elektronik sigaraların patlama riski olduğunu vurgulayan Dr. Tunçer, “Akciğer hastalıklarına ve sıvı içeriklerinden dolayı sağlığı tehdit ettiğini biliyoruz. Elektronik sigaraların patlama riski de var.” ifadelerini kullandı.
Sigarayı bırakmak için çevresinden duyup gelenlerin de olduğunu aktaran Dr. Tunçer, "Bazen öyle bir oluyor ki bir kişi birisine söylüyor, öbürü başkasına söylüyor. Yakın zamanda mesela bir kişinin söyleyip 5 kişinin ondan duyup geldiği zamanlar oluyor. Kişilerin memnun kalması sigarayı bırakması ve motivasyonla beraber, arkadaşlarına mutlaka söylüyorlar. Onlar da gerçekten böyle bir şey oluyor muymuş deyip bize başvuruyor. Gerçekten bunlar zaten bizim poliklinik sayımızı en çok arttıran etmenlerden birisidir" şeklinde açıklamada bulundu.
"Kendimi bir tutsak gibi hissettim"
4 yıl boyunca sigara kullanan 29 yaşındaki Betül Yılmaz, sigarada paket sayısının artması ve bağımlı hale gelmesinin ardından sigara bırakma polikliniğine başvurduğunu ve başarılı olduğunu söyledi.
Sigara içerken kendisini tutsak gibi hissettiğini ve sürekli alma zorunluluğu hissinden sıkıldığını belirten Yılmaz, "Her sabah uyandığımda paketim var mı? Her akşam al paketim bitti, yarın kesinlikle almalıyım. Bu hem zaman kaybı hem maddi kayıp hem problem durumu bununla uğraşmaktan sıkıldım ve bir gün bıraksam nasıl olur acaba diye düşünmeye başladım" dedi.
Sabah uyandığında ilk akla gelen şeyin sigara olduğunu aktaran Yılmaz, o güne kadarki serüvende ilk akla gelen şey sigara ise, bıraktıktan sonra egzersiz, yürüyüş ya da farklı hobilerle motivasyon sağlanabildiğini söyledi.
" Eski sevgiliyi unutmak gibi bir durum"
Belli bir noktadan sonra bağımlılığın alışkanlığa dönüştüğünü belirten Yılmaz, "Artık bağımlılık ayrı ama alışkanlık basamağı da çok ağır basıyor. Alışkanlığı rutinleri değiştirdikçe çok daha rahat artık unuta biliyorsunuz unutma serüveni yani bu tıpkı eski sevgiliyi unutmak gibi bir şey bence. Unutmaya çalışmak. Ben sigarayı bırakalı yaklaşık bir yıl oldu. Artık canım hiç çekmiyor" dedi.
Özlem Ceylan